🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролен директор от ОАЕ ще води климатичната среща COP28 в Дубай наесен

Султан Ахмед Ал Джабер е противоречива личност. Той е начело на Националната петролна компания на Абу Даби, но и на държавна компания за възобновяема енергия

Султан Ахмед Ал Джабер, изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби
Султан Ахмед Ал Джабер, изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби
Султан Ахмед Ал Джабер, изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби    ©  Reuters
Султан Ахмед Ал Джабер, изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби    ©  Reuters

Макар да отчете важен напредък по някои въпроси, последната климатична среща на върха в Шарм Ел-Шейх през ноември 2022 г. (COP27) беше белязана и от дискомфортни обстоятелства. Сред тях беше фактът, че тя се домакинстваше от страна с проблеми със спазването на човешките права, но по-големият проблем беше, че египетското председателство допусна влиянието на индустрията на изкопаемите горива да се усети силно на срещата и да попречи ангажиментите за намаляване на емисиите от въглища да обхванат и петрола, и други изкопаеми горива.

Тези две проблемни обстоятелства, изглежда, не само няма да бъдат преодолени, но по-скоро ще се задълбочат на следващата среща на върха за климата на ООН (COP28), която ще се домакинства от Обединените арабски емирства. Тя вече е затънала в някои противоречия - проблемът с човешките права в страната е дори по-значителен от този в Египет, а тя е и сред най-големите производители на нефт и газ в света и логичните опасения са, че може да води срещата пристрастно и в защита на интересите на индустрията.

В четвъртъккато потвърждение на тези опасения стана ясно, че разговорите наесен ще председателства Султан Ахмед Ал Джабер, който е момента е изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби - една от най-големите в света. Той е и министър на индустрията и технологиите на ОАЕ, но също така - донякъде парадоксално, е и председател на Masdar, държавна компания за възобновяема енергия, за чието създаване помогна. Ал Джабер в този смисъл е интересна фигура, която въпреки позициите си в петролната индустрия отдавна предупреждава и за опасностите от изменението на климата.

Страховете и опасенията

Въпреки това активистите са силно загрижени за назначаването му като президент на събитието и го призовават да се оттегли от своите роли в индустрията, тъй като е в явен конфликт на интереси. Те посочват, че е наивно да се вярва, че човек от дълбините на петролната индустрия, може да не накара страните по света бързо да намалят производството и използването на изкопаеми горива, което според учените е от решаващо значение за избягване на най-опасните климатични промени.

Противоречивият избор задълбочава страховете, че процесът на глобалните преговори за климата ще бъде още по-повлиян от интересите на сектора на изкопаемите горива, който ще опита да задава темповете и параметрите на промените. Процесът започна в Египет миналата година, като срещата тогава беше иронично описана от някои активисти и участници като "славно търговско изложение за изкопаеми горива". Анализът на регистрациите тогава наистина показа значително увеличение на представители на нефтената и газовата индустрия в сравнение с предишни срещи. Някои имаха и собствени павилиони. А в голямата делегация от ОАЕ в Египет поне 70 души са били тясно свързани с изкопаемите горива.

По-големият проблем беше, че "египетското председателство изготви текст, който ясно защитава петролните и газовите държави и индустриите за изкопаеми горива", каза тогава Лорънс Тубиана, главен изпълнителен директор на Европейската фондация за климата и архитект на Парижкото споразумение. Германският външен министър Аналена Бербок също се оплака, че по време на разговорите са били видими препятствия от страна на "съюз от богати на петрол нации и големи емитенти". На COP27 имаше силен натиск от повече от 80 държави конференцията да обяви подкрепа за постепенно намаляване не само на въглищата, но и на нефта и газа. Този опит се провали именно заради силната опозиция от страните, разчитащи на износа на изкопаеми горива, в чийто лагер сякаш се позиционира и Египет.

Тези препятствия със сигурност ще са още по-големи на срещата в Обединените арабски емирства, които като най-големите производители на петрол в света, виждат петрола и газа в централната роля на един плавен енергиен преход. Националната петролна компания на Абу Даби е 12-ата по големина в света, а Султан Ахмед Ал Джабер се превърна в лицето на енергийната индустрия на ОАЕ. Той ще бъде първият действащ петролен директор, който ще поеме ролята на президент на COP, а ВЕИ "увлеченията" му ни най-малко не успокояват активистите.

"Задължително е той да се оттегли от ролята си на главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби. Той не може да ръководи процес, който има за задача да се справи с климатичната криза с такъв конфликт на интереси, оглавявайки индустрия, която е отговорна за самата криза", казва Тасним Есоп от Climate Action International, цитиран от BBC.

Има и доволни

Други представители на климатичната дипломация обаче приветстваха този ход. "ОАЕ са възприели стабилна стратегия за екологичен растеж и са основен инвеститор във възобновяема енергия както у дома, така и в чужбина. Номинираният президент на COP28 има важна роля за това и това му дава разбирането, опитът и отговорността да направи срещата амбициозна, иновативна и фокусирана върху бъдещето", споделя пред медията бившият шеф на ООН за климата между 2006 и 2010 г. Иво де Бур.

На COP28 ще се проведе първата официална оценка на напредъка в намаляването на въглеродните емисии след подписването на Парижкото споразумение. "Глобалният преглед" ще бъде ключов за изясняване на това колко още усилия трябва да направят страните за ограничаване на своите емисии.