🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италия поема временно управлението на рафинерията на "Лукойл" в Сицилия

Целта е Рим да няма проблеми с доставката след влизането в сила на петролното ембарго на 5 декември

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Италия следва примера на Германия, която през септември пое контрола върху дейностите в страната на руската петролна група "Роснефт".
С поставянето на рафинерията под държавен надзор Италия следва примера на Германия, която през септември пое контрола върху дейностите в страната на руската петролна група "Роснефт".
С поставянето на рафинерията под държавен надзор Италия следва примера на Германия, която през септември пое контрола върху дейностите в страната на руската петролна група "Роснефт".    ©  Reuters
С поставянето на рафинерията под държавен надзор Италия следва примера на Германия, която през септември пое контрола върху дейностите в страната на руската петролна група "Роснефт".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Правителството ще поеме попечителство за срок до една година, с възможност за удължаване с още 12 месеца.
  • Рафинерията разчита единствено на руски петрол, след като банките спряха да я финансират за покупка от други страни.
  • Рим се опита напразно да договори допълнително изключение от санкциите на ЕС за завода в Сицилия.

Италианското правителство реши да поеме управлението на петролната рафинерия на "Лукойл" на остров Сицилия, за да избегне затварянето ѝ поради предстоящото влизане в сила на ембаргото върху руския морски петрол. То ще се задейства на 5 декември и заплашва да блокира доставките за рафинерията ISAB на руската компания, която осигурява една пета от преработващия капацитет на Италия, съобщава Reuters.

Рафинерията разчита единствено на руски петрол, след като банките спряха да я финансират и да предоставят гаранциите, необходими за купуване на петрол от други страни, след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.

Министерството на промишлеността съобщи, че сега правителството има право да наложи временно попечителство за срок до една година, с възможност за удължаване с още 12 месеца "в случай на сериозна и непосредствена опасност" за сигурността на енергийните доставки. Това може да се случи "в резултат на санкции, наложени в контекста на международните отношения между държавите", заявиха от министерството.

В свое изявление министър-председателят Джорджа Мелони поясни, че схемата за попечителство има за цел да гарантира непрекъснатостта на работата на рафинерията ISAB, в която пряко работят около 1000 работници в по-слабо развит регион. Тя обаче не уточни подробности от постановлението и дали руската компания ще бъде обезщетена. Рим се опита напразно да договори допълнително изключение от санкциите на ЕС за завода в Сицилия, с работата на който пряко или косвено са свързани 7 хил. работни места. Рафинерията има преработвателен капацитет от 10 млн. тона суров петрол годишно с възможност за увеличение до 14 млн.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Италия следва примера на Германия, която през септември пое контрола върху дейностите в страната на руската петролна група "Роснефт", която управлява там множество рафинерии.

Друг източник на агенцията съобщава, че правителството работи за осигуряване на финансиране за ISAB. Въпреки че "Лукойл" не е засегната от ембаргото в Европа, банките продължават да не са склонни да работят с предприятие, свързано с Русия, тъй като се страхуват да не бъдат подложени на бъдещи ограничения в САЩ, където компанията е обект на секторни санкции от 2014 г. насам.

Преговорите за продажба на рафинерията от "Лукойл" се проточват. В четвъртък Financial Times съобщи, че са подновени преговорите с американската инвестиционна компания Crossbridge Energy Partners, която оценява рафинерията между 1 млрд. и 1.5 млрд. евро. От Crossbridge Energy Partners са отказали да коментират темата.

Неясна българска позиция

България получи изключение от санкциите и "Лукойл Нефтохим" ще продължи да работи с руски петрол до 2024 г. Правителството обаче засега предвижда да продава продукцията на рафинерията в Бургас в трети страни и след влизането в сила на санкциите, което предизвика необходимостта от допълнителни преговори с Европейската комисия за условията, при които може да става това.

В началото на седмицата енергийната комисия в парламента прие предложението на ДПС за забрана на износ на горива, произведени в бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим". То е разписано в Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

В петък по време на парламентарен контрол вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев заяви, че не е правилно на "Лукойл Нефтохим" да се даде пълна възможност за износ на всички петролни продукти, които произвежда от руски петрол. Тази възможност трябва да е валидна за продукцията, която не може да се пласира на българския пазар. "За мен е разумно да се забрани износът на дизелово гориво", каза още Алексиев. Той уточни, че в тази посока са и разговорите с Европейската комисия за това дали бургаската рафинерия може да изнася продукция, произведена от руски петрол. Според "Лукойл Нефтохим", ако износ няма, рафинерията ще спре работа. Актуалната позиция на ЕК е, че това по-скоро не е разрешено от т.нар. дерогация, която България получи от ембаргото над руския петрол, влизащо в сила на 5 декември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-P
    D.r D

    Да не се връщат комунистите?! Или обърканият Запад си припомня и кризисно прилага техните мурафети?
    След Девети шумкарите национализирали фарбиката на един от прачичовците ми с лозунги, че частната собственост ражда капитализъм.

    Какви ли лозУнги ще ни предложат сега...

    Нередност?
Нов коментар