🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-умерена инфлация и слаб ръст на БВП: прогнозите на водещите банки за глобалната икономика

Рецесия в Европа изглежда неизбежна, докато САЩ все още имат шанс за "меко приземяване"

Напрежението в цените, идващо от енергията и стоките, ще отслабне, но основен фактор ще остане ръстът на заплатите.
Напрежението в цените, идващо от енергията и стоките, ще отслабне, но основен фактор ще остане ръстът на заплатите.
Напрежението в цените, идващо от енергията и стоките, ще отслабне, но основен фактор ще остане ръстът на заплатите.    ©  Reuters
Напрежението в цените, идващо от енергията и стоките, ще отслабне, но основен фактор ще остане ръстът на заплатите.    ©  Reuters

По всичко личи, че последствията от шоковете, които разтърсиха глобалната икономика през последните три години, не са отшумели и ще продължат и през 2023 г. След дълбока рецесия, предизвикана от пандемията и също толкова рязко възстановяване, сега светът се подготвя за година на слаб растеж, а на повечето места нов спад изглежда неизбежен. Една трета от света ще преживее рецесия тази година, прогнозира наскоро МВФ.

Все още високата инфлация, покачващите се лихви и шокът от скъпата енергия ще продължат да дърпат назад световната икономика. А как ще се развият те до голяма степен ще зависи от трудно предвидими фактори като войната в Украйна и политиката на Китай спрямо ковид. Въпреки че напоследък прогнозите са с все по-голяма несигурност, те остават добър ориентир за бъдещето. Ето какви са акцентите в очакванията на водещите световни банки за икономиката тази година.

Goldman Sachs: Този икономически цикъл е по-различен

Забавяне на базовата инфлация в САЩ от 5% сега на 3% към края на годината, и то срещу малка икономическа цена - безработицата ще нарасне с едва половин процентен пункт, а страната вероятно ще избегне рецесия, прогнозира банката Goldman Sachs. Именно затова настоящият икономически цикъл изглежда по-различен от предишните.

Причините - първо, прегряването на пазара на труда след пандемията не се прояви в свръхзаетост, а в безпрецедентен ръст на отворените нови работни позиции, чието закриване ще е по-малко болезнено от съкращаването на вече наети служители. Второ, дезинфлационните ефекти от нормализиращите се вериги за доставки и жилищни пазари тепърва ще се проявяват. И трето, дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни.

Предвижданията обаче са световната икономика да нарасне с едва 1.8%, под дългосрочната тенденция. Великобритания и Европа вероятно вече са в рецесия, която се очаква да е мека, а отварянето на Китай ще е неравномерно.

Прогнозата на Goldman Sachs четете тук.

JP Morgan: Лоша година за икономиката, по-добра за пазарите

Инфлационният натиск намалява и ще продължи в същата посока през 2023 г. на фона на забавяща се глобална икономическа активност, смятат анализаторите на американската банка JP Morgan. Напрежението в цените, идващо от енергията и стоките, ще отслабне, но основен фактор ще остане ръстът на заплатите.

Жилищните пазари са първите, които реагират на затягащата се парична политика на централните банки. "Значително по-високите лихви по новите ипотечни кредити намаляват търсенето на нови жилища", посочват икономистите. Рискът от срив на имотния пазар, подобен на този от световната финансова криза, обаче е малко вероятен.

За развитите пазари базовият сценарий е за положителна възвръщаемост на акциите, тъй като очакванията за рецесия вече са отразени в цените.

Прогнозата на JP Morgan четете тук.

Morgan Stanley: Трудно е да се очаква дълбока рецесия при толкова силен пазар на труда

Паричната политика на централните банки ще остане движеща сила за борсите, предвиждат икономистите от Morgan Stanley. Силният пазар на труда предполага, че ако има рецесия, тя няма да е тежка. Но поддържането на високи лихвени нива в условията на бавен икономически растеж ще натежи на печалбите и ще увеличи риска от фалити, което ще се отрази негативно на оценките на компаниите.

Прогнозата на Morgan Stanley четете тук.

BofA: 2023 г. е история от две части

След инфлационен и лихвен шок през 2022 г., тази година предстои нов шок за света - рецесия, която в развитите икономики е почти неизбежна. Лихвата на Фед и респективно доларът ще достигнат връхна точка до средата на годината, предвиждат икономистите. Постепенното отваряне на Китай е в ход, като повечето ограничения ще бъдат премахнати през първото полугодие. Заради санкциите срещу Русия, ниските запаси и събуждането на Китай, се очаква цената на петрола да остане висока за по-дълго, като за сорт Брент да достигне средно 100 долара за барел през 2023 г.

Банката вижда инвестиционна възможност в облигациите през първата половина на годината, а през втората - в акциите.

Прогнозата на Bank of America четете тук.

HSBC: В търсене на светлината в края на тунела

По-бавният икономически растеж трябва постепенно да доведе до спад на инфлацията, прогнозира HSBC. Добрата новина е, че цените на петрола, природния газ и транспортните разходите вече се понижават, а недостигът на полупроводници се облекчава. В някои сектори обаче инфлацията остава упорита, което означава, че централните банки "не са приключили с повишенията на лихвите", които ще останат "високи за по-дълго време" и ще продължат да дърпат назад икономическия растеж, с известно закъснение.

Прогнозата на HSBC четете тук.

Deutsche Bank: Устойчивост срещу рецесия

Политиците в САЩ и Европа вече изглежда са се примирили, че тази година предстои по-слаб растеж. Потенциална рецесия би била краткотрайна, но няма да бъде безболезнена, предупреждават експертите от Deutsche Bank. Комбинацията от икономически застой, продължаваща инфлация и ограничения на публичните разходи ще бъде трудна както за хората, така и за правителствата. Социалното неравенство ще бъде тема с неотложно и нарастващо значение.

Прогнозата на Deutsche Bank четете тук.

Credit Suisse: Базов рестарт

През 2022 г. светът на мултилатерализма и силното взаимно доверие между държавите приключи, или поне засега е на пауза. В геополитическия световен ред се появиха дълбоки пукнатини, пораждащи многополюсен свят, който според анализаторите на Credit Suisse ще остане с години.

2022 г. беляза края на ниската инфлация. Институцията повишави прогнозите си за лихвите на централните банки във всички големи икономики освен Китай. Въпреки че темпът на затягане на паричната политика вероятно е достигнал своя връх в края на 2022 г., те не очакват понижения на лихвените проценти през 2023 г.

Прогнозата на Credit Suisse четете тук.

Очакванията на други водещи финансови институции можете да намерите на следните линкове: