Кой е Матео Месина Денаро - заловеният след 30 години италиански мафиот

Осъден задочно за десетки убийства, последния голям бос на "Коза ностра" го очаква доживотна присъда в затвора

От 1993 г. Денаро успешно се укрива от органите на реда, а през 2002 г. е осъден задочно на доживотен затвор за редица убийства, които лично е извършил или е поръчал
От 1993 г. Денаро успешно се укрива от органите на реда, а през 2002 г. е осъден задочно на доживотен затвор за редица убийства, които лично е извършил или е поръчал
От 1993 г. Денаро успешно се укрива от органите на реда, а през 2002 г. е осъден задочно на доживотен затвор за редица убийства, които лично е извършил или е поръчал    ©  Reuters
От 1993 г. Денаро успешно се укрива от органите на реда, а през 2002 г. е осъден задочно на доживотен затвор за редица убийства, които лично е извършил или е поръчал    ©  Reuters

Полицията е по петите му от 30 години, но всеки път, когато си помисли, че го е приклещила, той се изпарява. Твърди се, че е виждан на различни места по света - Испания, Италия, Германия, Южна Америка. Според други никога не е напускал своята крепост - градчето Кастелветрано в провинция Трапани. Той е Матео Месина Денаро, най-издирваният престъпник в Италия, смятан за последния голям бос на сицилианската мафия "Коза ностра", който беше арестуван в частна болница в Палермо в понеделник.

Роден през 1962 г., още в тийнейджърските си години Денаро поема по стъпките на баща си, който е могъщ бос на "Коза ностра". След смъртта му го наследява и изгражда незаконна империя за милиарди евро, свързана с бизнеса с отпадъци, вятърна енергия и търговия на дребно. Скъпият спортен автомобил Porsche, слънчевите очила Ray Ban, часовникът Rolex и марковите дрехи Armani и Versace са неизменна част от публичния образ на смятания за плейбой мафиот, известен с прякорите Diabolik (герой от италиански комикс) и U Siccu (Кльощавия).

От 1993 г. Денаро успешно се укрива от органите на реда, а през 2002 г. е осъден задочно на доживотен затвор за редица убийства, които лично е извършил или е поръчал, включително за съучастието си във фаталните бомбени атентати срещу знаковите прокурори - борци с мафията, Джовани Фалконе и Паоло Борселино, припомня The Guardian. На него се приписват думите: "Напълних гробище съвсем сам." Прегрешенията му включват още бомбени атаки във Флоренция, Рим и Милано през 1993 г., в които смъртта си намират 10 души. Същата година Денаро помага за отвличането на 12-годишния Джузепе ди Матео, за да принуди баща му да не свидетелства срещу мафията, твърди обвинението. Момчето е държано в плен две години, преди да бъде убито.

Последният от трима

Матео Месина Денаро е последният от трима мафиотски босове от най-високо ниво, които десетилетия наред успяват да се изплъзват от правосъдието. Залавянето му се случва точно 30 години и 1 ден след като полицията арестува "боса на босовете" Салваторе Риина, който пък прекарва 23 години в бягство. Той изживява остатъка от дните си до 2017 г. в затвора, а за негов наследник се сочи именно Денаро.

Матео Месина Денаро е последният от трима мафиотски босове от най-високо ниво, които десетилетия наред успяват да се изплъзват от правосъдието.

Рекордът за най-продължително бягство обаче се държи от Бернардо Провенцано, който през 2006 г. е заловен във ферма близо до Корлеоне, Сицилия, след като 38 години се укрива от властите. След това усилията на италианските органи на реда се съсредоточават върху Diabolik. Според полицията той се крие с помощта на роднини и съмишленици, а към миналата година все още е имал влияние върху мафията в района на Трапани, макар да е в нелегалност.

Залавяне

Почти пълната липса на актуални снимки на мафиота затрудняваше мисията на полицията. Само чрез няколко кадъра от края на 80-те и началото на 90-те години италианските власти успяват да реконструират външния му вид с помощта на съвременни технологии и информация от заловени престъпници. Въпреки многобройните сигнали през годините обаче той все успява да остане извън радара, а няколко пъти по погрешка други хора са арестувани вместо него.

Въпреки мощната си защитна мрежа през последните години Денаро става все по-изолиран. Следователите постепенно затягат примката около него, като арестуват над 100 негови съмишленици, включително сестра му, негови братовчеди и племенници.

Така на 60-годишна възраст вчера в 9:35 сутринта Денаро беше задържан също като другите двама големи босове на "Коза ностра" - в сърцето на Сицилия. Според източници е живял в Палермо около година под фалшивото име Андреа Бонафеде. Твърди се, че заради раково заболяване от известно време е посещавал частната клиника, където е заловен. Полицаи тайно са влезли в сградата през нощта, за да гарантират безопасността на пациентите. Денаро се опитал да избяга при вида на служителите на реда, но след като бил заобиколен, не е оказал съпротива.

"Това е изключително събитие с историческо значение", казва Джан Карло Касели, прокурор в Палермо от времето на ареста на Риина. Той обаче предупреждава, че в миналото "Коза ностра" е показала, че е способна да оцелява след арести на висши фигури и да се прегрупира.