🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ предупредиха за санкции срещу доставчици на оръжие за Русия

Западните съюзници обсъждат допълнителни мерки срещу военно-промишления комплекс на Кремъл

Мерките за контрол на износа, наложени от Вашингтон и коалиция от 37 държави, са оказали влияние
Мерките за контрол на износа, наложени от Вашингтон и коалиция от 37 държави, са оказали влияние
Мерките за контрол на износа, наложени от Вашингтон и коалиция от 37 държави, са оказали влияние    ©  Reuters
Мерките за контрол на износа, наложени от Вашингтон и коалиция от 37 държави, са оказали влияние    ©  Reuters
Темата накратко
  • Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради войната й в Украйна.
  • Ограничавайки достъпа на Русия до модерни стоки, технологии и услуги, Вашингтон и неговите партньори са повлияли на способността на Русия да замени оръжия.
  • Ограниченията от Вашингтон и неговите съюзници са намалили вноса на полупроводници, критично важни за руското оръжие, със 70%.

САЩ предупредиха, че могат да наложат санкции на хора, държави и компании, които доставят боеприпаси на Русия или подкрепят нейния военнопромишлен комплекс. По този начин Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради войната й в Украйна. Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо на първата по рода си среща с официални лица от 32 държави и Съединените щати за обсъждане на санкциите срещу Русия даде да се разбере, че Вашингтон е готов да предприеме действия срещу онези извън САЩ, които избягват санкциите на Вашингтон, съобщава Reuters.

Длъжностни лица на срещата, на която са участвали представители от страните от ЕС, Канада и Южна Корея, са обсъдили допълнителни стъпки срещу военнопромишления комплекс на Русия и ефектите от няколко пакета санкции, наложени от Вашингтон и неговите партньори заради нахлуването на Москва в Украйна. Финансовото министерство също така предупреди, че Вашингтон е готов да наложи санкции на онези, които доставят боеприпаси или други военни стоки на Русия, както и на частни военни компании или паравоенни групи, които участват или подкрепят войната на Русия в Украйна. Освен това министерствата на финансите, на търговията и Държавният департамент издадоха предупреждение, в което се очертават действията, които са били предприети срещу руския военнопромишлен комплекс, и се отбелязват рисковете, пред които са изправени онези, които предоставят материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна.

В него се казва, че ограничавайки достъпа на Русия до модерни стоки, технологии и услуги, Вашингтон и неговите партньори са повлияли на способността на Москва да замени оръжия, включително над 6000 единици военно оборудване, унищожени по време на войната. Съединените щати също така предупреждават, че Русия "разходва боеприпаси с неустойчива скорост" и се обръща към страни като Иран и Северна Корея за доставки и оборудване, включително дронове, ракети и артилерийски боеприпаси.

Мерките за контрол на износа, наложени от Вашингтон и коалиция от 37 държави, са оказали влияние според копие от презентацията на Морган Мюър, заместник-директор на националното разузнаване за интегриране на мисии, видяно от Reuters. Руската отбранителна индустрия разчита на вносна микроелектроника и други части. Критичният недостиг на лагери подкопава производството на танкове, самолети, подводници и други военни системи, се отбелязва в презентацията.

Мюър също така е предупредил на срещата, че руските разузнавателни служби се стремят да придобият незаконно западни технологии и части, забранени за Русия според мерките на САЩ. Мрежата, използвана за придобиване на технологията, включва олигарси, подставени лица и подставени компании и е насочена приоритетно към Европа и Северна Америка.

Наскоро The Wall Street Journal съобщи, че китайският износ за Русия на микрочипове и други електронни компоненти и суровини, някои с военно приложение, се е увеличил след нахлуването в Украйна, което затруднява усилията на САЩ и западните съюзници да изолират икономиката на страната.

По-рано тази година Вашингтон наложи широки нови ограничения върху доставките до Русия на американски и чуждестранни стоки, ако са произведени с американско оборудване или технология, в опит да влоши военния и индустриалния сектор на Русия. Контролът е насочен основно към руския отбранителен, космически и морски сектор. Той засяга и енергийния сектор на Русия, както и луксозните стоки, използвани от руските елити.

Ограниченията от Вашингтон и неговите съюзници са намалили вноса на полупроводници, критично важни за руското оръжие, със 70%. В резултат руското производство на хиперзвукови балистични ракети почти е спряно, а това на автомобили е спаднало с три четвърти в сравнение с миналата година.

Вашингтон изпраща нова военна помощ за Киев

САЩ ще изпратят в близките дни още военна помощ на Украйна, за да й помогнат да продължи контаофанзивата си в окупираните от Русия части на страната. Очаква се следващият пакет да включва боеприпаси и превозни средства, но не и средства за противовъздушна отбрана, за каквито настоява Киев. Това казват пред Reuters двама американски служители, информирани за пакета от 725 млн. долара.

Отделно Украйна очаква Съединените щати и Германия да й доставят противовъздушни системи този месец, за да й помогнат да противодейства на атаки от руски ракети и дронове, каза министърът на отбраната Олексий Резников в петък. От началото на войната САЩ са предоставили военна помощ за над 17.5 млрд. долара на Украйна.