Пшеницата и царевицата поскъпнаха след оттеглянето на Русия от зърнената сделка

ООН, Турция и Украйна договориха план за движението на 16 кораба със зърно

ООН, Турция и Украйна продължиха изпълнението на черноморска сделка за зърно
ООН, Турция и Украйна продължиха изпълнението на черноморска сделка за зърно
ООН, Турция и Украйна продължиха изпълнението на черноморска сделка за зърно
ООН, Турция и Украйна продължиха изпълнението на черноморска сделка за зърно

Фючърсите върху пшеницата и царевицата, търгувани в Чикаго, се повишиха в понеделник, след като през уикенда Русия се оттегли от сделката, гарантираща безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно, през Черно море. Най-търгуваният договор за пшеница на Чикагската стокова борса за търговия се повиши с 5.5% в понеделник сутринта, като достигна до 8.7 долара за бушел. Договорите за царевица са се покачили с 2.4% до 6.97 долара за бушел.

Русия се оттегли от подкрепяната от ООН сделка под претекст, че Украйна е виновна за нападението над руския флот в Севастопол, твърдение, което украинците обявяват за "фалшив претекст". По силата на това споразумение Москва гарантира безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно, от блокираните преди това украински черноморски пристанища. Според украинските власти оттеглянето на Русия е засегнало незабавно 218 кораба, от които 95 са напуснали пристанищата и очакват проверка, 101 чакат да натоварят зърно и 22 вече са натоварени и чакат да отплават, съобщава Bloomberg.

Денис Вознесенски, анализатор на селското стопанство в Rabobank, заяви, че краткосрочното въздействие на руското решение се забелязва в скока на цените, който може да се запази, ако сделката не бъде възстановена. "Ако сте украински фермер, нямате стимул да сеете, колкото по-дълго продължава това, защото експортният пазар е изчезнал", каза той, цитиран от Financial Times. Вознесенски също така добави, че ситуацията се е влошила от наводненията и бурите в Австралия, друг голям износител на пшеница. Износът от Австралия би могъл да подейства като буфер срещу повишаването на цените, но обемът и качеството може да са били засегнати.

В неделя вечерта ООН, Турция и Украйна се споразумяха кораби, превозващи украински хранителни продукти, да отплават в понеделник. Дванадесет заминаващи и 4 пристигащи кораба ще се придвижат в "морския хуманитарен коридор", се казва в изявление на ООН от Истанбул, след като в турския град се проведе кръг от преговори, в които са участвали и руски делегати, съобщава Bloomberg. В изявлението се казва още, че Турция и ООН планират същия ден да осигурят и екипи за инспекция на 40 напускащи кораба. В телефон разговор в понеделник сутрина Исмини Пала, говорител на ООН за Инициативата за черноморско зърно, потвърди, че кораби се движат и събират в близост до входа на коридора.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Медиите са длъжни да информират. Професионално е да се дава и другата гл.т., за да може гражданинът да си изгради максимално обективна представа за фактите и обстоятелствата.

    Това е линк към другата гл.т. по темата за зърнената сделка:

    https://topwar.ru/204296-postpred-rossii-v-oon-rf-ne-mozhet-razreshit-prohozhdenie-sudov-v-porty-ukrainy-i-obratno-bez-dosmotra.html

    Нередност?
  • 2
    emil_ avatar :-|
    emil

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Руснаците сами се набутаха в тая каша и сега си сърбат попарата. Да бяха мирни седели не биха чудо видели. Украинските кораби преди войната минаваха свободно със стоката си и никой не е мислил да ги използва за бойни действия докато не дойдоха руснаците с калните си ботуши. Но и светът вече не се интересува и плаши от обезсилената руска армия. Днес доколкото чух по медиите украинските кораби са излезли от пристанище и са отпътували за Одеса за да бъдат натоварени, а руснаците са си налягали парцалите защото мисля вече не са по силата и на турската армия и флот.

    Нередност?
Нов коментар