Защо Рон Десантис оттегли кандидатурата си за президент на САЩ

Губернаторът на Флорида призова поддръжниците си да подкрепят Доналд Тръмп, с което допълно намали шансовете на последния републикански претендент Ники Хейли

Рон Десантис беше сочен за "Тръмп с мозък", но в крайна сметка дори той не успя да спре устрема на бившия президент
Рон Десантис беше сочен за "Тръмп с мозък", но в крайна сметка дори той не успя да спре устрема на бившия президент
Рон Десантис беше сочен за "Тръмп с мозък", но в крайна сметка дори той не успя да спре устрема на бившия президент    ©  Reuters
Рон Десантис беше сочен за "Тръмп с мозък", но в крайна сметка дори той не успя да спре устрема на бившия президент    ©  Reuters
Темата накратко
  • Едва година по-рано Десантис бе виждан като алтернатива на Тръмп с високи шансове.
  • Проблемите с кампанията на губернатора на Флорида започнаха от самото начало.
  • Неправилното инвестиране на ранния капитал и фокусът върху борбата с woke идеологията обрекоха кампанията на Десантис.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис се оттегли от надпреварата за президент в САЩ дни след първото състезание от предварителните избори за кандидат на Републиканската партия. Десантис беше сочен като най-голямата заплаха за Доналд Тръмп, поне в началото на кампанията му, но сега самият той подкани избирателите си да подкрепят бившия президент.

Според анализатори решението на Десантис се дължи предимно на факта, че стратезите на кампанията му са осъзнали, че няма реални шансове за победа. По този начин в надпреварата за републиканската кандидатура остават бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли като единствената алтернатива на Тръмп. Според социологическите проучвания нейните шансови са малки и Тръмп вече е предпочитан от огромно мнозинство сред републиканските избиратели.

"Ако можех да направя нещо, за да постигна благоприятен резултат, повече спирания на кампанията, повече интервюта, бих го направил, но не мога да помоля нашите поддръжници да отделят доброволно времето си и да дарят ресурсите си, ако нямаме ясен път към победата. Съответно, днес спирам кампанията си", каза Десантис във видео, което бе качено в социалната платформа X.

Изненадващ крах

Новината за отказването на Десантис идва едва два дни преди първичните избори в Ню Хемпшир, които бяха разглеждани като една от ключовите възможности за противниците на Тръмп. Шансовете на губернатора на Флорида не бяха значителни, като социологически проучвания го поставяха на трето място, далеч зад фаворита Тръмп и подгласничката му Хейли.

Въпреки това изненадата от провала на кампанията на Десантис е сериозна. "Това вероятно е най-големият крах на президентска кампания в съвременната американска история, ако не и в цялата американска история", каза Дейвид Джоли, бивш републикански конгресмен от Флорида, пред MSNBC в неделя. През 2022 г. Десантис бе преизбран на губернаторския пост с преднина от 20 пункта пред кандидата на демократите, като подобна разлика в щата доскоро бе немислима.

Десантис се опитваше да представи по-чиста версия на MAGA идеологията на Тръмп. Освен това той е сравнително млад в сравнение с Тръмп и Джо Байдън и нямаше съдебните проблеми на бившия републикански президент. Големите американски вестници с радост обръщаха внимание на Десантис, като The New York Post го нарече DeFuture - бъдещето. Financial Times го описа още по-директно: "Рон Десантис е Тръмп с мозък и без политическата драма."

На какво се дължи провалът

Според хора, които са били част от кампанията на Десантис, грешните стъпки започват още в самото начало. За много от тях, както и за редица анализатори, решението кампанията му да бъде обявена по време на разговор с Илън Мъск, който се проведе на живо по Twitter Spaces, е било грешка. Този разговор се случи през месец май, като според анализатори това е било твърде късно. Десантис запази губернаторския пост шест месеца по-рано, като тези шест месеца се разглеждат като изпусната възможност за възползване от популярността, която той бе набрал.

Една от причините за края на кампанията му е неправилното разпределение на средствата. Първите няколко седмици на кампанията се характеризираха от непрестанното наемане на още и още работници, като това се случваше с цената на много пари. Според експерти в ранните етапи на една кампания е много важно идеята и посланието да достигнат до възможно най-голям брой хора, като наемането на огромен брой служители реално не оставя средства за разпространение на идеите на Десантис. Сигурен признак, че дори и хората в кампанията на губернатора са разбрали този проблем, е фактът, че 40% от от първоначално наетите са били освободени, за да се спестят ресурси.

Друг фактор, който спомогна за това Десантис да не успее да се наложи, е фиксацията му върху културната война с лявото. Той стана известен като воин срещу woke идеологята - термин, използван за хора, които пречупват всеки обществен въпрос през расова и полова призма.

Губернаторът вече беше започнал кампания против прогресивните възгледи за половата идентичност и вкарването на сексуални въпроси в образованието. Това накара голяма част от потенциалните донори на кампанията да насочат парите си към други кандидати. Ранен индикатор за траекторията на кампанията на Десантис беше моментът, когато милиардерът Кен Грифин реши, че повече няма да го подкрепя. Фокусът на Десантис върху битката с woke идеологията в крайна сметка го е отказал, заявиха пред NBC News запознати с въпроса хора от кампанията. "Загубата на Кен беше голяма", каза донор на Десантис. "И по-големият проблем беше, че изпрати сигнал до другите", добави той.

Не на последно място са проблемите с политическия комитет, който набираше средства за кампанията му. Така наречените супер PAC-ове са ключова част от президентските кампании в САЩ, като те реално събират парите, които впоследствие кампанията използва, макар и кандидатът да няма контрол върху използването им. Те могат да събират неограничени суми от корпорации, синдикати, асоциации и физически лица, след което да харчат неограничени суми, за да подкрепят открито даден политически кандидат. За разлика от традиционните PAC, на супер PAC е забранено да даряват пари директно на политически кандидати и разходите им не трябва да се координират с тези на кандидатите. Това направи Десантис прекалено зависим от донорите му, които харчеха пари без нуждата от неговото одобрение.

"Мисля, че се получи комбинация от стратегически грешки навсякъде, заедно с лошо ранно управление на кампанията и кандидат, който е прекалено твърд", каза пред NBC News анонимен съветник, който все още работи за Десантис. "Бих казал, че всичко има по-малко значение от Тръмп. Той е природна сила. Не виждам сценарий, при който той би загубил", добави той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Десантис имаше 28% подкрепа сред републиканските гласоподаватели, когато Тръмп водеше с 56%. Просто за инфо: Ники Хейли по същото време имаше 5% подкрепа. По-надолу бяха вицът Пенс и разни неразпознаваеми.

    Като чета обаче по-горе, Ники с 5-те % според розовите газетари има много големи шансове...
    Кого лъжете?

    Нередност?
Нов коментар