Великобритания и ЕК договориха Brexit и сделка за Северна Ирландия

Променя се начинът, по който ще се проверяват стоки в Ирландско море, защото през остров Ирландия минава външна граница на блока

Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак обявиха споразумението, което трябва да бъде одобрено от парламента в Лондон и страните в ЕС
Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак обявиха споразумението, което трябва да бъде одобрено от парламента в Лондон и страните в ЕС
Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак обявиха споразумението, което трябва да бъде одобрено от парламента в Лондон и страните в ЕС    ©  Reuters
Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак обявиха споразумението, което трябва да бъде одобрено от парламента в Лондон и страните в ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
  • Споразумението може да помогне за предотвратяване на търговска война и за изглаждане на отношенията между Великобритания и ЕС.
  • Броят на проверките при търговията намалява драстично.
  • Облекчават се правилата за субсидиите на компаниите в Северна Ирландия.

След месеци на тайни преговори Великобритания и Европейският съюз (ЕС) постигнаха договореност за споразумение, което трябва да сложи край на спора относно търговските правила за Северна Ирландия след Brexit. Споразумението, известно като "Рамката от Уиндзор", може да помогне за предотвратяване на търговска война и за изглаждане на отношенията между Великобритания и ЕС, както и за подобряване на връзките между Великобритания и САЩ.

В документа, който е над 100 страници, се определят начините за улесняване на работата на т.нар. протокол за Северна Ирландия, който влоши отношенията между ЕС и Обединеното кралство и дестабилизира политиката в региона. Така на практика се променя споразумението за изтегляне на Великобритания от ЕС и начина, по който ще се проверяват стоки в Ирландско море, защото през остров Ирландия минава външна граница на блока. Сега предстои парламентът във Великобритания и страните в ЕС да се запознаят със сделката.

Във вътрешен план споразумението представлява риск за британския премиер Риши Сунак, тъй като срещу него може да има ответна реакция от страна на твърдолинейните привърженици на Brexit в неговата Консервативна партия и Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия, която води кампания за пренаписване на търговските правила, а не просто за тяхното изменение, и която след споразумението заяви, че остават "ключови въпроси, пораждащи безпокойство".

Американският президент Джо Байдън също настояваше Сунак да разреши безизходицата с Брюксел по линия на търговията.

Какво се променя

Въпреки че Северна Ирландия продължава да спазва правилата на ЕС за търговия със стоки, новото споразумение определя процеси в областта на търговията, държавните субсидии и политиката на данъка върху добавената стойност, за да се намали въздействието на търговската граница в Ирландско море, създадена от първоначалното споразумение. Новата рамка има за цел да подобри функционирането на протокола в няколко ключови области, отбелязва Financial Times:

- Търговска дейност: червено-зелени пътеки

Стоките, идващи от Великобритания за Северна Ирландия, вече ще бъдат разделени на два класа: такива, които са предназначени за Северна Ирландия (зелена пътека), и такива, които се насочват към Ирландия и единния пазар на ЕС (червена пътека).

Търговските правила за Северна Ирландия се превърнаха в много важна тема за привържениците на Brexit и юнионистите поради нейния уникален статут: тя е част от Обединеното кралство, но има обща сухопътна граница с Република Ирландия, която е член на ЕС и на единния европейски пазар.

Компаниите, които се регистрират в схемата за доверени търговци и използват зелената пътека, ще имат "безпрецедентно намаление" на митническите документи, заявяват от ЕС. Стоките по червената пътека ще трябва да преминат през пълни митнически, хранителни и ветеринарно-санитарни проверки.

- Хранително-вкусова промишленост

По отношение на хранително-вкусовата промишленост, които са най-строго контролираните стоки, ЕС ще приеме стандартите за обществено здраве на Обединеното кралство, което означава, че прясното месо и други стоки ще могат да влизат в Северна Ирландия. Те трябва да носят етикети "не е за ЕС".

С въвеждането на етикетите, което започва сега и трябва да завърши до 2025 г., делът на пратките, подлежащи на проверки за идентичност, ще намалее до 5%. Обединеното кралство се съгласи да споделя с ЕС митнически данни в почти реално време, за да може да открива доказателства за измами и да предприема коригиращи действия, ако е необходимо.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че промените "премахват всякакво усещане за граница в Ирландско море", докато представител на ЕС обясни, че "драматично намалява броят на проверките".

- Онлайн доставки

За пратките до приятели или семейство и за онлайн доставки от Великобритания няма да се изискват митнически документи, с което се слага край на още едно сериозно затруднения за жителите на Северна Ирландия. Предприятията, които използват одобрени превозвачи на пратки, ще имат опростени митнически процедури.

Вносителите на някои видове британска стомана в Северна Ирландия трябва да плащат мита от миналата година, когато ЕС промени правилата си за квотите. Сделката решава този въпрос и конкретно за стоманата.

- Облекчаване на правилата за субсидии

Според действащото в момента споразумение всяко решение на Обединеното кралство относно субсидиите, което би могло да засегне търговията със стоки в Северна Ирландия, трябва да бъде отнесено за одобрение в Брюксел. Лондон смята това за ненужно накърняване на суверенитета си.

Въпреки че това изискване остава в сила, правителството на Обединеното кралство заяви, че сега ще се прилагат "строги тестове", което на практика премахва риска 98% от субсидиите за Северна Ирландия да бъдат отнесени до Брюксел.

- Лондон ще определя ДДС в Северна Ирландия

Великобритания ще може да определи сама данъка върху добавената стойност в Северна Ирландия. Досега провинцията следваше европейските правила, а това изискваше помощ от британското правителство за северноирландските компании, за да отговарят на европейските правила. Двете страни се споразумяха да изготвят списък със стоки, за които Обединеното кралство може да наложи по-ниски ставки през следващите пет години.

Управление и съгласие

За юнионистката общност в Северна Ирландия перспективата, че в бъдеще регионът ще трябва автоматично да прилага голям брой нови или актуализирани закони на ЕС, както е посочено в протокола, отдавна е източник на напрежение. Сделката се стреми да реши този проблем, като предоставя на парламента на Северна Ирландия "аварийна спирачка", която може да бъде задействана при "извънредни обстоятелства", ако 30 от 90-те членове от поне две партии гласуват за блокиране на приемането на актуализираните правила на ЕС за единния пазар.

При тази т.нар. спирачка на Стормонт правилата, срещу които има възражения, няма да се прилагат, докато не бъдат обсъдени от Брюксел и Лондон. Ако Великобритания по искане на парламента на Северна Ирландия реши да не прилага мерки, които ЕС все още счита за необходими, блокът може да предприеме целенасочени "коригиращи мерки".