🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво ще се случи с поривите за независимост в Шотландия след оставката на Стърджън

Оттеглянето й ще се отрази както на нейната партия, така и на кампанията за отделянето от Обединеното кралство

Наследник на Стърджън трябва да балансира своя поход към независимост с предоставянето на ефективни политики за шотландците.
Наследник на Стърджън трябва да балансира своя поход към независимост с предоставянето на ефективни политики за шотландците.
Наследник на Стърджън трябва да балансира своя поход към независимост с предоставянето на ефективни политики за шотландците.    ©  Reuters
Наследник на Стърджън трябва да балансира своя поход към независимост с предоставянето на ефективни политики за шотландците.    ©  Reuters

"Борих се с [желанието да напусна], макар и с колебаеща се интензивност от няколко седмици. Да дадеш абсолютно всичко от себе си за тази работа е единственият начин да я вършиш." Това посочи шотландският първи министър Никола Стърджън, когато миналата седмица неочаквано обяви, че подава оставка след повече от осем години на поста. Тя каза, че "времето е сега" да се оттегли, защото това е "правилно за мен, за моята партия и за страната". И добави, че вече не може да отдаде цялата си енергия на работния процес.

Стърджън, която се превърна в символ на поривите в Шотландия за независимост от Обединеното кралство, ще остане на поста, докато бъде избран наследникът й. По думите й нейната доминация в управляващата Шотландска национална партия (ШНП) вече не е "активът, който някога беше в битката за независима Шотландия". Оттеглянето й ще се отрази както на нейната партия, така и на кампанията за отделянето от Обединеното кралство.

Избор на нов лидер

Освен че напуска поста, Стърджън също така слиза и от своята председателска позиция в ШНП. Въпреки това тя вярва, че наследникът й ще успее да изведе Шотландия до независимост. Нейните опити за отделяне обаче досега бяха спирани от категоричния отказ на британското правителство да разреши повторение на референдума от 2014 г., когато 55% от шотландците подкрепиха оставането в съюза. През последните две години Стърджън усили исканията си за провеждането на ново допитване сред гражданите. Но според Върховния съд на Обединеното кралство това не може да се случи без одобрението на британския парламент, което на практика остави Стърджън и ШНП с вързани ръце.

От управляващата партия заявиха, че ще изберат нов лидер в рамките на шест седмици чрез гласуване сред членовете й.

Марк Дифли, експерт по шотландските политически проучвания, посочва пред Financial Times, че няма краткосрочна перспектива за т.нар План Б на Стърджън, тоест третиране на следващите избори в Обединеното кралство като де факто референдум за независимост с цел упражняване на натиск за допускане на ново допитване. Причината е, че тази идея не е достатъчно популярна както сред шотландците, така и в самата ШНП.

Сега от управляващата партия заявиха, че ще изберат нов лидер в рамките на шест седмици чрез гласуване сред членовете й, което ще приключи на 27 март. До този момент кандидатурите си са обявили шотландският финансов министър Кейт Форбс, здравният министър Хамза Юсаф и бившият министър на обществената безопасност Аш Рейгън.

Трудностите пред наследника

"След почти девет години Стърджън напуска поста с все още висок рейтинг, въпреки че понесе известен удар заради скандала за политиката спрямо транссексуалните затворници в Шотландия. Нейната персонална популярност и значителната й роля в партията повдигат въпроса дали наследникът й ще успее да постигне същия нарастващ ентусиазъм за независимост", пише The Conversation.

Изданието припомня следната зависимост - когато правителството на ШНП се справя добре, подкрепата за отцепването се увеличава. Затова при избора на наследник на Стърджън шотландските управляващи трябва да вземат предвид как да балансират своя поход към независимост с предоставянето на ефективни политики. Следващият лидер ще трябва едновременно да оглави правителството в Шотландия и да убеди "меките националисти", които по принцип симпатизират на идеята за отделяне, че трябва твърдо да подкрепят независимостта. Най-голямото изпитание за него ще бъде да покаже доколко убедителна е стратегията му за отцепване от Обединеното кралство.

Когато правителството на ШНП се справя добре, подкрепата за отцепването се увеличава.

Остава обаче отворен въпросът как новият лидер на ШНП да спечели поддръжка за независимостта, като същевременно обедини една Шотландия, която е разделена на две. Защото при Стърджън имаше прекалено голям фокус върху процеса как и кога да се проведе референдумът и не толкова върху убеждаването на гласоподавателите.