Тайни акустични сензори са дали на американския флот сигнали за "аномалия" при "Титан"

Те са засечени още в неделя по време, когато комуникацията с батискафа е била изгубена

Подводен дистанционен апарат откри отломки от "Титан" на дъното на океана, на около 500 метра от "Титаник".
Подводен дистанционен апарат откри отломки от "Титан" на дъното на океана, на около 500 метра от "Титаник".
Подводен дистанционен апарат откри отломки от "Титан" на дъното на океана, на около 500 метра от "Титаник".    ©  Reuters
Подводен дистанционен апарат откри отломки от "Титан" на дъното на океана, на около 500 метра от "Титаник".    ©  Reuters

Петимата души на борда на изчезналия в неделя подводен апарат "Титан" бяха обявени за мъртви в четвъртък, след като международната спасителна операция откри отломки от плавателния съд близо до останките на "Титаник". Служител на бреговата охрана на САЩ заяви, че отломките "съответстват на катастрофална имплозия на плавателния съд".

Още в неделя секретна американска мрежа от акустични сензори е засякла индикации за възможна имплозия в близост до подводницата по времето, когато комуникацията с нея е била изгубена. Това заявиха двама високопоставени служители на Военноморските сили (ВМС) на САЩ в четвъртък. Но без други признаци за катастрофа издирването е продължило, съобщава The New York Times.

Мрежата от подводни сензори е предназначена за проследяване на вражески подводници. Данните от сензорите бяха комбинирани с информация от самолетите за наблюдение P-8 на ВМС от въздуха и сонарните буйове на повърхността, за да се триангулира приблизителното местоположение на "Титан", обяснява един от служителите. След това анализът на подводните акустични данни и информацията за местоположението на шума са били предадени на контраадмирал Джон Маугър от бреговата охрана, който отговаря за издирването.

Тъй като не е имало визуални или други убедителни доказателства за катастрофална повреда, обяснява един от служителите, би било "безотговорно" да се предположи, че петимата пътници са мъртви, и било наредено търсенето да продължи, въпреки че перспективите са изглеждали лоши. И двамата служители на ВМС са говорили при условие за анонимност.

Не стана ясно веднага доколко акустичният анализ на ВМС е бил разпространен сред екипа за издирване, нито защо ВМС не са го оповестили по-рано. За акустичния анализ на ВМС от секретната сензорна мрежа съобщи първо The Wall Street Journal.

Разкритието вероятно ще повдигне допълнителни въпроси относно мащабните многонационални усилия за търсене и спасяване, продължили няколко дни.

Загиналите на борда са Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate, компанията, която управляваше подводницата, и пилот. Четиримата пасажери са британският бизнесмен и изследовател Хамиш Хардинг, британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син тийнейджър Сюлейман, както и френският морски експерт Пол-Анри Наржоле, който е участвал в над 35 гмуркания на мястото на останките на "Титаник".

Какво се случи

- Според адмирал Маугър дистанционно управляем апарат е открил отломките от "Титан", включително опашния конус на подводницата, на около 500 метра от носа на "Титаник" на океанското дъно;

- Ръководителите в производството на подводни плавателни съдове години наред са предупреждавали за възможни "катастрофални" проблеми с конструкцията на батискафа. Те също така са се притеснявали, че OceanGate Expeditions не е спазила стандартните процедури за сертифициране;

- От 2021 г. насам OceanGate предлага екскурзии до останките на "Титаник" - на цена до 250 хил. долара на човек - като част от процъфтяващата индустрия на високорисковите пътувания. Компанията е описала пътуването на своя уебсайт като "вълнуващо и уникално туристическо преживяване".