Инспектори от МААЕ пътуват за украинската АЕЦ

Така ще може да се установи какво се случва на терен, след като Киев предупреди за избегната ядрена катастрофа

Екипът от специалисти на МААЕ тръгва от Виена
Екипът от специалисти на МААЕ тръгва от Виена
Екипът от специалисти на МААЕ тръгва от Виена    ©  Reuters
Екипът от специалисти на МААЕ тръгва от Виена    ©  Reuters
Темата накратко
  • Мисията на МААЕ се очаква да пристигне в АЕЦ "Запорожие" по-късно тази седмица.
  • Целта е да прецени размера на щетите и да определи как функционират системите за безопасност.
  • Боевете около атомната електроцентрала доведоха до опасения за ядрена авария.

Мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пътува за АЕЦ "Запорожие" в Украйна и се очаква да пристигне по-късно тази седмица. Това заяви ръководителят на агенцията Рафаел Гроси, цитиран от британската ВВС. В Twitter той написа, че инспекторите "трябва да опазят безопасността и сигурността на най-голямото ядрено съоръжение в Европа".

Боевете около атомната електроцентрала доведоха до опасения за ядрена авария. В момента обектът е под контрола на Русия, която го окупира през март, но продължава да е обслужван от украински техници. И Киев, и Москва взаимно се обвиняват в обстрелването му, като миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че за малко е била избегната ядрена катастрофа.

Рафаел Гроси оглавява екипа

След разговор на френския президент Еманюел Макрон с Владимир Путин по-рано през август руският държавен глава заяви, че ще бъде осигурен достъп на екип на МААЕ до АЕЦ "Запорожие". Това ще бъде възможност да се установи какво в действителност се случва на терен. По-рано Киев се притесняваше, че мисия на международната агенция ще легитимира руската окупация на съоръжението, но в крайна сметка подкрепи изпращането на инспекторите.

Мисията ще бъде оглавявана от Рафаел Гроси. Той коментира, че почти всеки ден се получава информация за нов инцидент около или в електроцентралата. "Не можем да си позволим да губим повече време", казва той.

Според експертите обстрелът около АЕЦ "Запорожие" не е най-големият проблем, тъй като централата има дебели защитни стени. Но спирането на електроподаването е опасно, защото това би означавало, че няма как да бъдат захранвани охлаждащите системи, което може да предизвика разтапяне на горивото в ядрото на реактора.

Целите на мисията на МААЕ

Миналия четвъртък Зеленски заяви, че светът е бил на "една крачка" от радиационно бедствие, когато АЕЦ "Запорожие" е била изключена от украинската електропреносна мрежа и са се задействали резервните дизелови генератори. По думите му руски обстрел е довел до пожари в ямите за пепел на близка въглищна централа, което е причинило изключването на ядреното съоръжение от мрежата. Представители на Киев и Москва взаимно се обвиниха за предизвикването на инцидента.

Миналия четвъртък Зеленски заяви, че светът е бил на "една крачка" от радиационно бедствие.

В отговор ООН заяви, че настоява за незабавен достъп до АЕЦ "Запорожие", като генералният секретар на организацията Антониу Гутериш отново призова за демилитаризирането на ядрения обект. Сега целта на МААЕ ще бъде да прецени размера на щетите, да оцени условията, при които работи персонала в централата, и да определи как функционират системите за безопасност, пише Reuters.

В понеделник Кремъл заяви, че мисията на МААЕ е необходима и призова международната общност да окаже натиск на Украйна да "намали военно напрежение" в района. От руското министерство на отбраната твърдят, че са свалили украински дрон, опитващ да атакува атомната централа. Същевременно ООН, Вашингтон и Киев призовават за изтегляне на военното оборудване и военнослужещите от ядрения комплекс, но Москва отказва да го направи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Чудесна мишена ...

    Нередност?
Нов коментар