🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

24-часова национална стачка блокира транспорта в Гърция на 1 май

Гръцките медии съобщават, че ще спре градският и междуградският транспорт, включително и фериботите

24-часова национална стачка в Гърция заплашва да блокира транспорта в цялата страна на 1 май - не само градския, но и междуградския, включително и фериботите. Стачката е обявена от синдикатите в Гърция по повод Международния ден на труда и като протест срещу срещу политиката на правителството, предизвикала нарастващо социално недоволство.

Заради дългия уикенд българите заминали за Гърция, които се очаква да се завърнат в понеделник, вероятно са много. Тези, които пътуват само с автомобил в континенталната част, няма да бъдат засегнати особено, но хората, които използват и ферибот, ще трябва да отложат връщането си с един ден.

Гръцките медии съобщават, че ще бъдат спрени от движение метрото и травмваите в Атина, но автобусите и тролеите ще работят от 9 да 21 часа. Националната железница също ще бъде в 24-часова стачка. За едно денонощие няма да работят и служителите на фериботите и лодките, като корабите ще останат акостирали във всички гръцки пристанища. Очакват се демонстрации в големите градове и на други места, което ще доведе до спиране на движението и там.

Американското посолство в Гърция издаде официално предупреждение да се избягват местата на демонстрациите, тъй като през годините на тях понякога се е стигало до сблъсъци с полицията.

Ще бъдат затворени и магазините, ще работят само ресторанти и кафенета, съобщава БНР.

От онлайн платформата "Ние потребителите" припомнят възможностите, с които разполагат туристите, планирали придвижване с ферибот - да поискат анулиране на билета или възстановяване на сумата, като съветват да се има предвид, че разписанията на фериботите в дните след стачката също могат да бъдат засегнати.

Все още няма коментари
Нов коментар