🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Saudi Aramco води инвестиции от 30 млрд. долара в Южна Корея

Мохамед бин Салман започна обиколката на Азия с визита в Сеул, следващия месец китайският президент ще посети Саудитска Арабия

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол постигнаха споразумение за сближаване на икономиките си
Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол постигнаха споразумение за сближаване на икономиките си
Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол постигнаха споразумение за сближаване на икономиките си    ©  Reuters
Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол постигнаха споразумение за сближаване на икономиките си    ©  Reuters

Saudi Aramco обяви инвестиция от 7 млрд. долара в нефтохимическо предприятие в Южна Корея като част от пакет от споразумения за 30 млрд. долара между Рияд и Сеул, докато престолонаследникът Мохамед бин Салман изгражда по-тесни партньорства в Азия. Сделките, включително инвестицията от най-големия производител на петрол в света, бяха обявени през миналата седмица по време на посещението на принц Мохамед бин Салман в Сеул. Премиерът на Саудитска Арабия и бъдещ крал е на обиколка из Източна Азия, която включва също Япония и Тайланд. Китайският президент Си Дзинпин се очаква да посети Саудитска Арабия следващия месец.

Това е първата по-продължителна външнополитическа кампания на саудитския лидер, като експерти описват резултатите от нея като ключови за развитието на местната икономика и отдалечаването от изкопаемите горива.

Една от най-големите сделки е тази с най-големия производител на петрол в света Saudi Aramco. Южнокорейската държавна компания Kepco и четири други местни дружества също подписаха меморандум за разбирателство с Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Според споразумението ще бъде изграден завод за водород и амоняк на стойност 6.5 млрд. долара в кралството от Персийския залив.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол приветства инвестициите, като описа Саудитска Арабия като ключов партньор за икономическата и енергийната сигурност на страната си. "По-специално той каза, че би искал драстично да засили сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост, инфраструктурата и строителството", каза говорител на южнокорейския президент, цитиран от Financial Times.

Йол също така заяви, че се надява, че южнокорейски компании ще бъдат допуснати в изграждането на футуристичният технологичен град NEOM. Това е един от най-големите проекти в световен план, като първоначални изчисления показват, че ще са нужни инвестиции от поне 500 млрд. долара.

Той ще се намира в северозападната част на страната - край бреговете на Червено море в близост до Египет и Йордания, като ще се простира в тънка ивица с дължина около 170 км в пустинята. Очаква се около 300 млрд. долара да дойдат от продажбата на саудитски петрол, а останалите - от частни инвеститори. Hyundai Rotem е подписала меморандум за разбирателство с кралството, като компанията ще бъде част от проекта за изграждане на жп връзката.

"Правителството (на Южна Корея) активно ще подкрепи успешното изпълнение на проекти за сътрудничество, които прилагат най-съвременната архитектура на Корея и в NEOM", каза министърът на търговията на Южна Корея Лий Чанг-янг пред Reuters.

По-рано южнокорейското Министерството на индустрията заяви, че компании, сред които и Samsung и POSCO Holdings, са подписали над 20 споразумения със саудитски партньори в области като енергийно сътрудничество, железници, химикали, фармацевтични продукти и игри.