🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия засега не пуска наблюдатели в превзетата украинска АЕЦ "Запорожие"

Системни обстрели в района провокират страхове за евентуални нанесени щети в най-голямата ядрена централа в Европа

Четиридесет и две страни, сред които и България, подписаха обща позиция, в която настояват Русия да изтегли войските си от АЕЦ "Запорожие"
Четиридесет и две страни, сред които и България, подписаха обща позиция, в която настояват Русия да изтегли войските си от АЕЦ "Запорожие"
Четиридесет и две страни, сред които и България, подписаха обща позиция, в която настояват Русия да изтегли войските си от АЕЦ "Запорожие"    ©  Reuters
Четиридесет и две страни, сред които и България, подписаха обща позиция, в която настояват Русия да изтегли войските си от АЕЦ "Запорожие"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи да се създаде демилитаризирана зона в Запорожието заради риска от ядрена катастрофа, но Москва не приема.
  • Двата работещи реактора на АЕЦ-а все още са свързани към украинската електропреносна мрежа.
  • Атомната централа е подложена на обстрели от седмици, който причини пожари и щети в редица сгради.

Русия обяви, че все още няма да позволи достъп на международни инспектори до най-голямата атомна електроцентрала (АЕЦ) в Европа въпреки опасенията за състоянието на украинското съоръжение, което от март е окупирано от силите на Кремъл. Москва и Киев си разменят обвинения за обстрели в района на АЕЦ-а в Запорожие в Южна Украйна, която попадна под руски контрол броени дни след началото на руската инвазия в страната. Централата е подложена на обстрели от седмици, които причиняват пожари и щети по редица сгради. За момента обаче няма преки и косвени индикации, че бойните действия са предизвикали щети по критични съоръжения, създаващи риск от радиоактивно заразяване.

Рафаел Гроси, генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), коментира, че въпреки че не е имало непосредствена заплаха за ядрената безопасност, това може да се "промени във всеки един момент". "Тези военни действия в близост до такова голямо ядрено съоръжение могат да доведат до много сериозни последствия", заяви той в свое изложение пред Съвета за сигурност на ООН на извънредно заседание в четвъртък вечерта. Въпреки това Михаил Улянов, който е представител на Русия в международните мисии във Виена, твърди в интервю за вестник "Известия", публикувано в петък, че посещението на Гроси в АЕЦ "Запорожие" не може да се състои преди "края на август или началото на септември", пише Financial Times.

Москва не дава АЕЦ-ът да се демилитаризира

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи да се създаде демилитаризирана зона в Запорожието заради опасенията от ядрена катастрофа. Страховете по темата бяха в центъра на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно предупреди, че контролът на Русия върху централата създава радиационна опасност за Стария континент. "Само пълното изтегляне на руснаците от територията на Запорожие... и възстановяването на пълния контрол на Украйна върху ситуацията около централата ще гарантира възстановяването на ядрената безопасност за цяла Европа", обяви той в последното си вечерно обръщение в четвъртък.

Русия от своя страна отхвърли исканията да върне на Украйна контрола върху централата. "Единственият начин да гарантираме сигурността в завода е да имаме 100% контрол над него. Правителството на Украйна не е в състояние да направи това, докато воюва", заяви Константин Косачев, високопоставен депутат в горната камара на руския парламент, цитиран от "Интерфакс". Косачев предупреди също, че допускането на "всякакви хора отвън без необходимите компетенции ще донесе риск от нови провокации".

Представител на Киев същевременно коментира, че Украйна обмисля евакуация на своите граждани от района около централата. Международните призиви за достъп до ядреното съоръжение дойдоха след непотвърдени съобщения за прекъснати електропроводи, които биха могли да бъдат използвани за отклоняване на електроенергията към окупирани от Русия територии, включително към Кримския полуостров. Към момента двата все още работещи реактора на АЕЦ-а продължават да са свързани към украинската мрежа.

Украинската компания "Енергоатом" също смята, че Русия възнамерява да превключи атомната електроцентрала

към руската мрежа, за да захранва Крим. Очакванията й може да се окажат правдоподобни в контекста на изказването на члена на окупационната администрация Владимир Рогов, според когото производството на електроенергия в АЕЦ-а в момента е минимално и ако обстрелът в района продължи, то ще бъде прекратено.

Плацдарм за руски атаки

От околностите на централата руските сили обстрелват близкия град Никопол на другия бряг на река Днепър в продължение на месеци. Украйна от своя страна твърди, че се въздържа от ответен от огън от страх да не нанесе щети на ядреното съоръжение.

Украинските власти също така смятат, че поне 500 руски войници са разположени в района и те са минирали съоръжението така, че да спрат всякакви украински опити да го превземат със сила. По принцип отработените горивни пръти се съхраняват във водни басейни в близост до централата, чиито шест реактора с мощност около 950 мегавата всеки генерираха около половината от ядрената енергия на Украйна преди войната.

Реакторите не са изложени на риск от катастрофални щети от погрешно насочени снаряди, твърди пред FT украински инженер, който е работил по проекта за изграждането на централата през 80-те години. "Истинската опасност е, ако електрозахранването, необходимо за поддържане на функционирането на централата, бъде прекъснато за дълъг период от време", обяснява специалистът, който не желае името му да бъде разкривано. "Това може да даде началото на поредица от проблеми, които внезапно могат да станат доста притеснителни, особено ако инженерите в централата не могат да продължат да циркулират големите количества вода, които са необходими за поддържане на ядрените реакции в рамките на предвидими нива."

42 страни, сред които и България, настояват Москва да се оттегли от централата

Четиридесет и две страни, сред които и България, подписаха обща позиция, в която настояват Русия да изтегли войските си от АЕЦ "Запорожие". "Разполагането на руски военен персонал и въоръжение в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите на безопасност, сигурност и предпазни мерки", се казва в позицията.

В нея се казва още, че присъствието на руските военни в централата пречи на оператора и на украинските власти да изпълнят своите задължения за ядрена и радиационна безопасност в съответствие с международните конвенции.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли военните си сили и целия неупълномощен персонал от Запорожката АЕЦ, нейните непосредствени околности и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна и законният оперативен персонал може да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплаха или неприемливо тежки условия на труд", се казва в общата позиция.

Сред страните, които са я подписали, са Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Япония, Великобритания, САЩ и др.