Рисковите фондове от Силициевата долина търсят финансиране от Близкия изток

Глобалното икономическо забавяне направи Арабския полуостров най-лесното място за намиране на свеж капитал

Саудитският Public Investment Fund на стойност 620 млрд. долара наскоро разкри партньорствата си с близо 40 американски компании за рискови инвестиции, включително Andreessen Horowitz, Coatue Management, David Sacks' Craft Ventures, Insight Partners и 9Yards Capital
Саудитският Public Investment Fund на стойност 620 млрд. долара наскоро разкри партньорствата си с близо 40 американски компании за рискови инвестиции, включително Andreessen Horowitz, Coatue Management, David Sacks' Craft Ventures, Insight Partners и 9Yards Capital
Саудитският Public Investment Fund на стойност 620 млрд. долара наскоро разкри партньорствата си с близо 40 американски компании за рискови инвестиции, включително Andreessen Horowitz, Coatue Management, David Sacks' Craft Ventures, Insight Partners и 9Yards Capital    ©  Reuters
Саудитският Public Investment Fund на стойност 620 млрд. долара наскоро разкри партньорствата си с близо 40 американски компании за рискови инвестиции, включително Andreessen Horowitz, Coatue Management, David Sacks' Craft Ventures, Insight Partners и 9Yards Capital    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар са се превърнали в редовна дестинация за редица от големите рискови фондове като Andreessen Horowitz, Tiger Global и IVP.
  • Значението на региона за дейността на фондовете ще нараства значително през следващото десетилетие.
  • Има и критици на идеята Силициевата долина да приема финансиране от Саудитска Арабия.

Арабският полуостров отново се радва на голям интерес от големите технологични рискови фондове заради голямото наличие на свеж капитал. Глобалното икономическо забавяне и високите лихвени проценти доведе до една от най-големите финансови кризи за фирмите за рисков капитал, като традиционните поддръжници от САЩ и Европа са принудени да ограничат частните си инвестиции.

От началото на годината Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар са се превърнали в редовна дестинация за редица от големите рискови фондове като Andreessen Horowitz, Tiger Global и IVP, съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, близки до разговорите и фирмите. Причината за неувереността на западните фондове във взаимоотношения с тези страни започна след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти в Истанбул.

Това развитие идва в чудесен момент за арабските представители, защото те разполагат с огромни средства, които могат да ги направят водещи играчи в технологичния сектор през следващите години. Увеличените приходи на енергийните компании през миналата година, които в региона са държавни, допълнително увеличава възможностите им. "Дойдохме в Сан Франциско да ги търсим през 2017 г. Сега... всички идват при [нас]", казва пред изданието Ибрахим Аджами, ръководител на отдела за предприятия в Mubadala Capital, подразделение на държавния фонд на Абу Даби, който управлява 284 млрд. долара. "Технологичната корекция смири индустрията", добавя той.

Саудитският Public Investment Fund на стойност 620 млрд. долара наскоро разкри партньорствата си с близо 40 американски компании за рискови инвестиции, включително Andreessen Horowitz, Coatue Management, David Sacks' Craft Ventures, Insight Partners и 9Yards Capital. Horowitz е един от фондовете с най-близки отношения с Рияд, като съоснователят Бен Хоровиц през октомври беше сред говорителите на конференцията "Давос в пустинята" в Рияд и обядва с принцеса Рима бинт Бандар ал Сауд, която е саудитският посланик в САЩ. На конференция, организирана от PIF миналия месец в Маями, той похвали кралството като " страна на стартъпите" и оприличи неговия престолонаследник Мохамед бин Салман с основател на компания.

Основателят на Lead Edge Мичъл Грийн заяви, че е прекарал последните няколко седмици в "изграждане на дългосрочни отношения" с хора и компании в Персийския залив. Според него значението на региона ще нараства значително през следващото десетилетие, като той оприличава ситуацията на тази, която е преживял в Китай през 2003 г. - бумът в началото на отношенията между американските и китайските компании.

Партньорът в Tiger Global Скот Шлайфър също говори на конференцията в Рияд през октомври и фирмата търси инвестиции от кралството като част от последното си набиране на средства на стойност 6 млрд. долара според хора, запознати с въпроса. Екип от IVP, една от най-старите рискови фирми в Силициевата долина, воден от партньора Сомеш Даш, също е бил на обиколка в региона според човек, запознат с пътуването.

Има и критики

Това желание за подновяване на бизнес в региона доведе до известна критика. Партньорът във Founders Fund Кийт Рабоа, който през 2018 г. заяви, че Силициевата долина е била лицемерна, като е приела саудитски пари, сега не е променил мнението си. "Не променям ценностите и принципите си, защото средата за финансиране е трудна", заяви той пред FT.

Изпускането на тази възможност обаче може да бъде пагубна за американските фондове. Секторът преживя огромен бум по време на пандемията, като фондове, които преди ценяха ексклузивността, започнаха да набират средства в диапазона на 5 млрд. до 10 млрд. долара. Навлизането на нови играчи като Vision Fund на SoftBank допълнително увеличава мащабите. Запазването на тази инерция е задължително, защото потенциалните загуби биха биха били огромни.

"Тези хора са изградили моделите си върху инвеститори с голям обем и висока скорост - сега те са затворници на капиталовия цикъл", заяви партньор във фонд за рисков капитал с повече от 4 млрд. долара под управление пред FT. Според него "рисковият капитал се превърна от чанта за инвестиране на Hermès Birkin в такава от Target".

Все още няма коментари
Нов коментар