🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия, Унгария и Сърбия заедно ще борят имиграцията, защото ЕС "се провалил"

Идеята е да се спрат мигрантите да избират в коя страна искат убежище

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белгард ще засили контрола по границата с Република Северна Македония.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белгард ще засили контрола по границата с Република Северна Македония.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белгард ще засили контрола по границата с Република Северна Македония.    ©  Reuters
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белгард ще засили контрола по границата с Република Северна Македония.    ©  Reuters

Австрия, Унгария и Сърбия искат да сложат край на практиката търсещите убежище хора да избират в коя страна да го направят, защото това поставя развити държави като Австрия в по-затруднена ситуация.

Лидерите на трите страни подписаха меморандум за разбирателство, според който Белград ще изпрати повече сили на границата си със Северна Македония. За момента планът включва изпращането на поне 100 полицаи, превозни средства, оборудвани с камери за нощно виждане и дронове до границата, съобщава AP. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че това ще се случи преди края на годината.

Австрийският канцлер Карл Нехамер използва възможността, за да отправи сериозни критики към Европейския съюз (ЕС) и политиката на блока относно миграцията. "Системата на ЕС за убежище се провали", заяви Нехамер. "Стигнахме до точката, в която отделните страни от ЕС търсят нови форми на партньорство извън това, което е възможно в ЕС", добави той пред репортери, цитиран от Euronews.

Австрия и Унгария също така поеха ангажимент да помогнат на Сърбия да организира депортиране със самолет на хора, които идват в балканската страна от така наречените безопасни държави на произход. Тези хора не отговарят на условията за предоставяне на убежище в страните членки на съюза или в Сърбия, заявиха официални лица.

Австрия е най-тежко засегнатата страна от трите, когато става въпрос за мигранти, като канцлерът Нехамер съобщи, че броят на исканията за убежище ще достигне 100 хил. до края на годината. Това е значително над нивата от миналата година, когато около 40 хил. подобни заявления са били входирани.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му е регистрирала около 250 хил. опита за незаконно преминаване на границата тази година. "Не е нужно да управляваме миграцията, трябва да я спрем", смята Орбан. "Трябва да им покажем (на мигрантите), че не могат да преминат", допълни премиерът.

Трите държави се смятат за предната линия на мигрантския маршрут от Западните Балкани към ЕС, който използват нелегалните мигранти, които преминават от Турция, България и Република Северна Македония към Сърбия. "Готови сме да се придвижим по-на юг заедно със Северна Македония и по този начин да защитим както Европа, така и собствената си страна", каза президентът Вучич.

Активизиране на Балканския маршрут

Експерти твърдят, че т. нар. Балкански сухопътен път на миграция става по-активен при лошо време, когато опасните пресичания с лодки или корабчета през Средиземно и Егейско море стават още по-опасни. Повечето мигранти идват от Афганистан и Сирия, но има и хора, бягащи от бедността и насилието в Африка или Азия.

Проблемът с миграцията доведе до конфликт между други държави в ЕС. Наскоро Италия и Франция се изправиха в спор за това как да се справят с кораб, пълен с хора, които търсят убежище, като пресичат Средиземно море. Италия отказа да позволи на кораба да акостира две седмици, преди френските власти да дадат разрешение на пътниците му да слязат на брега в Тулон.

Сърбия е подложена на сериозен натиск да отмени своята облекчена визова система със страни от Азия и Африка, които се превърнаха в източник на миграция. Вучич заяви, че след премахването на безвизовия режим с Тунис и Бурунди, Белград ще промени правилата с още две страни до края на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар