НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Total и Eni откриха голямо находище на газ край Кипър

Това е четвъртото, разкрито в кипърски води, но всичките предстоят да се разработят

Откритието идва в момент, когато Европейският съюз търси алтернативни доставки на руски газ след инвазията на Москва в Украйна през февруари
Откритието идва в момент, когато Европейският съюз търси алтернативни доставки на руски газ след инвазията на Москва в Украйна през февруари
Откритието идва в момент, когато Европейският съюз търси алтернативни доставки на руски газ след инвазията на Москва в Украйна през февруари    ©  Reuters
Откритието идва в момент, когато Европейският съюз търси алтернативни доставки на руски газ след инвазията на Москва в Украйна през февруари    ©  Reuters

Френската енергийна компания TotalEnergies и италианската Eni обявиха, че са открили значително количество газ в сондажа Cronos-1, който се намира на около 160 км югозападно от Кипър. Блок 6, в който се намира сондажът, се управлява от кипърското подразделение на Eni, което притежава дял 50% в него, а TotalEnergies държи останалите 50%.

"Предварителните оценки сочат, че в находището има около 2.5 трлн. куб. фута газ, със значителен допълнителен ресурс, който ще бъде проучен чрез допълнителен проучвателен сондаж в района", се казва в изявление на Eni за последното откритие. "Вече се провеждат проучвания за варианти за ускорено разработване", добавят от компанията.

Cronos-1 е поредното офшорно находище на газ, което е открито край бреговете на Кипър, нито едно от които все още не е разработено, и идва в момент, когато Европейският съюз търси алтернативни доставки на руски газ след инвазията на Москва в Украйна през февруари, пише Reuters.

Кипър съобщи за първото си откритие на природен газ - Aphrodite, с обем около 4.5 трлн. куб. фута, намиращо се на 160 км южно от острова, през 2011 г., което сега се управлява от американската енергийна компания Chevron. През 2018 г. в блок 6 беше разкрито друго находище - Calypso-1, с приблизителен обем 6.4 трлн. куб. фута. Следващата година ExxonMobil и Qatar Petrolium обявиха, че са открили находище с обем между 5 и 8 трлн. куб. фута.

Кипър и компаниите "вече проучват начините за ускоряване и оптимизиране на използването на това ново откритие, което ще допринесе за усилията на Европа да повиши енергийната си сигурност", обявиха от кипърското министерство на енергетиката.

"Този успешен проучвателен сондаж в Cronos-1 е още една илюстрация на въздействието на нашата стратегия за проучване, която е фокусирана върху откриването на ресурси с ниски технически разходи и ниски въглеродни емисии", заяви Кевин Маклахлан, старши вицепрезидент по проучването в TotalEnergies. Той добави, че допълнителните източници на газови доставки ще допринесат за енергийната сигурност на Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lyuben_ avatar :-?
    Любен
    • + 1

    и кога се очаква да се екплоатират тези находища?

    Нередност?
Нов коментар