НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Новото правителство в Израел: Надясно от най-дясното

Нетаняху застава начело на кабинет, определян като най-религиозния и най-твърдолинейния в историята на страната

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че развитието на еврейските селища на Западния бряг ще бъде приоритет
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че развитието на еврейските селища на Западния бряг ще бъде приоритет
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че развитието на еврейските селища на Западния бряг ще бъде приоритет    ©  Reuters
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, че развитието на еврейските селища на Западния бряг ще бъде приоритет    ©  Reuters
Темата накратко
  • Нетаняху застава начело на кабинет, определян като най-религиозния и най-твърдолинейния в историята на страната.
  • Притесненията са, че това ще разпали допълнително конфликта с палестинците, а много израелци се боят за своята демокрация.
  • Арабските страни изчакват да видят колко "крайно" е новото правителство, преди да предприемат стъпки към задълбочаване на отношенията.

Едно посещение разпали гнева на палестинците в началото на 2023 г. Във вторник новоназначеният израелски крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир се разходи из оспорвания Храмов хълм в Йерусалим - мястото, на което се намира джамията "Ал Акса" и което е почитано както от мюсюлманите, така и от евреите. Лидерът на ливанското движение "Хизбула" Хасан Насралла веднага предупреди, че нарушаване на продължилото десетилетия статукво на "Ал Акса" може да доведе до експлозия в целия регион.

Заклеймената като "безпрецедентна провокация" бе първата публична проява на Бен-Гвир, призоваващ за по-твърд подход спрямо палестинците, откакто новото националистическо правителство в Израел, водено от премиера Бенямин Нетаняху, встъпи в длъжност преди няколко дни. То бе определено като най-религиозното и най-твърдолинейното в историята на страната. Нетаняху се завърна на власт, след като партията му "Ликуд" се договори за коалиция с ултранационалистки и ултраортодоксални еврейски съюзници. И сега притесненията са, че това ще разпали допълнително конфликта с палестинците, макар че премиерът обеща да се стреми към мир. А мнозина в Израел се боят какво ще означава новият кабинет за тяхната демокрация.

Две потенциално експлозивни политики още в началото

В реч пред парламента Нетаняху заяви: "Чувам как опозицията постоянно се оплаква от "края на демокрацията". Но, членове на опозицията, да изгубиш избори не е краят на демокрацията, а точно същността на демокрацията." Докато правеше това изявление обаче, протестиращи се събраха пред парламент с плакати "Срам" и "Опасност". А опозиционни депутати твърдят, че премиерът е бил принуден да сключи споразумение с твърдолинейни партии, тъй като по-либералните не са искали да участва в коалицията му, докато срещу него върви дело по подозрения в корупция.

"Това е рекордният шести премиерски мандат за Нетаняху, който бе изместен от своите опоненти преди 18 месеца. Но сега коалиционните му партньори обещават да поведат страната в нова посока", пише кореспондентът за Близкия изток на ВВС Йоланде Нел, визирайки публикуваните в сряда управленски насоки на правителството. Според първата насока "евреите имат безспорно право над всички области в земята на Израел". Това включва окупирания Западен бряг на река Йордан, като изрично се обещава "напредъка и разработването" на селища там.

Въпросът е изключително чувствителен, тъй като около 600 000 евреи живеят в 140 селища, които са построени след израелската окупация на Западния бряг и на Източен Йерусалим през 1967 г. и които се смятат за незаконни от по-голямата част от международната общност. Освен това има около 100 по-малки селища, изградени без изрично правителствено разрешение. Когато миналата седмица Нетаняху сключи коалиционна сделка с ултранационалистката партия "Религиозен ционизъм", той се съгласи да ги узакони със задна дата. Също така обеща да анексира Западния бряг, "като избере времето и прецени всичко в национален и международен интерес на държавата Израел".

Две от назначенията в новия кабинет са знакови. Лидерът на "Религиозен ционизъм" Бецалел Смотрич, който е заселник на Западния бряг, ще заеме поста финансов министър и освен това ще контролира гражданската администрация, която одобрява строежа на селищата и управлява основни аспекти от ежедневието на палестинците. Лидерът на крайнодясната "Еврейска сила" Бен-Гвир, който е както заселник, така и ултранационалист, осъден за подстрекателство срещу арабите и подкрепа за тероризма, ще бъде министър на националната сигурност, отговорен за полицията. Критици на правителството смятат, че неговото издигане от радикалната периферия до политическия мейнстрийм ще доведе до опасна нова фаза в Израел.

