Катар подписва втора голяма сделка с Китай за втечнен газ

Пекин бърза да сключи дългосрочни споразумения с един от най-големите износители на LNG

Еенергийният министър на Катар и управител на QatarEnergy Саад Шерида ал Кааби заяви че очаква да подпише дългосрочни споразумения за доставки с "няколко европейски държави" преди края на годината.
Еенергийният министър на Катар и управител на QatarEnergy Саад Шерида ал Кааби заяви че очаква да подпише дългосрочни споразумения за доставки с "няколко европейски държави" преди края на годината.
Еенергийният министър на Катар и управител на QatarEnergy Саад Шерида ал Кааби заяви че очаква да подпише дългосрочни споразумения за доставки с "няколко европейски държави" преди края на годината.    ©  Reuters
Еенергийният министър на Катар и управител на QatarEnergy Саад Шерида ал Кааби заяви че очаква да подпише дългосрочни споразумения за доставки с "няколко европейски държави" преди края на годината.    ©  Reuters

Катар е на път да сключи втора огромна сделка за доставка на газ с китайска държавна компания за по-малко от година, което е знак, че гладната за енергия азиатска държава бърза да сключи дългосрочни споразумения с един от най-големите износители на втечнен природен газ в света.

Китайската национална петролна корпорация (CNPC) и QatarEnergy ще подпишат 27-годишно споразумение, съгласно което Китай ще купува 4 млн. тона втечнен природен газ годишно от държавата от Персийския залив, съобщиха хора, запознати с въпроса. CNPC също така ще придобие 5% в един от терминалите за втечнен природен газ в проекта на Катар за разширяване на неговото Северно поле, което е най-голямото находище на природен газ в света, съобщава Financial Times.

Споразумението идва само седем месеца след като китайската Sinopec сключи подобна 27-годишна сделка с QatarEnergy, която по това време държавата от Персийския залив определи като "най-дългото споразумение за доставка на газ в историята на индустрията за втечнен природен газ". QatarEnergy отказа да коментира споразумението.

Нахлуването на Русия в Украйна ускори енергийната криза в Европа и QatarEnergy се превърна в главния доставчик на LNG за континента. Сега държави в Европа и Азия се опитват да договорят доставки от QatarEnergy, докато компанията продължава с разширяването на Северното поле. Инвестицията в тази дейност се изчислява на 30 млрд. долара и това ще увеличи месния капацитет за производство на LNG от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона през 2025 г. и до 126 млн. тона две години по-късно.

Европа чака на опашката

Саад Шерида ал-Кааби, енергийният министър на Катар и управител на QatarEnergy, заяви пред Financial Times, че очаква да подпише дългосрочни споразумения за доставки с "няколко европейски държави" преди края на годината. Сред тях са Обединеното кралство, Франция и Италия.

"Ние сме били и продължаваме да сме в разговори с различни компании за доставяне на газ до Великобритания и очакваме преди края на годината да имаме готова сделка, каза Кааби. Със сигурност ще имаме няколко европейски сделки преди края на годината - на 100%."

QatarEnergy е главният собственик на South Hook LNG терминал в Уелс, който има капацитета да осигури една пета от нуждите на Великобритания. През 2020 г. компанията си осигури и права за складиране и доставки в английския терминал в Кент за 25 години от 2025 г.

През май европейските цени на природния газ се понижиха до нивата си отпреди началото на енергийната криза, ускорена от руската инвазия в Украйна. Цените рязко се покачиха отново през юни, което показва, че пазарът продължава да страда от липса на доставки на газ, независимо че нивото на складиран газ е рекордно високо за това време на годината.

Европейските правителства масово инициираха разговори с Катар за доставки на LNG в началото на енергийната криза, но се бавят с подписването на конкретни споразумения, особено за дългосрочни такива, които се предпочитат от Катар. Германия за момента е единствената европейска страна, която е подписала дългосрочен договор с Катар след началото на руската инвазия, като анализатори посочват като притеснение как ще се балансира между постигането на краткосрочна енергийна сигурност и ангажиментът за намаляване на емисиите.

Голямата част от катарския LNG се доставя в Азия, но министър Кааби се надява, че в бъдеще ще може да бъде разделен по-равномерно със Запада, което ще осигури на Катар по-разнообразни пазари. Той сподели, че е доволен от спада на цените от върха през 2021 г., но предупреди, че те могат да се вдигнат по всяко време, ако световната икономика се ускори и има нормални зимни температури.

Независимо че европейските газови хранилища са над 70% пълни, Кааби предупреди, че все още може да има недостиг, ако икономическия растеж се възстанови.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел

    А със сила Сибири 2 ко стана? Да не са свършили тарабите?

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    Китай от десетилетия купува катарски газ, тъй че това не е новина.
    Но засилването на вниманието върху енергийната му сигурност би могло да се разглежда в проекцията на все по-влошаващите се отношения със САЩ. И с ЕС, изпълняващ чинно указанията на Вашингтон, естествено...

    Новината е че ден след края на обявяваната за "успешна" визите на Блинкен дедо Байдън нарече Си "диктатор", с което разсея всички розови облаци за бъдещето на отношенията Китай-САЩ.

    Още вчера САЩ обяви, че НОАК е отказала да възстанови каналите за комуникация с Пентагона, което ясно говори за ситуацията около Тайван, въпреки усмивките и ръкостисканията.

    Преговорите на Си и Блинкен не можаха ни най-малко да променят факта, че САЩ до последно ще се опитват да направят от Тайван "азиатска Украина", както и, че Пекин няма да се отклони от линията си за изграждане на многополярен свят, което се възприема като заплаха за американската хегемония.

    Маразматичната реакция от Калифорния говори за истинната политика на Вашингтон спрямо Пекин, който на доктринално ниво е главният враг на САЩ.

    Скоростта на придвижването към пряк сблъсък американците ще се опитат да регулират в своя полза по схемата с Минските споразумения за Украина, печелейки време, за да дозатрупат Тайван с оръжие и военни съветници. Но тъй като по американски оценки към 2027 г. НОАК ще е готова да се справи с Тайван,( явно ще се бърза.

    В този смисъл замразяване на конфронтацията САЩ - Китай около Тайван няма откъде да се очаква.

    А следствие на нея ще е и опитът на САЩ да поограничат енергийните и други доставки за и от Китай през Молукския пролив.

    Имаше неотдавна един трилър на Том Кланси (не ми помня заглавието), че Третата ядрена започва именно там.

    Та ето защо Китай бърза да трупа енергоресурси.

    Нередност?
  • 3
    rtq16615065451138360 avatar :-?
    Василена Петкова

    Договор за 27 години !!! А нашите пак се "изслушват", дали споразумението за 13 години не е много дълъг срок и е обвързващ ангажимент. Според мен дългосрочните договори гарантират и на нас, потребителите на природен газ, дългосрочна сигурност и ясни условия за ползване. Не искаме пак ценови шок и да не знаем, от къде да заделим пак, за да си платим сметките за отоплението.

    Нередност?
Нов коментар