Германски министри предлагат тройно увеличение на помощта за Украйна

Подпомагането следващата година може да надмине 2 млрд. евро

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещнаха в Киев
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещнаха в Киев
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещнаха в Киев    ©  Reuters
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещнаха в Киев    ©  Reuters

Германските министри на външните работи и отбраната - Аналена Бербок и Кристин Ламбрехт, призовават за значително увеличение на военната помощ за Украйна. В писмо до финансовия министър Кристиан Линднер Бербок и Ламбрехт настояват 697 млн. евро, които вече са планирани в германския бюджет за 2023 г. за подпомагане на украинската армия, да бъдат увеличени на около 2.17 млрд. евро. Писмото е било видяно от германската информационна агенция DPA, предава RFE/RL.

Увеличаването на бюджета за помощи е необходимо, за да може Германия "осезаемо и видимо да поеме отговорността, която нашите международни партньори очакват от нас", заявяват министрите в писмото. Увеличеният бюджет ще помогне на Берлин също така да "защити собствените си стратегически интереси", допълват те.

Неотдавна Линднер беше подложен на натиск да финансира спасителния пакет за енергетиката на Берлин в размер на 200 млрд. евро чрез специален фонд извън бюджета, за да се спази лимита на дълга на Германия. Според Бербок и Ламбрехт увеличеният бюджет за Украйна също трябва да бъде финансиран чрез специален фонд, съобщава Euractiv.

Бюджетните политики се оказаха в основата на раздора за управляващата коалиция в Германия. Докато социалдемократите и зелените призовават за публични инвестиции в социални дейности и такива в областта на климата, особено в условията на енергийна криза и повишени разходи за живот, либералната партия на Линднер FDP е решена да се придържа към предизборното си обещание за невъвеждане на нови данъци и балансиран бюджет.

Критики към Берлин

Берлин многократно е бил критикуван от властите в Украйна, както и в самата Германия, за отказа си да изпрати тежки оръжия, като например бойни танкове, на Украйна. Берлин заявява, че иска да координира всички подобни действия със своите съюзници.

На 22 октомври украинският премиер Денис Шмихал е поискал от Германия допълнителна военна помощ възможно най-скоро, предава RFE/RL, позовавайки се на Frankfurter Allgemeine Zeitung. Шмихал е заявил, че Киев "с нетърпение" очаква доставката на нови боеприпаси, които са необходими "в този момент". Той също така е добавил, че са необходими заглушители, за да се противодейства на 20-30 ирански безпилотни дронове камикадзе", които Русия ежедневно изстрелва срещу Украйна.

Украинският премиер също така похвали наскоро доставената германска зенитно-ракетна система Iris-T, като заяви, че тя се използва и "вече е спасила много, много животи", както и че замразените в чужбина руски активи трябва да бъдат използвани за възстановителни дейности в Украйна, като добави, че щетите от нападението на Москва досега възлизат на "повече от 750 млрд. долара".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    Камък върху камък няма да остане от Украйна с тия помощи. Или май това е втората цел - украинците да станат емигранти, че Западна Европа има недостиг на хора.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Преди да гълтаме пропагандната каша не е зле да почетем и да помислим.
    Тема за размисъл:

    https://www.theamericanconservative.com/washingtons-whoppers-on-the-war-in-ukraine/

    Нередност?
Нов коментар