Коалиционните партньори на Нетаняху не приемат подкрепяната от международната общност формула за мир, а именно решението на израелско-палестинския конфликт на базата на създаването на две държави. Съществуват и опасения относно заявките на правителството да прокара законодателство, което би дало на парламентарното мнозинство способността да отхвърля решенията на Върховния съд. Предложени са и законови промени, които биха могли да прекратят корупционното дело срещу Нетаняху. Притеснение също така будят твърдите възгледи на някои министри относно прилагането на еврейските закони и правата на ЛГБТ общността.

Как ще повлияе всичко това на връзките с арабските страни

"Израелско-палестинските отношения ще станат още по-наситени с насилие през 2023 г., докато израелските незаконни селища продължават да се разрастват, а дипломацията не показва признаци, че може да доведе до палестинска държава с условия, които да са приемливи както за Израел, така и за палестинците. Едно бъдеще, което може да бъде описано като "една държава - никакво решение", ще стане по-близо до превръщането в реалност", посочва в анализ за Project Syndicate Ричард Хаас, председател на американския Council on Foreign Relations.

През 2023 г. анализатори очакват неафишираните връзки на Саудитска Арабия с Израел да се разраснат, като се твърди, че саудитският престолонаследник и де факто ръководител на държавата Мохамед бин Салман е отделил 2 млрд. долара за инвестиции в израелски стартъпи. Сега обаче израелските медии пишат, че Нетаняху е притеснен, че ще му бъде трудно да отбележи напредък в отношенията с Рияд на фона на скорошното нарастване на напрежението с палестинците. Анализатори отбелязват, че Саудитска Арабия ще изчака да види колко точно "крайно" ще бъде новото израелско управление, преди да предприеме някакви стъпки.

През 2023 г. се очаква неафишираните връзки на Саудитска Арабия с Израел да се разраснат.

Междувременно The Jerusalem Post пише, че премиерът е решил да отложи визитата си в Обединените арабски емирства (ОАЕ) след посещението на Бен-Гвир в оспорвания Храмов хълм. Той трябваше да пътува до Абу Даби следващата седмица в официалната си роля на израелски министър-председател, но явно ще изчака ситуацията да се успокои, след като в изявление ОАЕ осъди действията на Бен-Гвир и повтори "твърдата си позиция, че е необходима пълна защита на джамията "Ал Акса" и възпиране на сериозните провокации, които се случват там".

Според сп. Economist новото израелско правителство без съмнение ще подложи на тест връзките с арабските държави. Но дори толкова десен кабинет, пълен с ултранационалисти и крайнодесни радикали, може да не доведе до подкопаване на задълбочаващите се отношения. Много араби все още подкрепят палестинската кауза. Но както посочва един саудитски бизнесмен, цитиран от британското издание, Израел предлага стратегическо партньорство срещу Иран, както и инвестиционни възможности, докато палестинците носят единствено "главоболия".

Нетаняху не крие, че очаква втора порция дипломатически споразумения по време на новия си мандат, след като през 2020 г. Израел се съгласи да установи формални отношения с Бахрейн, Мароко, Судан и ОАЕ. Но той не бива да забравя, че именно визита на Храмовия хълм през 2000 г. на Ариел Шарон - тогава израелски опозиционен лидер, спомогна за избухването на втората интифада.

Реакциите към провокацията на Бен-Гвир

ОАЕ и Китай са поискали от Съвета за сигурност на ООН да се събере, за да обсъди въпроса. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "всички да се въздържат от стъпки, които биха довели до ескалация във и около святото място". Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че ще поиска от Съвета за сигурност да осъди действията. В опит да тушира напрежението израелски правителствен представител коментира пред Reuters, че Нетаняху е напълно ангажиран с дългогодишното статукво, което позволява само на мюсюлмани да се молят в джамията "Ал Акса".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ktulhu avatar :-|
    228

    Чудесен пример за повърхностна журналистика.

    Нередност?
Нов коментар