Турция изпрати нов сондажен кораб в Източното Средиземноморие

Ердоган заяви, че той ще оперира извън оспорваните с Кипър води, но си запази правото за промяна

Турският президент Ердоган присъства на церемонията по отплаването на Abdulhamid Han
Турският президент Ердоган присъства на церемонията по отплаването на Abdulhamid Han
Турският президент Ердоган присъства на церемонията по отплаването на Abdulhamid Han    ©  Reuters
Турският президент Ердоган присъства на церемонията по отплаването на Abdulhamid Han    ©  Reuters

Турция изпрати миналата седмица нов сондажен кораб - Abdulhamid Han, на първа енергийна проучвателна мисия в Източното Средиземноморие от две години насам и според кипърски медии е започнал сондажи в сряда край бреговете на Анталия. На церемонията по отплаването на 9 август присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който тогава заяви, че корабът ще оперира извън оспорваните с Кипър води.

Анкара не е изпращала сондажен кораб в Източното Средиземноморие, откакто в края на 2020 г. изтегли плавателния съд Yavuz от оспорваните води. Сега Abdulhamid Han ще извършва сондажи на 55 км от района Газипаша. "Проучванията и дейностите, които извършваме в Средиземно море, са в нашата суверенна територия. Не се нуждаем от ничие позволение за това", коментира Ердоган.

Турският президент отхвърли гръцките и кипърските възражения срещу подобни мисии и заяви, че страната има право да търси енергия в областите, които твърди, че са нейни. По думите му корабът е "символ на новата визия на Турция в сферата на енергията".

Гърция внимателно следи ситуацията

Търсенето на природен газ във водите около разделения остров Кипър обтегна връзките между Турция и ЕС. Сегашната енергийна мисия се случва в момент, в който напрежението между Анкара и Гърция отново се покачи, тъй като Ердоган обвинява Атина, че въоръжава островите в Егейско море, които имат демилитаризиран статут, пише Reuters. Откриването на залежи на природен газ в Източното Средиземноморие през изминалото десетилетие превърна района във важен източник на енергия за Европа, но също така осветли споровете между съседни страни в региона относно правата за добив.

Говорител на гръцкото правителство вече заяви, че Атина внимателно следи ситуацията: "Трябва да бъдем бдителни. Винаги сме правили всичко, което можем, за да има стабилност в района и за да защитаваме международното право и суверенните си права."

Турция казва, че със своите 238 м Abdulhamid Han е най-големият и най-технологично развитият кораб за дълбоководни сондажи в нейната флотилия за енергийни проучвания. Abdulhamid Han е четвъртият такъв плавателен съд, построен от Турция. Сондажните кораби Yavuz, Fatih и Kanuni оперират в Черно море, където Анкара откри резерви на природен газ в размер на 540 млрд. куб.м. Страната почти напълно разчита на внос, за да задоволява енергийните си нужди, и драстичният ръст на цените попречи на плановете на правителството да превърне своя дефицит по текущата сметка в излишък.

Ердоган: Нашият кораб няма да спре

Abdulhamid Han ще извършва проучвания до 7 октомври, пише Еuractiv. Областта, в която ще ги прави, е на север от Кипър и извън оспорваните води, но Ердоган предупреди, че Турция си запазва правото да търси природен газ и в оспорваните райони, за които предявява претенции. "Нашият кораб няма да спре и ще отиде до други места, като ще продължи да търси газ, докато намери. Сондажите в Средиземно море са под наша юрисдикция", заяви той.

Русия съставлява около една четвърт от турския внос на петрол и 45% от закупения природен газ през миналата година. "Колкото по-бързо увеличим нашите газови и петролни ресурси, които се превърнаха в оръжие в глобалната икономическа криза, толкова повече предимства ще имаме в този ключов процес", коментира Ердоган.