🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ал Джазира": Масовите протести в Израел принудиха Нетаняху да спре спорната съдебна реформа*

Страната е в състояние на парализа, а стачките се разрастват

Предложената реформа, която значително ще отслаби правомощията на съдебната власт, вкара Израел в ескалираща политическа криза, притесни инвеститорите, разтревожи съюзниците на страната и предизвика най-голямата вълна от протести от повече от десетилетие
Предложената реформа, която значително ще отслаби правомощията на съдебната власт, вкара Израел в ескалираща политическа криза, притесни инвеститорите, разтревожи съюзниците на страната и предизвика най-голямата вълна от протести от повече от десетилетие
Предложената реформа, която значително ще отслаби правомощията на съдебната власт, вкара Израел в ескалираща политическа криза, притесни инвеститорите, разтревожи съюзниците на страната и предизвика най-голямата вълна от протести от повече от десетилетие    ©  Reuters
Предложената реформа, която значително ще отслаби правомощията на съдебната власт, вкара Израел в ескалираща политическа криза, притесни инвеститорите, разтревожи съюзниците на страната и предизвика най-голямата вълна от протести от повече от десетилетие    ©  Reuters

Израел изпадна в тежка политическа криза в понеделник, след като страната беше залята в неделя през нощта от масови протести срещу планираната съдебна реформа от правителството на Бенямин Нетаняху. Премиерът е казал на ръководителите на управляващата си коалиция, че ще спре предложените планове за реформа на съдебната система, съобщава израелската обществена телевизия Kan, цитирана от aljazeera.com. Засега тази информация не е потвърдена от други източници.

Нетаняху трябваше да направи обръщение към нацията в понеделник, но речта му беше отложена за неуточнен час по-късно през деня. Няколко министри от управляващата коалиция заплашиха да напуснат, ако той спре плановете, което създава потенциална перспектива за разпадане на правителството само три месеца след встъпването му в длъжност в края на декември. Страната е в състояние на парализа, а стачките засягат летища, пристанища, банки, търговски центрове, училища.

По-рано през деня коалиционното правителство на Нетаняху оцеля след два вота на недоверие, внесени от опозицията в знак на протест срещу плана му за реформа на съдебната система.

В понеделник сутринта президентът на Израел Исак Херцог също поиска от правителството да спре реформата, като предупреди, че поляризацията, която тя е предизвикала, застрашава "нашата сигурност, икономика и общество". Протестите в неделя в цялата страна избухнаха, след като премиерът Нетаняху уволни министъра на отбраната за това, че е настоявал за отлагане на реформата.

В изявлението си Херцог, чиито правомощия са до голяма степен церемониални, призова Нетаняху да отстъпи, като посочи, че "цялата нация е обхваната от дълбока тревога".

"В името на единството на израелския народ, в името на необходимата отговорност ви призовавам незабавно да спрете законодателния процес. Това не е политически момент. Това е момент за лидерство и отговорност", каза той, цитиран от Financial Times.

Дълбоко разделение в коалицията

Управляващата коалиция беше дълбоко разделена по въпроса как да реагира на нарастващия отпор. В понеделник парламентарната комисия, контролирана от един от основните идеолози на промените, се събра, за да придвижи напред част от законодателството, въпреки че други членове на кабинета, включително трима министри, публично призоваха за спиране.

Поляризацията застрашава сигурността и икономиката, заяви президентът на Израел Исак Херцог.

"Реформата е необходима и ние ще я проведем. Но не с цената на гражданска война", коментира министърът на икономиката Нир Баркат.

Предложената реформа, която значително ще отслаби правомощията на съдебната власт, вкара Израел в ескалираща политическа криза, притесни инвеститорите, разтревожи съюзниците на страната и предизвика най-голямата вълна от протести от повече от десетилетие.

В неделя администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от събитията, и призова израелските политици да деескалират кризата. "Продължаваме силно да настояваме израелските лидери да намерят компромис възможно най-скоро", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност. "Вярваме, че това е най-добрият път напред за Израел и за всички негови граждани."

Масови протести

В неделя вечерта в цял Израел избухнаха отново протести, след като Нетаняху уволни министъра на отбраната Йоав Галант - най-висшата фигура в твърдолинейното правителство, който се обяви против реформата, предупреждавайки, че тя е заплаха за националната сигурност.

Уволнението предизвика широко възмущение. Група университети заявиха, че ще стачкуват от понеделник, а генералният консул на Израел в Ню Йорк подаде оставка в знак на протест.

Израелските медии съобщиха, че протестите са се състояли на повече от 150 места, като хиляди хора са блокирали главна магистрала в Тел Авив, а други са влезли в сблъсък с полицията пред резиденцията на Нетаняху в Йерусалим.

Избликът на гняв последва три месеца на протести, по време на които стотици хиляди израелци излязоха по улиците, а резервисти от армията заплашиха да не се явяват на обучение, което породи опасения, че способностите на армията са подкопани.

Хардлайнерите в управляващата коалиция обаче приветстваха напускането на Галант. Итамар Бен-Гвир - ултранационалистическият министър на националната сигурност, който призова Галант да бъде уволнен след изявлението му в събота, поздрави Нетаняху.

Миналата седмица Нетаняху заяви, че правителството ще продължи с реформата и ще внесе поправката, която му дава по-голям контрол върху съдебните назначения, в парламента за окончателно гласуване тази седмица.

* - текстът е обновен в 14.40 часа

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Така е със съдебните реформи: някои обявяват пред електората колко са съдбовни и наложителни, пък после съдебните реформи се оказват нещо съвсем друго...
    Това в БГ го играхме през 2015 г, когато с промени в Конституцията и разделяне на ВСС беше опънат червеният килим за избора на Гешев години по-късно...

    Какво става в Израел?
    Нещо подобно на БГ: къси правителства, падащи заради подкрепящи ги в началото глинени мнозинства в Кнесета.
    Биби Нетаняху, който за пореден път уговори някакво микро мнозинство около Ликуд, бърза чрез промени в правосъдната система да си осигури безконтролност в перспектива при следващи къси кабинети, като целта на „реформата“ е мнозинството в Кнесета да има право да контролира избора на съдии във Върховния съд, на който пък да се отнеме правото да отменя решения на изпълнителната власт.

    Това е целта на т.нар. "правосъдна реформа" на Нетаняху - изваждане на изпълнителната власт изпод съдебен контрол. По-невидимата цел е прекратяване на възможността за продължаване на съдебното дирене срещу самия Нетаняху за машинациите му, които три дела се влачат от години.

    Оттеглянето на законопроекта е очевидно политическо поражение на Биби, който недооцени силата на противодействието, което има както вътрешни така и външни (задокеански) причини. Да не забравяме топлите му отношения с Д.Д.Тръмп...

    Протестите, заляли Израел, нагледно показват, че дългогодишният парламентарен блокаж и неспособността да се сформира стабилно правителство, има много по-дълбинни причини от изтъкваните по медиите разногласия между няколко партии.

    Абсолютно същото, както в БГ.

    Нередност?
Нов коментар