🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция иска да отложи част от плащанията си към "Газпром"

Двете страни се договориха 25% от плащанията да се извършват в рубли

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се надява да получи отсрочка за част от плащанията си към "Газпром"
Турският президент Реджеп Таип Ердоган се надява да получи отсрочка за част от плащанията си към "Газпром"
Турският президент Реджеп Таип Ердоган се надява да получи отсрочка за част от плащанията си към "Газпром"    ©  Reuters
Турският президент Реджеп Таип Ердоган се надява да получи отсрочка за част от плащанията си към "Газпром"    ©  Reuters

Високите цени на енергията в световен мащаб принуждават редица компании да търсят начини да отложат поне част от плащанията към доставчиците. В тази позиция вече се намира и Турция, която е в преговори с Русия за това да отложи част от плащанията си за природен газ до 2024 г., пише Bloomberg.

Турската държавна енергийна компания Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, или Botas, иска да отложи част от предвидените плащания, за да може да запази възможност за реагиране на пазара. Турция не е отправила официално искане към "Газпром", която няма да обсъжда отлагането, докато не получи конкретна оферта, твърди човек, запознат с позицията на руската компания.

Турция е изключително зависима от енергийния внос - страната осигурява почти половината от нужния газ и около една четвърт от петрола от Русия. Това доведе до сериозни изпитания за местната икономика в последната година. Само през 2022 г. турската лира се обезцени с 22% спрямо долара, а търговският дефицит на страната за месец август се увеличи двойно спрямо същия период на миналата година и достигна 11.2 млрд. долара.

Желанието на Турция да промени или размера, или структурата на плащанията не е ново. През септември турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е провел разговор с руския си колега Владимир Путин по темата. Тогава до конкретно решение не се стигна, но Ердоган каза, че се надява страната му да получи отстъпки.

Отсрочка, но в рубли

Наскоро двете страни постигнаха друго любопитно споразумение. В средата на септември Путин обяви, че Турция ще плати една четвърт от вноса на руски природен газ в рубли. Това се случва съгласно нов набор от споразумения, предназначени да стимулират търговията между двете страни.

Ердоган и Путин първо обещаха да разширят търговията по време на среща през август в черноморския курорт Сочи, като тогава това предизвика тревога в Европа и Съединените щати. Причината е нежеланието на южната ни съседка да се включи към западните санкции срещу Русия, като Ердоган продължава да твърди, че иска да предприема "балансиран курс" на развитие по въпроса.

При обявяването на договорката Путин каза на Ердоган, че гледа на Турция като на "надежден" търговски партньор и е готов да я използва повече като маршрут за износ на руски стоки. "Както знаете, скоро трябва да влезе в сила нашето споразумение за доставка на руски природен газ за Турция, като 25% от плащанията се извършват в руски рубли", добави Путин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baldandbankrupt avatar :-|
    baldandbankrupt

    Когато останат малко клиенти, те започват да диктуват условията :))

    Нередност?
Нов коментар