🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Затваряне на реактори спъва плановете на Макрон за възраждане на френската ядрена енергия

Проблеми с поддръжката, неприятности в EDF и липса на инвестиции ограничават производството

Макрон е изправен пред пречки при изграждането на новите електроцентрали, които трябва да заработят до 2035 г.
Макрон е изправен пред пречки при изграждането на новите електроцентрали, които трябва да заработят до 2035 г.
Макрон е изправен пред пречки при изграждането на новите електроцентрали, които трябва да заработят до 2035 г.    ©  Reuters
Макрон е изправен пред пречки при изграждането на новите електроцентрали, които трябва да заработят до 2035 г.    ©  Reuters

През февруари френският президент Еманюел Макрон обеща да възроди ядрената енергетика в страната и обяви план за 52 млрд. евро за изграждането на нови реактори, като целта беше намаляване на въглеродните емисии и постигане на енергийна сигурност. Но поредица от проблеми с поддръжката, включително корозия в някои остарели електроцентрали, неприятности в контролираната от държавата енергийна група EDF и липса на съществени нови ядрени инвестиции, спъват доставките, пише Financial Times.

В момента половината от общо 56 реактора във Франция са спрени, като 12 от тях не работят поради инспекции за корозия. Това според специалисти води до 10-годишен връх в спада на производителността.

А моментът не би могъл да е по-неподходящ. С вдигането на карантинните мерки заради коронавируса се увеличи търсенето на петрол и газ, което беше последвано от проблеми в мрежите за доставки и неблагоприятно време, отразило се на производството на възобновяема енергия. Разразилата се енергийна криза в Европа беше допълнително задълбочена от руската инвазия в Украйна.

Завоят на Макрон

Според френските регулатори може да отнеме години за оправянето на проблема с корозията. Преди Москва да започне война в Украйна, Франция получаваше 69% от производството на електричество от атомните електроцентрали. Спирането на работа намали този процент до 59, което е удар по финансите на EDF. Затъналата в дългове компания беше принудена да купува енергия от пазарите точно в момента, когато войната в Украйна доведе до скок на цените. В резултат тя очаква удар в размер на 18.5 млрд. евро по печалбите си за тази година плюс друг за 10.2 млрд. евро заради тавана на цените на енергията, наложен от управляващите.

Същевременно Франция няма много други опции, що се отнася до плановете й за намаляване на въглеродните емисии. Както своите съседи в ЕС, страната цели да премахне емисиите на парникови газове до 2050 г. Въпреки инвестициите обаче тя изостава зад други европейски държави в изграждането на соларни и вятърни паркове поради бюрократични причини и дългогодишното разчитане на ядрена енергия. Настоящата енергийна криза оказва допълнителен натиск.

Макрон в началото на първия си мандат беше скептичен към ядрената енергия, но сега залага на нея, като през февруари обяви шест планирани реактора EPR от ново поколение, които да заменят сегашните остарели реактори, както и евентуално изграждането на още осем. Той също така иска да удължи продължителността на живот на електроцентралите над стандартните 40 години, където е възможно.

Пречки пред изграждането на новите електроцентрали

Европа разчита на производството във Франция. Страната е била най-големият нетен износител на енергия за миналата година, правейки доставки на държави като Италия и Германия. "Предвид плановете за затварянето на газови и въглищни централи, ние ще се нуждаем от френската ядрена енергия дори повече в бъдеще", казва Валери Фодон от групата, насърчаваща ядрената индустрия Sfen.

Същевременно Макрон е изправен пред пречки при изграждането на новите електроцентрали, които трябва да заработят до 2035 г. Първо, той трябва да си осигури ново парламентарно мнозинство на изборите в страната през юни. Освен това Франция се подготвя за гласуване в Европейския парламент през юли относно казуса дали ядрената енергия да бъде определена като "зелена", което би могло да стимулира инвестициите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyl1462697396496341 avatar :-(
    Lubomir Gavrilov
    • + 2

    проблемите на френската атомна енергетика са точно същите, като на европейската индустрия. Това го казвам за тези, които ше злорадстват по-долу... Като не строиш атомни централи повече от 20 години , от къде да вземеш инженери ? Те вече са се пенсионирали, нали ? Думата е "деиндустриализация". Европа загуби технологичен капацитет, в полза на държави като Китай, който точно същте централи по френски лиценз си ги строят без проблем. Така че : не бързайте да злорадствате. Мислете.

    Нередност?
Нов коментар