Проект: Лидерите от Г-20 осъждат войната в Украйна

В черновата на заключителната декларация от срещата те призовават за въздържане от използване на ядрени оръжия

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Индия Нарендра Моди позират преди началото на срещата на Г-20
Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Индия Нарендра Моди позират преди началото на срещата на Г-20
Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Индия Нарендра Моди позират преди началото на срещата на Г-20    ©  Reuters
Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Индия Нарендра Моди позират преди началото на срещата на Г-20    ©  Reuters

Лидерите на страните от Г-20 ще заявят в обща позиция, че днешната ера "не трябва да бъде такава на война", пише Financial Times. Президентите и премиерите също така ще осъдят заплахите за използване на ядрени оръжия във войната в Украйна.

В проекта на заключителна декларация, съгласуван с дипломати и видян от Financial Times, се казва: "Повечето членове категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика." В него се посочва, че войната в Украйна "ограничава растежа, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, повишава енергийната и хранителната несигурност и повишава рисковете за финансовата стабилност".

Във встъпителното си обръщение към срещата на върха домакинът - президентът на Индонезия Джоко Видодо, предупреди колегите си лидери: "Ако войната не свърши, ще ни бъде трудно да поемем отговорност за бъдещето."

Езикът на войната и многократното използване на ядрената заплаха от страна на Москва са по-силни от прогнозите на западните официални лица и подчертават нарастващото безпокойство в незападните държави относно инвазията на Владимир Путин и нейните широко разпространени последици.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо. Мирното разрешаване на конфликти, усилията за справяне с кризи, както и дипломацията и диалогът са жизненоважни. Днешната ера не трябва да бъде на война", се казва в проектоизявлението.

Западните лидери използваха встъпителните си речи, за да призоват други страни, много от които отказаха публично да осъдят нахлуването на Путин, да засилят натиска си върху Москва за прекратяване на конфликта.

Изготвянето на изявлението е отнело доста време, като дипломати от 20-те страни са били в постоянни преговори, за да се стигне до окончателния вариант на документа. Най-сериозни желания за промяна е имало от Китай и Русия, като това не е изненада. Китай е най-големият съюзник на Москва в последните години, макар и президентът Си Цзинпин да изразява все по-критична гледна точка към войната. Един от западните дипломати, участвал в преговорите, заяви пред FT, че сегашната версия на документа "представлява дипломатическа победа за нас".

Си каза в речта си пред други лидери, че Г-20 "трябва решително да се противопостави на опита за политизиране на храните и енергийните проблеми или използването им като инструменти и оръжия", като това е едно от най-категоричните му изказвания за последиците от войната. Китайският лидер заяви, че кризата на хранителните и енергийните пазари е причинена от "прекъснати вериги за доставки" и добави, че "едностранните санкции трябва да бъдат премахнати". Западните страни твърдят, че войната на Русия е довела до спиране на износа на храни от Украйна, докато Москва обвинява западните санкции за ограничаване на собствените си доставки.

Ключово влияние върху формулирането на общия документ са изиграли индийските представители, твърдят участници в преговорите пред FT. Критиките към руската инвазия са били изготвени по много близък начин на този, който индийският премиер Нарендра Моди използва при срещата си с Путин през септември, когато публично заклейми инвазията на Русия в Украйна.