Три години след Brexit Великобритания е близко до сделка за европейско финансиране

Сделката за присъединяване към изследователска програма Horizon Europe може да бъде подписана във вторник

Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен може да завършат споразумението по време на срещата на лидерите в НАТО във Вилнюс във вторник
Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен може да завършат споразумението по време на срещата на лидерите в НАТО във Вилнюс във вторник
Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен може да завършат споразумението по време на срещата на лидерите в НАТО във Вилнюс във вторник    ©  Reuters
Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен може да завършат споразумението по време на срещата на лидерите в НАТО във Вилнюс във вторник    ©  Reuters
Темата накратко
  • Великобритания се присъединява и към програмата за наблюдение на Земята "Коперник".
  • Точните условия не са ясни, но Лондон няма да плаща за трите години пропуснато членство.
  • Преговорите се бавеха заради въпроса с търговията на границата на Северна Ирландия.

Три години след като Великобритания официално напусна Европейския съюз (ЕС), Лондон е близо до завършването на сделка за получаване на европейски средства. Става въпрос за повторното включване в изследователската програма Horizon Europe, която разполага с бюджет 95.5 млрд. евро до края на 2027 г.

Източници на Politico и BBC твърдят, че подписването на споразумението изисква единствено подписа на министър-председателя Риши Сунак. Той ще се запознае с предложението в детайли, като окончателната договореност може да бъде завършена по време на срещата на лидерите на НАТО във Вилнюс във вторник.

Освен включването към Horizon съгласието съдържа и участие в програмата за наблюдение на Земята "Коперник". Въпреки това Великобритания няма да бъде част от схемата за научноизследователска и развойна дейност за ядрена енергия на Euratom. Причината за това е, че както британското правителство, така и ядреният сектор в страната смятат програмата за предлагаща "ниска стойност за парите", заяви източник на Politico.

Великобритания прекъсна участието си с напускането на съюза, като повторното присъединяване беше заложено като точка от съгласието за Brexit. Преговорите дълго време не започнаха, като това се дължеше на проблемите с договарянето по въпроса с правилата за търговия след Brexit в Северна Ирландия. По-рано тази година обаче Брюксел и Лондон най-накрая подписаха споразумението Windsor Framework, което въведе зелени и червени коридори, за да се намалят проверките и документацията на стоки, предназначени за Северна Ирландия, както и да се разделят от тези, за които има риск да се преместят в общия пазар на ЕС.

По този начин вниманието беше насочено към сделка за Horizon, като министърът на науката Джордж Фрийман изготви предложение за местна алтернатива. Макар и Сунак да е сметнал предложението за добро, научната общност в страната е била убедена в нуждата от включването към европейския проект. В случай че премиерът отхвърли опциите на бюрото си, недоволството от страна на научната общност ще бъде "невъобразимо", заяви пред BBC старши научен ръководител.

Официалните преговори започнаха през март, като Брюксел се съгласи Великобритания да не заплати дължимите суми за пропуснатите две години членство. Въпреки това двете страни не постигнаха съгласие по въпроса за евентуално напускане заради получаване на по-малко пари, отколкото Лондон би вложил в проекта.

Стандартните условия за другите членове сочат, че те могат да направят това, ако получат 8% по-малко средства, отколкото са вложили. Първоначално ЕС предлагаше за Обединеното кралство границата да е 12%, като подобно споразумение е било постигнато с бившия премиер Борис Джонсън. Правителството на Сунак обаче не се съгласи с тези условия, като според "Даунинг стрийт" 10 времето, прекарано извън проекта, е навредило значително на научния сектор. Правителството твърди, че този период е оставил базираните във Великобритания изследователи и фирми в отслабена позиция, тъй като те са били възпрепятствани да ръководят многостранни изследователски консорциуми. Вследствие на това вече са променили изследователските си планове. В крайна сметка Брюксел е предложил два варианта на премиера, като очакванията са той да се съгласи. Министерството на финансите вече е дало зелена светлина, твърди Politico.

Положителните сигнали, идващи от правителството на Обединеното кралство, получиха подкрепа от британски учени и университети, които разглеждат програмата за научно сътрудничество Horizon на стойност 95.5 млрд. евро като жизненоважна за конкурентоспособността на страната. За тях този спор изглежда безсмислен, защото преди Brexit страната е получавала 500 млн. паунда повече от вложенията си в програмата. Според Джеймс Уилсдън, професор по научна политика в Университетския колеж в Лондон, завръщането е добра новина, но пропуснатото време е попречило сериозно. "При преговорите за бюджета Обединеното кралство беше в опасност да бъде мъдро за стотинки, но глупаво за паунда - наблягайки на краткосрочните разходи пред огромните дългосрочни печалби, които ще произтекат от участието на Великобритания", заяви той пред BBC. "Надяваме се, че вече е постигнат компромис и изследователската общност може да продължи напред с яснотата и ангажираността, за които викаше", добави Уилсдън.