🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво означават резултатите от междинните избори за външната политика на САЩ

Американската икономическа и военна помощ за Украйна, както и подкрепата за Тайван ще продължат

Американската политическа система дава на президента Джо Байдън свобода на действие в провеждането на външната политика
Американската политическа система дава на президента Джо Байдън свобода на действие в провеждането на външната политика
Американската политическа система дава на президента Джо Байдън свобода на действие в провеждането на външната политика    ©  Reuters
Американската политическа система дава на президента Джо Байдън свобода на действие в провеждането на външната политика    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш директор на политическото планиране в Държавния департамент на САЩ (2001 - 2003 г.), в анализ за Project Syndicate

Междинните избори се провеждат на всеки четири години в САЩ - в средата на мандата на държавния глава и две години преди следващия президентски вот. Резултатите показват къде се намира страната към този момент и се интерпретират като референдум за партията на власт (в този случай демократите, водени от Джо Байдън).

В тъкмо приключилите избори за Конгрес това, което се очакваше да бъде решителен вот на недоверие към Байдън, в голямата си част не се случи. За републиканците се прогнозираше, че ще се представят по-добре, отколкото се оказа в действителност. Партията на власт почти винаги губи места на междинните избори, тъй като гласоподавателите изразяват недоволството си и търсят промяна. Смяташе се, че много от основните им притеснения, включително инфлацията, престъпността и незаконната имиграция, ще доведат до съществени победи за републиканците. Но опасенията на американците спрямо други въпроси, сред които правото на аборт и състоянието на демокрацията, заедно със съмненията за пригодността на някои републикански кандидати проработиха в полза на Демократическата партия.

Както обикновено, външната политика изглежда, че не повлия много на гласоподавателите. Въпреки че в Европа бушува война, а САЩ осигуряват по-голямата част от помощта за Украйна, реалността е такава, че повечето американски избиратели се интересуват предимно от вътрешни въпроси.

И все пак междинните избори ще имат отражение върху външната политика на САЩ. Смесеният резултат от тях не осигурява мандат за съществени промени. Това вероятно ще означава, че икономическата и военна поддръжка за Киев ще продължи, макар че е възможно да има някои опити в Конгреса за ограничаване на мащаба или за обвързване с бъдещи преговори. Санкциите срещу Русия ще останат в сила.

Същото се отнася и за твърдата линия срещу Китай, която отразява силен политически консенсус. Всъщност една от малкото двупартийни законодателни победи на Байдън беше законът за чиповете, който осигурява стотици милиарди долари за стимулиране на американската конкурентоспособност в области като производството на полупроводници. При един разделен Конгрес една от малкото области за вероятно разбирателство би било подобно законодателство, което се прицелва в Китай. Например САЩ могат да въведат нови правила за китайските инвестиции в страната.

Подкрепата за Тайван ще продължи. Законът за политиката към Тайван, който ще заздрави двустранните връзки по начин, който ще провокира Китай и ще снабди Тайван с по-голяма военна помощ, може да бъде съживен от новия Конгрес.

Търговията е друга област, в която политиката ще остане до голяма степен непроменена, тъй като няма да има достатъчно подкрепа за никоя страна да предприеме нови инициативи. Малко вероятно е САЩ да се присъединят към споразумението за транстихоокеанско партньорство или друга търговска сделка.

Що се отнася до Иран, съществуват спорове как да се процедира с ядрения проблем. Но разрастващите се протести в ислямската република заедно с доказателствата за иранска военна помощ за Русия прекратиха всякакви шансове САЩ да се върнат към иранската ядрена сделка от 2015 г.

Северна Корея с продължаващите си провокации и ядрени тестове представлява друго предизвикателство, но нито демократите, нито републиканците разполагат с някаква жизнена алтернативна политика, която да предложат. Така че САЩ ще продължат със санкциите към Пхенян.

Пред демократите остава въпросът дали Байдън трябва да се кандидатира за втори президентски мандат през 2024 г.

Най-общо ще наблюдаваме продължаване на политиките в голямата им част, отчасти защото американската политическа система дава на президента свобода на действие в провеждането на външната политика.

Може би най-важният резултат от междинните избори е отслабването на бившия държавен глава Доналд Тръмп, докато губернаторът на Флорида Рон Десантис, който лесно спечели преизбирането си, се превърна в сериозен кандидат да оглави Републиканската партия. Същевременно демократите надминаха очакванията на вота за Конгрес, но в партията остава въпросът дали Байдън трябва да се кандидатира за втори президентски мандат през 2024 г.

С две думи - политическото земетресение бе избегнато. Американската външна политика ще остане предимно в познатата плоскост през следващите две години до провеждането на следващите президентски избори. След това всичко може да се случи.

Все още няма коментари
Нов коментар