🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО предупреди, че Русия може да атакува подводни тръбопроводи и кабели

Москва "активно картографира" газопроводите и интернет кабелите, твърди високопоставен служител на разузнаването

Държавите от НАТО са засилили военноморските патрули в отговор на повишената заплаха, а военните се координират по-тясно с операторите на инфраструктури от частния сектор
Държавите от НАТО са засилили военноморските патрули в отговор на повишената заплаха, а военните се координират по-тясно с операторите на инфраструктури от частния сектор
Държавите от НАТО са засилили военноморските патрули в отговор на повишената заплаха, а военните се координират по-тясно с операторите на инфраструктури от частния сектор    ©  Reuters
Държавите от НАТО са засилили военноморските патрули в отговор на повишената заплаха, а военните се координират по-тясно с операторите на инфраструктури от частния сектор    ©  Reuters

Съществува "значителен риск" Русия да се насочи към критична инфраструктура в Европа или Северна Америка, включително газопроводи и интернет кабели, като част от конфронтацията си със Запада заради Украйна. Това предупреди високопоставен служител на разузнаването на НАТО, съобщава Politico. Дейвид Катлър, помощник генерален секретар на НАТО по въпросите на разузнаването и сигурността, заяви, че Русия "активно картографира" инфраструктурата на съюзниците на Украйна както на сушата, така и на морското дъно.

Военните и гражданските разузнавателни служби на Москва разполагат със "значителни ресурси", които Владимир Путин може да използва за наблюдение на инфраструктурата, "включително използването на граждански кораби и т.нар. шпионски кораби", добави Катлър.

Заплахата за подводните газопроводи, които доставят газ за Европа, беше се показа ясно при саботажа на газопровода "Северен поток" в Балтийско море през септември миналата година. Катлер заяви, че подводните кабели, по които се пренася 95% от интернет трафика, също са потенциално застрашени.

"Виждаме значителен риск критичната инфраструктура в Европа и потенциално в Северна Америка да бъде обект на нападение от страна на Русия като част от войната ѝ срещу Украйна, казва още Катлър. Руснаците са по-активни в тази област, отколкото сме ги виждали от години." Той отбелязва, че руските патрули в целия Атлантически океан през повечето време са на по-високо ниво, като също така "поемат по-голям риск" в Балтийско и Северно море.

След взривовете в "Северен поток", които са обект на разследвания в три различни държави, НАТО създаде ново звено в централата си в Брюксел, което да координира усилията за защита на подводната инфраструктура. Нито едно от разследванията все още не е заключило кой е отговорен за атаката, но първоначалните подозрения на западните правителства паднаха върху Русия. Миналата седмица датските власти потвърдиха, че четири дни преди взривовете през септември миналата година в близост до тръбопроводите е забелязан кораб на руските военноморски сили, превозващ подводница.

Ръководителят на новото звено генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вирман заяви, че инцидентът със "Северен поток" е показал "ясната и актуална опасност, пред която е изправена нашата критична подводна инфраструктура". Зависимостта на Запада от тази инфраструктура само нараства, допълни Вирман, тъй като потоците от данни по подводните кабели се увеличават, а преходът към зелена енергия, захранвана от офшорни вятърни генератори, изисква все повече електроенергия да се транспортира до брега по морското дъно.

Държавите от НАТО са засилили военноморските патрули в отговор на повишената заплаха, а военните се координират по-тясно с операторите на инфраструктури от частния сектор, за да засилят сигурността. "Засилихме бдителността си и дейностите по наблюдение. Значително увеличихме броя на корабите, които патрулират в Северно и Балтийско море. Но трябва да направим повече", каза той.

Норвегия, която миналата година замени Русия като най-голям доставчик на газ за Европа, заяви, че "внимателно" следи руската дейност в своите води, където се намират десетки газови и петролни платформи и тръбопроводи, жизненоважни за европейските енергийни доставки. Миналата седмица министър-председателят Йонас Гар Стрьоре заяви пред Politico, че Русия "показва готовност да поема повече рискове" с военноморските си дейности в региона.

Целта на Москва

Катлър заяви още, че атаките срещу инфраструктурата може да се разглеждат от Москва като начин за "нарушаване на живота на Запада и придобиване на влияние върху онези държави, които оказват подкрепа на Украйна". "Когато погледнете доказателствата за техните дейности в момента, местата, където правят проучвания, наложени върху тази критична подводна инфраструктура... можете да видите, че те поне сигнализират, че имат намерение и възможност да предприемат действия в тази област, ако решат", обяснява Катлър.

Интернет кабелите се считат за ключова уязвимост на инфраструктурата. "Малко хора са наясно колко сме зависими колективно от ограничен брой оптични кабели, които формират интернет гръбнака и свързват електронно нашите континенти", каза Катлър, като добави, че в света има само около 400 подводни кабела за предаване на интернет - и половината от тях могат да бъдат определени като "критични".

Общо те пренасят финансови транзакции на стойност около 10 трлн. долара всеки ден. И това показва какъв икономически стълб са тези кабели.