NFT колекцията на Доналд Тръмп се разпродаде за над 4.4 млн. долара

Бившият президент на САЩ пусна своя колекция от картички, изобразяващи го в различни образи, включително супергерой, пилот на Nascar и астронавт

45-и номер, като 45-ия президент на САЩ.
45-и номер, като 45-ия президент на САЩ.
45-и номер, като 45-ия президент на САЩ.    ©  Twitter CollectTrump
45-и номер, като 45-ия президент на САЩ.    ©  Twitter CollectTrump
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В началото на тази седмица бившият вече 45-и президент на САЩ Доналд Тръмп подготви последователите си за голямо съобщение, което ще направи в Truth Social. Това е платформата, която той създаде, след като беше спрян акаунтът му в Twitter миналата година. Някои спекулираха, че Тръмп може да обяви отказване от битката за следващите президентски избори през 2024 г. или пък друг ключов детайл за кампанията си. Новината се оказа съвсем друга и изненадваща дори за някои от поддръжниците му: NFT колекция с герой самият Тръмп - супермен на боксов ринг, астронавт, автомобилен състезател. "Моята официална колекция от цифрови карти с Доналд Тръмп е тук!", публикува той на 15 ноември в Тruth.

Въпреки че NFT колекцията му бързо стана обект на подигравки както от собствените му поддръжници, така и от противници, всичките 45 000 карти от колекцията му бяха разпродадени за около 12 часа, според данни на OpenSea, най-големия пазар за NFT токени. При цена от 99 долара всяка, това означава, че са събрани 4.45 млн. долара. Създателите на колекцията получават също и максимално позволените от Opensea 10% от всяка продажба на вторичния пазар. На вторичния пазар търговците са похарчили над 750 хил. долара (650 ether) за покупки и продажба на колекцията на Тръмп в OpenSea, най-големият обем за последните 24 часа. След като се изкупиха бързо на първичния пазар за по 99 долара, най-ниската цена на картичка на вторичния пазар вече е 170 долара.

NFT INT, компанията зад колекцията, казва на сайта си, че събраните пари няма да бъдат насочени към президентската кампания на Тръмп през 2024 г. Резюме на неговия сайт гласи, че NFT INT LLC не е собственост на Тръмп или някоя от неговите организации и че самият Тръмп всъщност не стои зад колекцията. Вместо това Тръмп само лицензира своето име и образ за проекта. Дори ако парите, събрани от NFT INT, не финансират кампанията на Тръмп през 2024 г., парите, които Тръмп е направил чрез лицензиране на неговото име, може да го правят.

NFT или незаменими токени са токени в блокчейна, които доказват собственост върху цифров актив. Първите NFT колекции датират от 2017 г., но пазарът експлодира миналата година, тъй като мощна вълна от спекулации повиши цените до зашеметяващи нива. Една от най-известните колекции, The Bored Ape Yacht Club, стартира за около 250 долара и достигна своя връх в цената по-рано тази година от 400 000 долара за брой. Все пак икономическата несигурност и нарастващите лихвени проценти значително намалиха вълнението.

Обемът на търговия на OpenSea, най-големият пазар за такива дигитални активи, беше 250 млн. долара миналия месец - в сравнение с 2.5 млрд. долара през май. Популярността на различни NFT колекции спадна рязко тази година, тъй като продължителният мечи пазар се отрази на цените на различни криптовалути. Интересът на Тръмп към NFT сектора следва този на съпругата му Мелания, която вече е правила своя NFT колекция.

Тръмп описа своя NFT проект и карти като "много подобни на бейзбола карти, но надявам се и дори много по-вълнуващи".Според сайта на колекцията на бившия президент, тези дигитални карти ще бъдат ограничена серия и ще представят неговия живот и кариера. Един от използваните акценти е, че закупуването на Тръмп NFT ви включва в томбола за спечелване на награди, включително лична среща с Тръмп, сесия за среща в Zoom и почивка в курорта му в Палм Бийч, както и едночасова сесия за голф. Тези, които закупят и държат над 45 от картите, тоест изхарчат поне 4500 долара, автоматично получават среща с бившия президент на гала вечеря във Флорида. Досега 256 души имат повече от 45 от неговите NFT-та в своя дигитален портфейл, според данните на Dune. Разбира се има и допълнителни условия, които са посочени на сайта. Наградите, свързани с колекцията, са само за законно пребиваващи в 50-те щати и окръг Колумбия, които са навършили пълнолетие.

Стивън Кинг коментира последния ход на г-н Тръмп, сравнявайки го с други бивши президенти и тяхната работа след напускането на Белия дом.

Президентът на САЩ Джо Байдън също привидно се пошегува с Тръмп, туитвайки, че той също има "големи съобщения", преди да изброи актуализации като подписването на Закона за уважение към брака и падащите цени на бензина...

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    drkskwlkr avatar :-P
    Иван Арнаудов
    • + 1

    Кой знае каква част от тия NFT-та са изкупени симулативно с пари от някой MAGA PAC, за да дозаблудят така или иначе неориентираните "спекуланти".

    Нередност?
  • 3
    putaran avatar :-|
    Путаран Азиатски

    Пореден NFT Scam, идващ без изненади от един мошеник като Дръмбо. Купувачите ще бъдат неприятно изненадани.

    Нередност?
Нов коментар