ЕС и НАТО планират да дадат дългосрочни гаранции за сигурността на Украйна

САЩ, Великобритания, Германия и Франция работят за подготовката на всеобхватна политическа декларация с Украйна

Западните служители смятат, че обсъждането на кандидатурата за членство на Украйна във военния съюз разсейва вниманието от по-спешната цел да се засилят защитите на Киев срещу Русия
Западните служители смятат, че обсъждането на кандидатурата за членство на Украйна във военния съюз разсейва вниманието от по-спешната цел да се засилят защитите на Киев срещу Русия
Западните служители смятат, че обсъждането на кандидатурата за членство на Украйна във военния съюз разсейва вниманието от по-спешната цел да се засилят защитите на Киев срещу Русия    ©  Reuters
Западните служители смятат, че обсъждането на кандидатурата за членство на Украйна във военния съюз разсейва вниманието от по-спешната цел да се засилят защитите на Киев срещу Русия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ и най-близките им съюзници се стремят към постигането на многостранно споразумение с Украйна, което ще позволи на западните сили да предоставят дългосрочни гаранции за сигурност на Киев вместо конкретно обещание за членство в НАТО на разкъсваната от война страна.

Така наречената четворка - САЩ, Великобритания, Германия и Франция, работи по всеобхватна политическа декларация с Украйна, според официални лица, които не желаят да разкриват имената си поради деликатността на разговорите. Те са заявили пред Financial Times, че в рамките на общата декларация Украйна ще сключи двустранни споразумения, с които ще се официализира сегашното равнище на военната и финансовата помощ и ще я установи на по-дългосрочна основа с възможност за нейното разширяване, ако се сметне за необходимо.

Но нито рамковият документ, нито двустранните споразумения ще имат статут на правни договори и ще бъдат подписани извън съюза на НАТО. Служители обясняват, че разговорите продължават и може да се достигне до консенсус преди срещата на лидерите на НАТО във Вилнюс през юли, наблягайки, че няма да има официално и правно обвързващо съгласие между западните страни.

Официален представител на САЩ казва, че администрацията на Байдън води разговори с Украйна и нейните съюзници за това "как можем да уверим Украйна в дългосрочната им сигурност, за да възпрем всяка бъдеща агресия след края на тази война".

"Ние постигаме тази цел, като предоставяме подкрепата, от която Украйна се нуждае сега на бойното поле, и им помагаме да укрепят армията си в дългосрочен план", добавя служителят.

Разминавания с искането на Киев

Предложението на четворката далеч не отговаря на исканията на Украйна за членство в НАТО или за някаква форма на график за това, което би включило Киев в ангажимента за взаимна отбрана по член 5 на алианса.

Западните официални лица признават, че единствената истинска "гаранция за сигурност" е защитата, предоставена от член 5 от Договора за НАТО, но дискусиите за гаранциите за сигурност на двустранна или многостранна основа с Украйна отразяват съгласието, че на Киев не може да бъде предложено членство в алианса, докато войната продължава.

Германският външният министър Анелена Бербок заяви, че отбранителният съюз остава отворен за нови членове, но "е ясно, че не можем да говорим за приемане на нови членове, които са в разгара на война".

Западните служители смятат, че обсъждането на кандидатурата за членство на Украйна във военния съюз разсейва вниманието от по-спешната цел да се засилят защитите на Киев срещу Русия. Те добавиха, че фокусът на западните страни трябва да бъде насочен към предоставяне на оръжия, както и финансова и политическа подкрепа, за да подпомогнат спирането на войната и да предотвратят бъдещи заплахи от Москва към Украйна или останалия свят.

Високопоставен западен служител твърди, че Германия е обсъждала с Украйна идеята за многостранно рамково споразумение, и призна, че то не отговаря на техните искания. "Те са наясно, че подкрепата, която получават, е забележителна по обхват и продължителност, но когато си във война, тя никога не е достатъчна", добави той.

"Важно е всички ние като членове на НАТО да признаем, че самият президент Зеленски е подложен на политически натиск", заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс. "Той трябва да покаже на народа си, че във Вилнюс, ако не му бъде предложено членство в НАТО, какво е успял да си осигури? Това е напълно разбираемо за президент, който ръководи страна във война. И тези дискусии се водят зад кулисите в много, много страни", допълни Уолъс.

"Какво е това, което международната общност или членовете на НАТО могат да направят, за да осигурят увереност и устойчивост за Украйна и наистина дългосрочно планиране, за да помогнат да се гарантира, че в Украйна се инвестира или че тя е подкрепена, за да възпре Русия след този конфликт, добави Уолъс. Мисля, че много от тези неща могат да бъдат направени преди и по време на срещата на върха във Вилнюс."

Все още няма коментари
Нов коментар