🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Saudi Aramco с рекордна за енергийния сектор печалба от 161 млрд. долара

Енергийната несигурност около войната в Украйна и високите цени на газа и нефта са ключовите фактори за постижението на саудитската компания през 2022 г.

Главният изпълнителен директор Амин Насър казва, че впечатляващият резултат се дължи на по-високите цени на суровия петрол, по-големите продадени обеми и подобрените маржове за рафинирани продукти
Главният изпълнителен директор Амин Насър казва, че впечатляващият резултат се дължи на по-високите цени на суровия петрол, по-големите продадени обеми и подобрените маржове за рафинирани продукти
Главният изпълнителен директор Амин Насър казва, че впечатляващият резултат се дължи на по-високите цени на суровия петрол, по-големите продадени обеми и подобрените маржове за рафинирани продукти    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Амин Насър казва, че впечатляващият резултат се дължи на по-високите цени на суровия петрол, по-големите продадени обеми и подобрените маржове за рафинирани продукти    ©  Reuters

Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco, отчете печалба от 161 млрд. долара за изминалата 2022 г. Това е рекорд за целия бранш, като държавната компания е увеличила финансовия си резултат с близо 47% в сравнение с 2021 г.

Главният изпълнителен директор Амин Насър казва в отчета за приходите на компанията, че впечатляващите 161 млрд. долара печалба са в резултат на по-високите цени на суровия петрол, по-големите продадени обеми и подобрените маржове за рафинирани продукти. Компанията заяви, че е произвеждала средно около 13.6 млн. барела петрол на ден през 2022 г. Най-големият й клиент е Китай, където търсенето на саудитски петрол се очаква да продължи да нараства през следващите години, въпреки че слабото търсене до края на миналата година помогна донякъде за понижението на високите цени на петрола. Сред големите сделки, които Aramco сключи миналата година, беше инвестиция в развитието на голяма интегрирана рафинерия и нефтохимичен комплекс в Североизточен Китай.

Постижението отчасти се дължи и на факта, че ваксините срещу COVID-19 станаха все по-достъпни по света, страните започнаха да се отърсват от ограниченията за коронавирус и да възобновят работата си. Това помогна да се увеличи търсенето на петрол, тъй като хората отново започнаха да пътуват до работа, да пътуват повече и да харчат повече.

Недоволството не се забави

Amnesty International заяви, че печалбите на Saudi Aramco са "шокиращи" и трябва да се използват за финансиране на "базиран на правата на човека" преход към възобновяема енергия. "Шокиращо е една компания да реализира печалба от повече от 161 млрд. долара за една година чрез продажбата на изкопаеми горива - единственият най-голям двигател на климатичната криза", каза Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International. "Това е още по-шокиращо, защото този излишък беше натрупан по време на глобална криза на разходите за живот и подпомогнат от увеличението на цените на енергията в резултат на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Най-големият й клиент е Китай, където търсенето на саудитски петрол се очаква да продължи да нараства през следващите години.

"Крайно време е Саудитска Арабия да действа в интерес на човечеството и да подкрепи постепенното спиране на производството на изкопаеми горива, което е от съществено значение за предотвратяване на по-нататъшни вреди на климата", добави Каламард, цитирана от Guardian.

Петролът все още е ключов за Саудитска Арабия

В последните години Саудитска Арабия се опитва да се отдалечи от зависимостта от износа на петрол, като изгради нови източници на приходи от сектори като минното дело и туризма. Въпреки тези усилия за диверсификация износът на петрол продължава да бъде основен източник на постъпления за кралството.

Това означава, че когато цените на петрола са високи, печалбите на Aramco нарастват. А това означава, че повече пари могат да бъдат насочени към Публичния инвестиционен фонд (PIF), суверенния фонд на Саудитска Арабия, оглавяван от престолонаследника принц Мохамед бин Салман (MBS). PIF развива проекти, които включват футуристичен метрополис в северозападната част на кралството, наречен NEOM, туристическа дестинация, подобна на Малдивите, по протежение на Червено море, където големи хотелски вериги изграждат курорти, и нов център на столицата Рияд.

Освен това високите цени на суровината дават възможността на PIF да увеличава дела си в компании по света, което от своя страна дава на Саудитска Арабия по-голямо влияние. Фондът вече е купил значителни дялове в компании като Nintendo, производителя на електрически превозни средства Lucid Motors, концертния оператор Live Nation и компанията, която управлява круизните линии Carnival. PIF също така помогна за популяризиране на репутацията на Саудитска Арабия с големи разходи в спорта, включително чрез LIV Golf, съперник на PGA Tour, и купуването на футболния клуб от Висшата лига на Англия "Нюкасъл юнайтед".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Докато русснаците се набутаха в Бахмут(Артьомовск), харабите кешират...

    Нередност?
Нов коментар