Валери Залужни - човекът зад украинската контраофанзива

Генералът е главнокомандващ на ВСУ, като популярността му в страната е близка до тази на Володомир Зеленски

Главнокомандващият се превърна в национален герой, въпреки че рядко се появяваше публично и още по-рядко се съгласяваше на интервюта.
Главнокомандващият се превърна в национален герой, въпреки че рядко се появяваше публично и още по-рядко се съгласяваше на интервюта.
Главнокомандващият се превърна в национален герой, въпреки че рядко се появяваше публично и още по-рядко се съгласяваше на интервюта.    ©  Правителство на Украйна
Главнокомандващият се превърна в национален герой, въпреки че рядко се появяваше публично и още по-рядко се съгласяваше на интервюта.    ©  Правителство на Украйна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Генералът е с модерен подход, като е известен с непринуденото си чувство за хумор
  • Още с назначението си на поста главнокомандващ той започва да прилага промени, които целят доближаването на украинската армия до тези на европейските партньори
  • Все повече хора очакват след края на войната Залужни да навлезе в политиката, но това далеч не е сигурно

Войната в Украйна продължава вече повече от година, като за това време украинските генерали трябваше да вземат редица трудни решения. Един от тях е генерал Валери Залужни - главнокомандващ на Въоръжени сили на Украйна (ВСУ). Макар и в чужбина името му да не е особено известно, ситуацията е коренно различна в Украйна, като Залужни е толкова популярен, че дори се говореше за евентуална смяна на президента Володомир Зеленски с генерала.

Роден в съветски военен гарнизон в Северна Украйна през 1973 г., той казва, че е мечтал да стане комик, подобно на самия Зеленски. Вместо това решава да последва стъпките на военното си семейство, като влиза в академията в Одеса през 90-те години. Това се случва в момента, когато Съветският съюз се разпада и Украйна изпада в криза. Залужни обаче още от ранна възраст си дава сметка, че съветските военни догми не са оптимални, което го кара да се информира не само от военното училище.

За магистърска си теза Залужни анализира военната структура на САЩ. Освен това той отичта, че украинските сили все още са притеснени от съветския модел, който разчита на твърдо вземане на решения от най-високо ниво. Това е и причината той да започне да прави промени, за да отразява силите на партньорите от САЩ и НАТО.

Залужни извървява пътя си от командване на взвод до управление на силите на страната на източния фронт след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. В тази роля той разви младши офицери и насърчава по-гъвкавото вземане на решения, като за целта увеличава властта на командирите на място. За разлика от руската армия, сержантите няма да бъдат "изкупителни жертви", а по-скоро истински заместници, предназначени да създадат набор от военни таланти, заявява той в интервю от 2020 г., публикувано от украинското министерство на отбраната.

Тази гъвкавост на вземане на решения се оказва ключова за развоя на войната в Украйна. Анализатори считат, че този тип на работа е дал значително предимство пред структурите за вземане на решения от най-високо ниво на руската армия. Някои източници в украинската армия дори стигат дотам, че казват, че решаващите командири на място са колективно отговорни за успехите на Украйна, докато на генерал Залужни трябва да се припише само това, че им е оставил свободата да действат.

Въпреки това Залужни също така изпитва голямо уважение и възхищение към институциите на своите руски колеги. В кабинета си той съхранява събраните съчинения на 17 години по-възрастния от него началник на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов. "Бях възпитан на руската военна доктрина и все още смятам, че цялата наука за войната се намира в Русия", казва Залужни пред Times. "Учих се от Герасимов. Прочетох всичко, което някога е написал... Той е най-умният сред хората и очакванията ми за него бяха огромни", добавя той.

През юли 2021 г., когато руснаците изпращат танкове до границата и американците предупреждават, че Украйна скоро може да бъде изправена пред пълномащабна атака, президентът реши да назначи Залужни начело. Генералът е на мнение, че пълномащабната руска атака е въпрос на време, което го кара да прилага промени от самото начало. В рамките на седмици след като поема поста си, офицерите са получили правото да отвръщат на огъня "с всякакви налични оръжия", ако частите им са атакувани, без да е необходимо разрешение от старши командири.

Не всичко е перфектно

Не всичко обаче е перфектно. Започването на амбициозна поредица от военни учения, включващи хиляди украински войници, е разочарование, като основните маневри, имащи за цел да симулират руска атака, разкриват пукнатини в защитата на Украйна. Според Залужни, ученията са били в центъра на отбранителната стратегия на Украйна - нейният най-добър шанс за оцеляване и командирите не са ги приели достатъчно сериозно. "Прекарах цял час в крещене", спомня си той. "Обясних им, че ако не успеят да извършат това, последствията ще струват не само живота ни, но и страната ни", добавя той пред изданието.

Започването на войната не променя мнението на Залужни - той продължава да разчита на офицерите си и да се опитва да прилага модерни практики. Една идея, която се носи сред висшите служители на Украйна, беше да започнат да взривяват мостове близо до Киев над обширната река Днепър. По този начин те биха попречили на руснаците да преминат от източния ляв бряг на западния десен бряг. Залужни е питан по въпроса. "При никакви обстоятелства не трябва да правим това", заявява тогава той според източници на BBC. "Това ще бъде предателство както към цивилните, така и към военните, останали на източния бряг", допълва генералът, цитиран от BBC.

