Русия се оттегля от сделката за износ на украинско зърно по море

Москва е взела решението заради атака с дронове срещу бойни кораби от Черноморския флот в пристанището на Севастопол

Сделката за разблокирането на украинското зърно, която Русия и Украйна плюс Турция и ООН като гаранти подписаха през юли, целеше да предотврати задълбочаване на кризата с храните
Сделката за разблокирането на украинското зърно, която Русия и Украйна плюс Турция и ООН като гаранти подписаха през юли, целеше да предотврати задълбочаване на кризата с храните
Сделката за разблокирането на украинското зърно, която Русия и Украйна плюс Турция и ООН като гаранти подписаха през юли, целеше да предотврати задълбочаване на кризата с храните    ©  Reuters
Сделката за разблокирането на украинското зърно, която Русия и Украйна плюс Турция и ООН като гаранти подписаха през юли, целеше да предотврати задълбочаване на кризата с храните    ©  Reuters

Русия прекрати участието си в сделката за износа на зърно през черноморските пристанища на Украйна. Това беше съобщено от ТАСС, като цитира министерството на отбраната. Малко по-късно заместник-посланикът на Русия в Организацията на обединените нации Дмитрий Полянски потвърди информацията и каза, че предстои ООН да бъде официално уведомена.

Министерството се позовава на "терористичния акт с участието на британски експерти срещу кораби на Черноморския флот и граждански съдове, които участват в гарантирането на безопасността на "зърнения коридор".

Атака в Черно море

Малко по-рано през деня беше съобщено, че кораби на руския Черноморски флот на рейд пред базата в Севастопол и в залива на незаконно анексирания през 2014 г. украински град са били атакувани часове наред с въздушни и водни дронове. Твърдението е на руското министерство на отбраната, като "малки щети" са били нанесени на 50-годишния миночистач "Иван Голубец" и част от загражденията в залива Южная. Има и съобщения за ударен трансформатор в близката ТЕЦ. Според украински източници обаче сред пострадалите бойни кораби е и новият флагман на Черноморския флот - модерната фрегата "Адмирал Макаров", която замени на тази позиция потопения ракетен крайцер "Москва".

Руското министерство на отбраната твърди, че в нападението са участвали "девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски дрона", а целите включвали и граждански кораби и самолети на морската авиация. С "оперативни мерки" от Черноморския флот всички въздушни цели били свалени, четири водни дрона били унищожени извън пристанището, а три - в зоната на вътрешния рейд.

Москва нарича случилото се терористично нападение и допълва, че атакуваните военни кораби участвали в осигуряването на т.нар. зърнен коридор. Атаката е започнала в 4:20 сутринта и часове наред движението в пристанището и подхода към него са били затворени. Чак в 15.00 часа бе съобщено, че рейдът в Севастопол е открит, корабите, фериботите и катерите се движат по график

Игри на глада

Сделката за разблокирането на украинското зърно, която Русия и Украйна плюс Турция и ООН като гаранти подписаха през юли, целеше да предотврати задълбочаване на кризата с храните, като вкара повече пшеница, слънчогледово олио, торове и други продукти на световните пазари. Руската инвазия в страната спря експорта по море и доведе до глобален скок на цените. Изчисленията на ООН показаха, че заради това 47 млн. души са преминали в графата "остър глад", докато украинските складове са пълни и няма място за прибиране на тазгодишната продукция.

Очакваше се решение дали действието на сделката от юли да бъде продължено и след средата на ноември, а преди няколко дни ООН изрази "умерен оптимизъм", че това може и да стане. ООН потвърди, че е в течение на информацията от днес и разговаря с Москва за последните събития.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 8

    Разбира се сериозна медия не би пропуснала да спомене, че над 90% от изнесеното през Черно море украинско зърно изобщо не е попаднало в "бедните и гладуващите" страни, а основно в ЕС. Данните са открити и е доста неудобно повдигането на този въпрос.

    А също така е крайно непрофесионален пропускът да се отбележи, че Истанбулската договореност не касае единствено свободния експорт на зърно от украинските черноморски пристанища, а и свалянето на санкциите върху износа на руски торове, което вече три месеца не се случва.

    И тъй като неолибералната пропаганда отново ще се сети за "глада в най-бедните страни в Африка и Азия", руското земеделско министерство отбелязва, че е готово безвъзмездно да предостави на тези страни половин милион тона през следващите 4 месеца.

    Пропагандата няма за цел да информира, а да насъсква...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Та за фактите и информираността:

    В този материал от 17 окт. става дума кои са страните-получатели на украинското зърно:
    https://money.bg/economics/koi-strani-kupuvaha-prez-lyatoto-nay-mnogo-ukrainsko-zarno.html

    А в този от 22 юли за поетите задължения към руската страна: "Споразумението предвижда улеснения и за руския износ на зърно и торове през Черно море":

    //bntnews.bg/news/postignata-e-sdelka-za-ukrainskoto-zarno-20-miliona-tona-shte-badat-deblokirani-ot-odesa-1202299news.html

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Копирам отново своя #2, защото линковете към статии на авторитетни медии ще помогнат на публиката да се ориентира в информацята по темата:

    Тук става дума къде е отишло украинското зърно:
    https://money.bg/economics/koi-strani-kupuvaha-prez-lyatoto-nay-mnogo-ukrainsko-zarno.html

    А тук - за неслучилите се облекчения на руския износ на зърно и торове през Черно море:
    https://bnr.bg/post/101720404/roiters-rusia-e-gotova-da-se-otkaje-ot-chernomorskata-sdelka-za-iznosa-na-ukrainsko-zarno

    Нередност?
  • 10
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    Егати българолюбът, дето се e нарекъл turkiye...

    Нередност?
Нов коментар