Шолц изглежда, че омеква за спирането на германските АЕЦ

Канцлерът заяви, че ядрените реактори може да продължат да работят заради газовата криза

Шолц посочи, че някои провинции, сред които Бавария, може да продължат да експлоатират ядрените реактори, тъй като изостават в развиването на ВЕИ
Шолц посочи, че някои провинции, сред които Бавария, може да продължат да експлоатират ядрените реактори, тъй като изостават в развиването на ВЕИ
Шолц посочи, че някои провинции, сред които Бавария, може да продължат да експлоатират ядрените реактори, тъй като изостават в развиването на ВЕИ    ©  Reuters
Шолц посочи, че някои провинции, сред които Бавария, може да продължат да експлоатират ядрените реактори, тъй като изостават в развиването на ВЕИ    ©  Reuters

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че има смисъл от удължаване на експлоатацията на ядрените електроцентрали в страната на фона на опасенията, че намалялото газоподаване от Русия ще доведе до криза през предстоящата зима. По време на посещение в завод на компанията Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур той беше попитан какво би отговорил на призивите към правителството в Берлин да запази работния процес на реакторите.

Шолц каза, че трите АЕЦ съставляват само малка част от общото производство на електричество в Германия, но "все пак може да има смисъл" да се оставят да работят по-дълго време. По план централите трябва да бъдат затворени в края на тази година.

Удължаване на експлоатацията

Германският канцлер посочи, че някои провинции, сред които Бавария, може да продължат да експлоатират ядрените реактори, тъй като изостават в развиването на възобновяемите източници на енергия. Той заяви, че правителството ще обсъди въпроса и ще си направи изводи от стрес тестовете на електрическите системи в страната, които в момента се извършват. Резултатите от тези тестове се очакват до седмици, пише Politico.

Притесненията, че Русия използва газовите доставки като оръжие срещу Европа, подновиха дебата в Германия дали да се отложи прекратяването на работата на ядрените централи. Докато Партията на свободните демократи, която е част от управляващата трипартийна коалиция, иска по-дълъг живот за АЕЦ, "Зелените" винаги са били против подобен ход. Макар че наскоро някои зелени лидери намекнаха, че може да променят мнението си. Бившият канцлер Ангела Меркел реши да затвори реакторите през 2011 г., след ядрената катастрофа във Фукушима, Япония.

В момента Германия изпитва затруднения да запълни енергийната празнина, оставена от намаленото газоподаване от Москва. Страната вече реши да поднови работата на спрени въглищни централи заради кризата. Шолц обаче подчерта, че запазването на АЕЦ няма да реши проблема. Те съставляват едва 6% от германското производство на електричество, пише Еuractiv.

Спорът между Берлин и "Газпром"

Руският енергиен гигант "Газпром" оправдава ограничените газови доставки с технически проблеми. Закъснение във връщането на турбина от Канада, където е била за поддръжка, е причина за първоначалното намаляване на подаването от "Северен поток 1" през юни, твърдят от компанията. Доставките бяха допълнително ограничени до около 20% от капацитета през юли, след като "Газпром" спря работата на една от двете останали турбини заради "техническото състояние на мотора".

Берлин отхвърля руските обяснения за намалените доставки и посочва, че действията на Москва са в отговор на западната подкрепа за Украйна. "Турбината, която беше прехвърлена от Канада за Германия, е налична и работеща. Няма причина нейното транспортиране да не може да се случи", коментира Шолц при посещението си в завода на Siemens Energy, където беше доставена прословутата турбина. Той допълни, че са получени всички необходими документи за износа от Германия за Русия.

"Газпром" обаче настоява, че не може да си вземе турбината. "Санкционните режими на Канада, ЕС и Великобритания, както и несъответствия в сегашната ситуация, свързани с договорните задължения на производителя Siemens, правят доставката невъзможна", посочват от руската компания.