🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световните лидери в Давос ще търсят решение на кризата с разходите за живот

Струпването на рискове в различни сфери ще изисква множество компромиси и по-тясно сътрудничество между държавите

Във фокуса на дискусиите тази година ще бъдат икономическите последствия от пандемията и войната в Украйна - енергийната и продоволствената криза и високата инфлация
Във фокуса на дискусиите тази година ще бъдат икономическите последствия от пандемията и войната в Украйна - енергийната и продоволствената криза и високата инфлация
Във фокуса на дискусиите тази година ще бъдат икономическите последствия от пандемията и войната в Украйна - енергийната и продоволствената криза и високата инфлация    ©  Reuters
Във фокуса на дискусиите тази година ще бъдат икономическите последствия от пандемията и войната в Украйна - енергийната и продоволствената криза и високата инфлация    ©  Reuters

Кризата с покачващите се разходи за живот е най-голямото непосредствено предизвикателство пред човечеството, смятат над 1200 лидери от частния и публичния сектор и експерти, взели участие в допитване на Световния икономически форум. Климатичните промени обаче остават най-голямата заплаха за света в дългосрочен план, показва проучването, публикувано малко преди началото на ежегодната среща на върха в Давос на 16 януари. Във фокуса на дискусиите тази година ще бъдат икономическите последствия от пандемията и войната в Украйна - енергийната и продоволствената криза и високата инфлация.

"Много малко лидери от днешното поколение имат опит с този вид традиционни рискове, свързани с храната и енергията, докато в същото време трябва да се борят с това, което се задава по отношение на дълговете и климата", казва пред Bloomberg Саадиа Захиди, управляващ директор на WEF. Затова според нея е необходим "нов тип лидерство, което е много по-гъвкаво". Правителствата ще трябва да правят компромиси през следващите години, тъй като ще се сблъскват едновременно с множество предизвикателства в сферата на околната среда, социални трудности и рискове за сигурността. Това състояние на струпване на заплахи организацията определя като "поликриза". В тази вече "токсична комбинация" от нарастващи глобални рискове евентуално ново шоково събитие като военен конфликт или вирус може да стане "неуправляемо", казва Захиди.

Затова тази седмица срещата на върха ще протече под мотото "сътрудничество в един фрагментиран свят". Ако правителствата не се справят с настоящата криза, има риск от безпрецедентни социални сътресения, предупреждава докладът. Геополитическите съперничества рискуват да засилят икономическите проблеми и да изострят както краткосрочните, така и дългосрочните рискове, затова държавите трябва да работят заедно.

Климатичните промени остават най-голямата заплаха за света в дългосрочен план.

В хоризонт от две години освен кризата с цената на живота най-големите рискове идват от изменението на климата, природни бедствия и геоикономическа конфронтация. В дългосрочен план четирите топ заплахи са свързани с климата, а след тях се нареждат киберпрестъпността и миграцията. Разходите за живот остават извън този списък, което показва, че според лидерите тази криза е краткосрочна и очакванията са до две години да отшуми. Екологичните проблеми обаче остават траен проблем, като неизменно доминират последните издания на класацията.

По-малко сняг в Давос

Въпреки че се намира на 1560 м надморска височина, гореща вълна донесе на швейцарския град температури доста над нулата в началото на януари. Сега освен темите, които лидерите от световния елит ще обсъждат, вълнение предизвиква и въпросът ще има достатъчно сняг, за да карат ски.

Освен че е домакин на икономическия форум, Давос е и дом на метеорологична станция, която съхранява най-дългата поредица от ежедневни данни за снежна покривка на голяма надморска височина, пише Bloomberg. Сателитните снимки показват, че лятната снежна покривка е намаляла с 10% през последните 40 години. Ако това не изглежда много, зимната покривка от 1971 г., когато се учредява Световният икономически форум, е изтъняла средно с над 40%. Този сблъсък с реалността може да подейства отрезвяващо на лидерите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Постижимо е спиране развитието на сегашната инфлация.

    Накратко:
    Сега (1) Министерството на финансите предлага, (2) правителството инициира, (3) парламентът осъществява модел за държавни финанси с лошо влияние за устойчивостта на официалната валута. Неправилността е водеща причина за сегашната инфлация. Всеки е с щети.
    Задържането на слабостта увеличава щетите. Поради недостатъкът в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети. Министър-председателят е с подсигуряван политически провал.
    Финансовата грешка е враг на националното стопанство. За отлагане на икономически крах – с пари от заеми, държавната власт заплаща щети от управленския порок. Заради местната проява на разпространената в света държавна сгрешеност, правителството има сегашни дългове.
    Постижимо е устойчиво развитие. В съответната държава, прекратяването на финансовата грешка спира развитието на сегашната инфлация.

    Нередност?
Нов коментар