Дронове удариха военни обекти в Иран, предполага се, че Израел стои зад атаката

Иранските власти твърдят, че само един от опитите е бил успешен, но информацията не може да бъде потвърдена

Любителски кадър от момента на експлозията в иранския град.
Любителски кадър от момента на експлозията в иранския град.
Любителски кадър от момента на експлозията в иранския град.    ©  Reuters
Любителски кадър от момента на експлозията в иранския град.    ©  Reuters

Военни обекти в района на иранския град Исфахан бяха ударени от малки дронове, като Техеран твърди, че само един от трите удари е бил успешен. За момента тази информация обаче не може да бъде потвърдена. Официалната позиция на Техеран е, че един от складовете е бил уцелен при атаката в събота вечерта, като това е довело до "малки щети" и пожар. Не се съобщава за жертви.

Информационна агенция Tasnim, свързана с Корпуса на гвардейците на иранската ислямска революция (IRGC), написа в своя канал Telegram, че в град Исфахан са били чути три експлозии, едната от които е била в център за производство на боеприпаси, свързан с министерството на отбраната. Според информацията има пострадали. Иранската официална информационна агенция Irna съобщи, че дроновете са били насочени към "завод за производство на боеприпаси". Въпреки това целта на обекта е неясна, въпреки че информациите сочат, че може да е свързан с производството на дронове.

AP отбелязва, че "кадрите от удара, както и кадрите от последствията, съответстват на място на улица "Миноо" в северозападната част на Исфахан, което е близо до търговски център, който включва магазин за килими и електроника". В информацията на агенцията се казва, че обектът в Исфахан "е дом както на голяма въздушна база, изградена за флота от американски изтребители F-14, така и на Центъра за изследване и производство на ядрено гориво".

Атаката идва на фона на повишеното напрежение около ядрената програма на Иран и доставките на оръжие за войната на Русия в Украйна. В страната има продължителни протести през последните месеци, предизвикани след смъртта на жена, която беше задържана за нарушаване на стриктните правила за обличане в ислямската страна.

При отделен инцидент в събота Irna съобщи за пожар в петролно съоръжение близо до северозападния град Тебриз. Не се разкриват подробности за причината.

Според американското разузнаване Израел седи зад атаката

Американски държавни служители смятат, че атаките с дронове в Исфахан са извършени от Израел, съобщават американски медии. Wall Street Journal и New York Times съобщиха, че Израел стои зад атаките, цитирайки американски служители и хора, запознати с операцията. New York Times цитира висши служители на разузнаването, които са били запознати с диалога между Израел и Съединените щати за инцидента. Никой от официалните лица не беше назовано.

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ каза пред CNN, че страната не е извършвала удари или операции в Иран. "Видяхме съобщенията в пресата, но можем да потвърдим, че никакви американски военни сили не са извършвали удари или операции в Иран. Продължаваме да следим ситуацията, но нямаме какво повече да предоставим", каза говорителят.