🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия и Полша спорят за центъра за ремонт на танкове за Украйна

Берлин отложи решението си за удължаване на срока за разполагане на ракетните системи Patriot в съседката си

Германският военен министър Писториус (вляво) нарече преговорите за ремонтния център за танкове сложни, но подчерта, че решението трябва да бъде намерено бързо.
Германският военен министър Писториус (вляво) нарече преговорите за ремонтния център за танкове сложни, но подчерта, че решението трябва да бъде намерено бързо.
Германският военен министър Писториус (вляво) нарече преговорите за ремонтния център за танкове сложни, но подчерта, че решението трябва да бъде намерено бързо.    ©  Reuters
Германският военен министър Писториус (вляво) нарече преговорите за ремонтния център за танкове сложни, но подчерта, че решението трябва да бъде намерено бързо.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германия отложи вземането на решение за удължаване на срока на разполагане на ракетни системи Patriot в Полша на фона на ново напрежение с Варшава относно начина на ремонт на съвместните танкове Leopard, участващи в операцията в Украйна. Германският министър на отбраната Борис Писториус посети Полша в понеделник, но не разгледа изрично полското искане за запазване на ракетните системи в страната за поне още шест месеца, въпреки че подчерта, че Берлин смята, че те имат "съществен принос" за регионалната сигурност.

Вместо това Писториус призова Варшава да разреши в срок от 10 дни спора относно обявения през април нов съвместен център за ремонт на германски танкове "Леопард" в Полша, чиято стойност се оценява на 150 млн. евро. Неговият полски колега Мариуш Блашчак заяви, че системите Patriot трябва да останат поне до края на годината. "Оценяваме високо присъствието на тези батареи на полска земя", заяви Блашчак на съвместна пресконференция с Писториус.

Германският министър нарече преговорите за ремонтния център за танкове сложни, но подчерта, че решението трябва да бъде намерено бързо.

Изпълнението на проекта се възпрепятства от финансови и оперативни разногласия между германските производители на танкове Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann и полския държавен оръжеен производител Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), съобщава германското списание Der Spiegel.

"Германия е готова да поеме отговорността по един или друг начин и затова смятаме, че разговорите трябва да приключат през следващите 10 дни, ако е възможно, за да знаем в каква посока да поемем", заяви Писториус. "Нека бъдем ясни, ремонтът е съществена част от устойчивата подкрепа за Украйна."

Блашчак заяви, че от полска страна е налице "пълна откритост... защото искаме да подкрепим Украйна, да си сътрудничим в тази област с нашия германски съсед".

Конфликтът идва в момент, в който Западът иска да демонстрират единство, за да възпрат руския президент Владимир Путин от бъдеща агресия.

Германия наскоро даде обещание да прати 4000 военни в Литва като част от целта на НАТО да укрепи източния си фланг. Дискусията за следващите укрепвания на алианса се очаква да бъде сред темите на разговор по време на срещата на лидерите от военния съюз във Вилнюс този месец.

Миналата година Полша беше сред страните, които увеличиха натиска върху Германия да предостави танкове "Леопард" в Украйна. Полската кампания изнерви Берлин, който смята, че трябва да се действа внимателно по казус, който може да ескалира конфликта или да провокира Москва.

Разгръщането на Patriot само по себе си е обект на напрежение. Миналата година германските официални лица бяха раздразнени, когато след като Берлин предложи системи Patriot на Полша, Блашчак заяви, че те трябва да бъдат предоставени на Украйна.

Германско-полското военно сътрудничество беше засенчено и от по-широки политически вражди, които се засилиха, след като през октомври миналата година дясното правителство на Варшава предяви иск срещу Германия за 1.3 трн. евро репарации за щети и загуби, нанесени от нацистите по време на Втората световна война.

Модернизация

За да модернизира и попълни собствената си армия, Полша поръча оръжия за милиарди долари от САЩ и Южна Корея. Миналата седмица Варшава получи първите 14 танка от голямата партида "Ейбрамс", които ще бъдат доставени от САЩ през следващите две години. Очаква се те да бъдат обслужвани в нов център за поддръжка в Познан, където САЩ наскоро откриха първата си постоянна база в Полша.

Поддържането на танковете "Леопард" подчерта финансовите притеснения на Варшава, че разходите по укрепването на източния фланг на НАТО не се споделят равно със западните държави. Полското правителство възнамерява да изхарчи 4% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за защита тази година, удвоявайки целта поставена от НАТО. Големи държави като Германия и Франция не достигат до 2% разходи на БВП, но Берлин обяви, че догодина ще постигне целта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    Разногласията мужду съюзниците Полша и Германия са дълбоки и не касаят единствено къде да е и кой да плаща ремонтната фабрика.
    Полша продължава да иска от Германия стотици милиарди за окупацията през войната. От друга страна Варшава се прехвърли основно да купува американско въоръжение и да утилизира германското в пещта на войната в Украйна.
    Пък и защо да се карат? И Германия, и Полша да направят свои големи ребонтни бази. Като гледам с какви темпове се унищожават леопардите, няма да останат без работа...

    Нередност?
Нов коментар