🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доналд Тръмп е първият президент на САЩ, който Конгресът препоръча да бъде съден

Комитетът, който разследва щурма на Капитолия, смята, че срещу бившия държавен глава могат да бъдат повдигнати четири обвинения

Според разследващата комисия Тръмп трябва да бъде приведен под отговорност за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.
Според разследващата комисия Тръмп трябва да бъде приведен под отговорност за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.
Според разследващата комисия Тръмп трябва да бъде приведен под отговорност за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.    ©  Reuters
Според разследващата комисия Тръмп трябва да бъде приведен под отговорност за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според комисията Тръмп трябва да бъде обвинен в четири престъпления.
  • Те са възпрепятстване на правосъдието, заговор за измама срещу САЩ, заговор за даване на неверни изявления и подбуждане и подпомагане на бунт.
  • Министерството на правосъдието вече назначи специален прокурор, който да разгледа случая.

Доналд Тръмп трябва да бъде обвинен в престъпления, свързани с нападението срещу Капитолия в САЩ, смята комисията на Конгреса, която разследва нападението от 6 януари 2021 г. Според комитета Тръмп трябва да бъде обвинен за четири различни престъпления, едно от които е за метеж. Тогава привържениците на Тръмп нахлуха в Конгреса, докато той утвърждаваше победата на демократа Джо Байдън на президентските избори два месеца по-рано.

Комитетът твърди, че бившият президент е подбудил атаката от своите поддръжници и е предоставил "помощ и комфорт" на бунтовниците в нарушение на множество федерални закони. "Нито едно от събитията от 6 януари нямаше да се случи без него", се казва в резюмето на окончателния доклад.

Четири обвинения

Комисията гласува да препоръча четири различни обвинения срещу Тръмп. Те са възпрепятстване на официално производство, заговор за измама срещу Съединените щати, заговор за даване на неверни изявления и подбуждане и подпомагане на бунт. По този начин Тръмп се превръща в първия американски президент, който е препоръчан да бъде подведен под съдебна отговорност. Искането не е правно обвързващо, но може да засили натиска върху прокурорите, които извършват множество разследвания срещу Тръмп, да предприемат действия. "За да оцелеем като страна на законите и демокрацията, това не бива да се повтаря никога повече", подчерта председателят на анкетната комисия - демократът Бени Томпсън. Той разкритикува Тръмп, че е призовал тълпата да се събере на Капитолия и че е подкопал вярата в демократичната система.

"Наистина мисля, че доказателствата са силни, защото всичко е посред бял ден", каза Барбара Маккуейд, бивш федерален прокурор, сега в юридическия факултет на Мичиганския университет. "Трябва да покажете, че Тръмп е положил известни усилия, за да попречи на тази процедура, и публичният му натиск върху Майк Пенс очевидно е бил опит да спре тази процедура, да спре гласуването. Той го каза многократно публично и лично на Майк Пенс, туитна за това, говори за това в Ellipse", добави тя пред Financial Times.

Четвъртото обвинение е потенциално най-тежкото - твърденията, че Тръмп е подклаждал въстание и бунт срещу САЩ на 6 януари 2021 г. Райън Гудман, професор по право в Нюйоркския университет, каза пред изданието, че последното може да е най-трудният случай за доказване. "Това би било толкова ново наказателно преследване по закон, който почти не е бил използван. Другите престъпления, изброени в сезирането на комисията, осигуряват много по-чист и прост случай, типът, който прокурорите много предпочитат", смята той.

Едно доказателство, споменато в доклада на комисията, което прокурорите биха могли да използват, за да установят това обвинение, е в туита на Тръмп в 14:24 същия ден, в който той каза, че "Майк Пенс нямаше смелостта да направи това, което трябваше да се направи, за да защити нашата страна и нашата конституция, давайки шанс на държавите да удостоверят коригиран набор от факти", според Маккуейд.

Въпреки че препоръките на комисията, която носи името "6 януари", имат малка правна тежест, има много индикации, че Министерството на правосъдието вече е започнало разследването на възможно престъпно поведение на бившия президент. Голямо жури, свикано от федерални прокурори, вече е издало призовки на десетки служители от администрацията и кампанията на Тръмп и е поискало много от същите документи на администрацията на Тръмп да бъдат прегледани от комисията на Конгреса.

Миналия месец главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален прокурор Джак Смит, който да се занимава с всички аспекти на разследването срещу бившия президент. Той цитира обявяването на Тръмп за кандидатурата му за президент през 2024 г. и възможността бившият президент да се изправи срещу Байдън на изборите като основание за отделяне на разследването от ежедневните дейности на Министерството на правосъдието.

Оттогава офисът на Смит е издал свои призовки до длъжностни лица в седем щата, с които Тръмп или неговите съветници са се свързали по време на опитите им да оспорят резултатите от президентските избори през 2020 г.

Атаката на Капитолия също така не е единственият проблем с правосъдието на Тръмп. Смит също така разследва работата на бившия президент с поверителни материали в имението му Мар-а-Лаго, след като той напусна поста. Окръжен прокурор на Джорджия продължава да разследва дали контактът на Тръмп с държавни служители е нарушил изборния закон на Джорджия. Има и множество граждански дела.

Тръмп очаквано разкритикува решението

Тръмп обвини анкетната комисия, че иска да му попречи да се кандидатира отново за поста на изборите през 2024 г. "Всички тези истории, целящи да бъда съден, са, подобно на процеса по импийчмънт, пристрастен опит да бъдем отстранени, аз и Републиканската партия, от надпреварата за Белия дом", реагира бившият президент на САЩ в своята социална мрежа "Трут соушъл".

Ако бъде съден и признат за виновен, Тръмп няма да има право да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.