🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | Според САЩ Иран е станал най-големият военен съюзник на Русия

Двете страни съвместно разработват нови дронове, а Техеран обмисля продажбата на балистични ракети на Москва

Връзката между Русия и Иран се задълбочава.
Връзката между Русия и Иран се задълбочава.
Връзката между Русия и Иран се задълбочава.    ©  Reuters
Връзката между Русия и Иран се задълбочава.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Високопоставени правителствени лица от няколко западни държави, сред които САЩ и Великобритания, смятат, че отношенията между Иран и Русия вече са се развили до "пълноценно партньорство в сферата на отбраната". Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби пред BBC.

САЩ също така разполагат с информация, че Техеран и Москва обмислят съвместното разработване на нови военни дронове. Русия вече използва редица дронове от близкоизточната страна, като Иран първоначално отхвърли обвиненията, че изпраща подобна техника на Русия. Впоследствие Иран призна, макар да твърди, че това се е случило "дълго преди войната" и в малки количества. Украинският президент Володомир Зеленски обаче отхвърля тези твърдения, като смята, че броят на изпратените безпилотни летателни средства е значително по-голям.

Кърби обяви, че партньорство между Иран и Русия за производство на дронове би било вредно за Украйна, съседите на Иран и международната общност. "Русия се стреми да си сътрудничи с Иран в области като разработване на оръжия, обучение", каза той, като добави, че САЩ се опасяват, че Русия възнамерява да "предостави на Иран модерни военни компоненти", включително хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

"Иран стана главният военен поддръжник на Русия", каза той. "Русия използва ирански дронове, за да удари енергийна инфраструктура, като по този начин лишава милиони украинци от електричество, топлина, критични услуги. Хората в Украйна днес всъщност умират в резултат на действията на Иран", добавя говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Според него Русия получава "безпрецедентни нива" на военна помощ от арабската страна, което от своя страна води до увеличен риск от санкции срещу Иран. Такъв ход вече предприе Австралия, като външният министър Пени Уонг обяви, че 19 лица и две организации, сред които и местната полиция, вече са под прицела на наказателни мерки.

"Доставката на дронове за Русия е доказателство за ролята, която Иран играе в дестабилизирането на глобалната сигурност. Този списък подчертава, че тези, които предоставят материална подкрепа на Москва, ще понесат последствията", заяви Уонг.

Мнението, че Русия и Иран стават все по-близки, е споделено и от Великобритания. Външният министър Джеймс Клевърли каза, че Иран се е превърнал в един от основните военни поддръжници на Русия. Според него отношенията между тях застрашават световната сигурност. "Мръсните сделки" между двете страни доведоха до това Иран да изпрати стотици дронове на Русия, обяснява Клевърли.

"В замяна Русия предлага военна и техническа подкрепа на иранския режим, което ще увеличи риска, който представлява за нашите партньори в Близкия изток и за международната сигурност", добавя Клевърли.

Той каза, че Обединеното кралство е съгласно със САЩ, че иранската подкрепа за руската армия ще нарасне през следващите месеци, тъй като Русия се опитва да се сдобие с повече оръжия, включително стотици балистични ракети.

Очакванията са, че Иран ще продаде сериозно количество ракети на руския режим, като Кърби заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да спре подобни действия. "Молим Иран да промени курса. Ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да разкрием и пресечем тези дейности. Готови сме да направим повече", заяви той.

Сраженията на изток продължават

Украинската армия пое отговорността за серия от удари през уикенда срещу командни пунктове и складове в окупираните от Русия територии, без обаче да се посочват конкретни цели. Русия съобщи за многобройни украински артилерийски удари в югоизточния град Мелитопол в събота. Руската противовъздушна отбрана е била активна в Мелитопол, както и в Симферопол на Кримския полуостров. За серията украински удари става ясно, когато Русия удари с ирански безпилотни устройства третия по големина град Одеса. Според президента Володимир Зеленски атаките с пет дрона - макар десет други да са били свалени - са оставили 1.5 млн. души без електричество. Reuters съобщи, че пристанището в Одеса не работи трети ден заради недостига на ток.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tumbaka avatar :-|
    tumbaka
    • - 1
    • + 1

    Арабската страна? Редакторите спят ли?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "tumbaka":

    Само от това, че Капитал нарича Иран "арабската страна" е достатъчно интелигентният читател да се отнесе със скепсис и към всички останали пропагандни конструкции.
    Текстът е просто разширен преразказ на максимата: приятелите на нашите врагове са и наши врагове. Преди време тук се пробва и С.Корея да се обяви за оръжеен донор на РФ, но беше пределно комично и рувството за реалност явно ги е спряло.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    P.S. Нахално, нелогично и непрофесионално е да се тика Иран като първопричина Русия още да не е разгромена в Украина.
    Разбира се, това е още един напълно достатъчен "демократичен" повод за разпалване на цветна революция там. И смятам, че скоро ще четем и за това.

    Бих попитал автора дали ВСУ все още имат оцеляло щатно въоръжение или всичко, което ползват е чуждо и на кредит?
    Защото, следейки инфопотока, излиза, че цялото Нато измете складовете си и изпрати около 1/4 от по-старото си оръжие в Украина:
    - БПЛА Байрактар са турски;
    - Системите за залпов огън HIMARS са американски;
    - Гаубиците Caesar са френски;
    - Испания, Германия, Швеция изпращат зенитни комплекси, БМП, ПТУРС, ПЗРК;
    - БГ дори изпраща нещо, което никой не казва какво е!

    Всъщност Нато снабдява с всичко Зеленский, а той просто осигурява месото.
    Пушечното месо.

    P.P.S. На фотографията кой е иранецът - онзи с колелото или другият с чергилото?

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    То добре че е Зеленски да осигурява пушечно месо, за да не стане Молдова и Естония пушечно месо.И дано има чветна революция в Иран! Или се кефиш на аятоласите и смяташ че трябва да останат на власт до края на века?

    Нередност?
  • 5
    ivayola avatar :-|
    Ivaylo Botoucharov

    Иран не е арабска страна, неграмотници!

    Нередност?
Нов коментар