След успешно настъпление в края на лятото и началото на есента, украинските войски освободиха големи части от украинската територия на изток и юг. Главнокомандващият се превърна в национален герой, въпреки че рядко се появяваше публично и още по-рядко се съгласяваше да дава интервюта. Името му стана синоним на смелост и решителност.

Политически анализатори и социолози казаха пред BBC, че популярността му е естествена в настоящата ситуация, в която украинците се нуждаят от начини за повишаване на морала. Те също подчертават харизмата му. Веднъж Залужни се появява на сватба на войник, принуден да забави церемонията, защото е изпратен на фронтовата линия в Бахмут. В крайна сметка войникът получава кратък отпуск, за да получи шанса да се ожени за годеницата си.

Засега статутът на герой на Валери Залужни сред украинците е сигурен, но тъй като толкова много възлагат надеждите си на главнокомандващия, бъдещето вероятно ще бъде сложно. Дори ако защитата на Украйна в крайна сметка успее, Киев ще се изправи пред сурова реалност, предупреждава социологът Олексий Антипович. Според него това може да накара генерала да не влезе в политиката. "Много е вероятно след войната Украйна да се изправи пред тежка икономическа криза, ако не и пред пълен колапс. Това ще бъде напълно различна игра", смята Антипович.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 6

    Това по-прилича на надгробно слово.
    Да не би генералът вече да е в по-добрия свят? Затова и дума няма, че до изчезването си от публичното пространство преди повече от месец, Залужний бе категоричен противник на отбраната на Бахмут, "заземила" там целия Херсонски корпус.

    Нередност?
  • 2
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 4
    • + 5

    Отвратително “написан” текст, изглежда е превод от език, далечен на българския. Това е неуважение към забележителната личност на ген.Залужни, а и неуважение на автора към самия себе си.
    Преди няколко дни четох обширна публикация за генерала в руската опозиционна преса, не си спомням дали беше в “Медуза” или в “Новая газета”.Препоръчвам го силно на разбиращите руски, а и на другите (в превод).

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Отдавна се говори, че генералът е или убит, или тежко ранен при руско нападение над щаб.
    https://www.kp.ru/daily/27501/4761280/

    Ако е загинал, загинал е с чест като войн.
    Ако е ранен - Бог да му даде дни.
    И в двата случая премълчаването е глупава пропаганда, защото Залужний го няма от 40 дни.
    По аналогия с помена за него по-горе, тия дни трябва да се очаква и подобен доклад и за началника на ГУР ген. Кирил Буданов, който - казват - е тежко ранен при ракетна атака над централата на ГУР в Киев преди дни и със сложна логистика е откаран за обгрижване в берлинска болница.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 2

    Ами ранен е. От любимите ти орки, дето уж нямаше да нападат Украйна. Поне главатарят им така твърдеше, до 24.02.2022.

    Нередност?
  • 5
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard
    • - 2
    • + 3

    Ко тана с ГРЪМКИЯ НАСТУП?
    ЗАЩО ИКОНОМЕДИЯ МЪЛЧИ КАТО РИБА?

    Нередност?
  • 6
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 2
    • + 4

    Апотеозен текст за човек, който от доста време никой не е виждал. Днес дори ББС се оплака, че са им отказали интервю с него. Но, жив или не, генералът надали се гордее (би се гордял) с т.н.контранастъпление. В Запорожието, Херсонщина и на Донбас е истинска скотобойна. Видеата по ТГ каналите с горяща и взривена техника са десетки, има и много такива с пленници, а човешките жертви скоро ще станат петцифрено число (засега все още са 4-цифрено, но пък и кланицата не спира....в съотношение поне един порядък!) Появяват се сведения за танкисти, които сами аварират танковете си, за да не влязат в бой, и цели подразделения, които отказват да тръгнат в атака. Контранаступа не е стигнал дори до първата от трите отбранителни линии, всичко е все още в сивата зона на ничията земя, а вече е ясно как ще завърши...а що се касае до предпоследното изречение от статията, то е твърде, твърде оптимистично.

    Нередност?
  • 7
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 1

    Разбира се, тоя Герой Украйни не трябва да влиза в политиката... Ще бъде герой, след края на войната, и докато е жив... Ще е най-ценният академик във военното дело за всяка академия по целия свят... ако оживее през тоя ад, създаден от ватниците на Мордор...
    Той може да е независимата и критична гледна точка и коректив на грешни ступли, решения, корупция и опити да се раздели и атомизира обществото на малки групи, лесни за манипулация и управление... Дивиде ет импера е стратегия на сатрапите още от римско време.. и в т.. нар. трети Рим, с Кремъл на пъпа...
    Военните не са добри политици... винаги се стремят към автократизъм... Де Гол, Пиночет... че и нашия ЗеленЧорап...
    По добре слава и авторитет, отколкото да се чудиш как да разделиш сламата на магаретата... А Украйна, независимо войната и сплотяването на хората срещу заплахата от Злото на изток... си е тотално корумпирана, повече от БГ... Олигарсите там за чист съвецки модел... Ето видяхме със зърното - за едни война, за други.. мать родна...

    Нередност?
Нов коментар