🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия си поставя за цел да стане водеща военна сила в Европа

Руската инвазия в Украйна променя стратегическото мислене в Берлин

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт посочва, че страната трябва да постигне целите на НАТО за разходи от 2% от БВП за отбрана "в дългосрочен план", а не само за следващите една-две години
Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт посочва, че страната трябва да постигне целите на НАТО за разходи от 2% от БВП за отбрана "в дългосрочен план", а не само за следващите една-две години
Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт посочва, че страната трябва да постигне целите на НАТО за разходи от 2% от БВП за отбрана "в дългосрочен план", а не само за следващите една-две години    ©  Reuters
Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт посочва, че страната трябва да постигне целите на НАТО за разходи от 2% от БВП за отбрана "в дългосрочен план", а не само за следващите една-две години    ©  Reuters
Темата накратко
  • Правителството в Берлин е под натиск да подсили приноса си към НАТО въпреки историческите резерви да играе по-голяма военна роля.
  • Според германският министър на отбраната Ламбрехт "ние се нуждаем от силна, готова за бойни действия войска, за да можем да се защитаваме, ако се наложи".
  • Берлин обяви, че започва работа по националната стратегия по сигурност, която ще предефинира германската външна и отбранителна политика.

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви, че страната трябва да поеме водеща военна роля в Европа. Речта й пред Германския съвет за външни отношения показва как инвазията на Русия в Украйна е променила стратегическото мислене в Берлин, увеличавайки натиска върху правителството да подсили приноса си към НАТО въпреки историческите резерви да играе по-голяма военна роля след Втората световна война, пише Financial Times. "Германия е готова да направи решителна стъпка към справедливото поделяне на бремето", коментира Ламбрехт, визирайки американските призиви към европейските държави да увеличат разходите си за отбрана.

По думите й Западът трябва да си направи изводи от руската война в Украйна, тоест: "Ние се нуждаем от силна, готова за бойни действия войска, за да можем да се защитаваме, както и да защитаваме нашия алианс, ако се наложи." Ламбрехт подчертава "големината, географското местоположение и икономическата мощ" на Германия, които превръщат страната във "водеща сила, независимо дали ни харесва или не, също и във военен смисъл".

САЩ остават основен защитник на Европа

Германският министър на отбраната казва, че Берлин единствено може да гарантира мира и свободата на гражданите, ако изостави "стария си имидж" и превърне сигурността в централна тема за страната. Тя посочва, че Германия трябва да постигне целите на НАТО за разходи от 2% от БВП за отбрана "в дългосрочен план", а не само за следващите една-две години. "Трябва да избегнем ситуация, в която след няколко години няма да можем да си позволим да поддържаме оборудването, което поръчваме в момента", коментира Ламбрехт. И повтаря правителствените планове за сформирането на три готови за бойни действия армейски дивизии до началото на следващото десетилетие.

Според германския министър на отбраната Берлин може да гарантира мира и свободата на гражданите само ако превърне сигурността в централна тема.

Според нея САЩ ще останат основен защитник на Европа и "не може да има заместител на американското възпиране на надпреварата за ядрено въоръжаване в близко бъдеще". Но по думите й повишаването на напрежението между Вашингтон и Пекин, както и американският стратегически завой към Азиатско-Тихоокеанския регион означават, че "ние сме призвани да направим повече от преди за Европа".

Ламбрехт също така призовава за облекчаване на строгите правила за военен износ, за да се позволи на страната да взема участие в европейските отбранителни проекти. "Кой партньор би съинвестирал с нас в проекти, когато винаги ще се притеснява, че ще попречим на износа на оръжие", казва тя. Коментарът й идва дни след като правителството в Берлин официално обяви, че започва работа по националната стратегия по сигурност - първата в историята на Германия, която ще предефинира нейната външна и отбранителна политика.

Ламбрехт отхвърля обвиненията за недостатъчна помощ за Киев

Скорошният успех на Киев в контраофанзивата, при който Украйна си върна близо 6000 кв. км територия от руснаците, увеличи очакванията, че Западът ще ускори оръжейните доставки за правителството на Володимир Зеленски. Според пожелал анонимност европейски дипломат се наблюдава съществена смяна на тона и в момента "наистина няма да чуете някой, който говори срещу още оръжие".

Берлин няма намерение да се съгласи с украинските искания за танкове.

Някои съюзници обаче обвиняват Германия, че не е чак толкова активна в подкрепата си за Киев и че помощта й до този момент е прекалено бавна, колеблива и недостатъчна. Ламбрехт отхвърля тези твърдения, като същевременно повтаря позицията, че Берлин няма намерение да се съгласи с украинските искания за танкове. Тя казва, че никоя страна досега "не е доставила построени на Запад пехотински бойни превозни средства или танкове".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ptb091079753 avatar :-@
    Веселин

    всичко това вече го е чувал света преди около 100 години, резултатът също е известен...

    Нередност?
  • 2
    ptb091079753 avatar :-|
    Веселин

    "американското възпиране на надпреварата за ядрено въоръжаване" - това или е шега или неадекватно изказване. точен пример за оксиморон

    Нередност?
Нов коментар