🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън, Шолц, Макрон и Джонсън искат гаранции за безопасността на украинската АЕЦ

Путин се е съгласил в "Запорожие" да бъде изпратена мисия на МААЕ, твърдят от Елисейския дворец

Украински спасители участват в учение в случай на евентуална ядрена авария в АЕЦ "Запорожие"
Украински спасители участват в учение в случай на евентуална ядрена авария в АЕЦ "Запорожие"
Украински спасители участват в учение в случай на евентуална ядрена авария в АЕЦ "Запорожие"    ©  Reuters
Украински спасители участват в учение в случай на евентуална ядрена авария в АЕЦ "Запорожие"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Западните лидери проведоха съвместен разговор заради проблема със Запорожката АЕЦ.
  • В събота бяха регистрирани нови ракетни удари срещу украинския град Вознесенск, който е в близост до втората по големина атомна централа в Украйна.
  • Според британски депутат евентуален ядрен инцидент в Украйна би могъл да въвлече НАТО във войната между Москва и Киев.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания в неделя са поискали гаранции за безопасността на ядрените обекти в Украйна. "В съвместен телефонен разговор британският премиер Борис Джонсън, американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц подчертаха важността на гарантирането на сигурността на ядрените инсталации и приветстваха скорошните дискусии за мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в АЕЦ "Запорожие", посочва говорител на "Даунинг стрийт", цитиран от Reuters.

В събота бяха регистрирани нови ракетни удари срещу украинския град Вознесенск, който е в близост до втората по големина атомна централа в Украйна, което отново повиши опасенията от ядрен инцидент, въпреки че ден по-рано от Елисейския дворец заявиха, че след разговор с Макрон руският президент Владимир Путин се е съгласил в "Запорожие" да бъдат изпратени експерти от МААЕ. Според версията на Кремъл за разговора Путин е казал, че обстрелът срещу контролирания от Москва обект, който Киев извършвал, създава опасност от "мащабна катастрофа, която може да доведе до радиационно замърсяване на големи територии". Двамата държавни глави са се разбрали да продължат с дискусията през идващите дни.

Същевременно в петък украинският ядрен оператор е посочил, че подозира, че Русия планира да откачи АЕЦ "Запорожие" от украинската електрическа мрежа и да я свърже с руската - сложна операция, която според Киев може да доведе до бедствие.

ООН призовава за демилитаризиране на ядрения обект

Както Москва, така и Киев се обвиняват взаимно в планирането на провокации в ядрената централа, която беше завладяна от Русия през март, но все още е обслужвана от украински техници. Миналата седмица ТАСС информира, че руските власти са представили писмо пред Съвета за сигурност на ООН, в което предупреждават, че Украйна подготвя провокации в "Запорожие". Двете страни също така се обвиняват взаимно в обстрелването на ядрения обект, в който в момента работят само два от шестте реактора.

От Елисейския дворец защитиха провеждането на телефонния разговор на Макрон с Путин: "Това е оправдано на фона на сериозния риск за сигурността на АЕЦ "Запорожие", която е в центъра на бойни действия." Френският президент, който за последно говори по телефона с руския си колега през май, тогава бе критикуван, че продължава дипломатическата комуникация с Путин, който даде нареждане да се нападне Украйна. Сега говорител на Макрон заяви, че по време на разговора, в който двамата лидери са се разбрали да бъде изпратена мисия на МААЕ в ядрената централа, руският държавен глава е подчертал своята готовност да преосмисли предишното си искане мисията да пътува до обекта през руска територия. Докато Киев и западните му партньори искат тя да достигне до мястото от Украйна.

Миналия четвъртък украинският президент Володимир Зеленски каза, че е договорил параметрите на мисията на МААЕ по време на разговори с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. "Разбрахме се с генералния секретар относно условията за евентуална мисия в АЕЦ "Запорожие", които да бъдат законово обосновани и чрез територия, която е без окупатори. Русия трябва незабавно и безусловно да изтегли силите си от централата, както и да спре с провокациите и обстрела", коментира Зеленски.

Гутериш от своя страна призова за демилитаризирането на ядрения обект и каза, че е силно обезпокоен от ситуацията около и в него. По думите му военното оборудване и войниците трябва да се изтеглят от там и трябва да се гарантира, че съоръжението няма да бъде цел на военни операции. "Всяка потенциална щета по "Запорожие" би била самоубийствена", предупреди той. Ердоган сподели опасенията му, като коментира, че има опасност от "още един "Чернобил".

Работа по "специфичните подробности" на мисия на МААЕ

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси заявява, че приветства "скорошните изказвания, които показват, че както Украйна, така и Русия подкрепят целта да се изпрати мисия" в АЕЦ "Запорожие". Зеленски допълва, че украински дипломати и представители на ООН и МААЕ работят по "специфичните подробности на мисията".

Същевременно британският депутат от Консервативната партия Тобаяс Елууд, който е председател на парламентарната комисия по отбрана, написа в Twitter, че евентуален ядрен инцидент в Украйна би могъл да въвлече НАТО във войната между Москва и Киев. "Нека изясним нещо - всяка преднамерена повреда, която ще предизвика изтичане на радиация от украински ядрен реактор, би активирала член 5 от устава на НАТО", смята Елууд.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 2

    Странни неща стават!
    Руснаците управляват АЕЦ-а от март без проблеми. И едва 4 месеца по-късно, когато решиха да я изключат от украинската енергомрежа и да я вържат към руската, взеха да си я обстрелват,,,
    Един вярват...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "amidala":

    Единственото логично обяснение на това и други подобни необяснимости е, че руският Ген.шаб пропагандистасе вслушва в речите на Арестович.
    Тогава и ракетното нападение над затвора в Еленовка, при което бяха убити 50 от пленените в Мариупол азовци, които взеха да стават опасно словоохотливи, намира обяснение.

    Просто още не мога да измисля обяснение само защо нападенията и в Еленовка, и в ЗАЕЦ са извършени с HIMARS, с които руснаците не би трябвало да разполагат.
    Или може би им ги отдават за еднократни координирани акции?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Kakто се казва - гаранция франция ...

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Путин като нищо може да взриви централата. Той пет пари не дава за неизбежните многобройни жертви, в Русия човешкият живот не се цени. Важното е: Мы сила!

    Нередност?
Нов коментар