🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лихвите по ипотеките във Великобритания растат, но няма да има директна подкрепа за домакинствата

Английската централна банка се очаква отново да повиши лихвите в четвъртък

Заради нарастването на лихвите по ипотеките големите кредитори, сред които HSBC, NatWest и Nationwide, бързо преоценяват или изтеглят оферти от пазара
Заради нарастването на лихвите по ипотеките големите кредитори, сред които HSBC, NatWest и Nationwide, бързо преоценяват или изтеглят оферти от пазара
Заради нарастването на лихвите по ипотеките големите кредитори, сред които HSBC, NatWest и Nationwide, бързо преоценяват или изтеглят оферти от пазара    ©  Reuters
Заради нарастването на лихвите по ипотеките големите кредитори, сред които HSBC, NatWest и Nationwide, бързо преоценяват или изтеглят оферти от пазара    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Цената на двегодишната ипотека с фиксирана лихва във Великобритания се повиши над 6% в понеделник, а доходността на двегодишните държавни ценни книжа премина границата от 5% за първи път от 15 години, което увеличи натиска върху собствениците на жилища и правителството на Риши Сунак.

Разходите за ипотечни кредити нараснаха рязко през последната седмица преди очакваното увеличение на лихвените проценти от страна на Английската централна банка в четвъртък, съобщава Financial Times. По информация на доставчика на данни Moneyfacts средната цена на двугодишна ипотека с фиксирана лихва се е повишила от 5.98% в петък до 6.01% в понеделник. Цената на петгодишната ипотека е нараснала от 5.62% на 5.67%. Подобни увеличения представляват все по-голямо предизвикателство за правителството на Риши Сунак, което вече се сблъсква с кризата в издръжката на живота. Но в понеделник премиерът отказа да предложи нова подкрепа на хората, които се борят да се справят с по-високите ипотечни вноски.

"Знам тревогата, която хората ще изпитват по отношение на лихвите по ипотечните кредити, ето защо първият приоритет, който си поставих в началото на годината, беше да намаля наполовина инфлацията, защото това е най-добрият и най-важен начин, по който можем да запазим разходите и лихвените проценти за хората", каза Сунак.

Финансовият министър Джереми Хънт също изключи пряка фискална подкрепа за притежателите на ипотечни кредити, като предупреди, че това ще доведе до увеличаване на заемите, което ще рефлектира в по-висока инфлация и лихвени проценти. Вместо това Хънт ще работи съвместно с банките, за да им помогне да "изпълнят отговорностите си". Търси се начин да се подпомогнат кредитополучателите, които срещат затруднения при изплащането на месечните суми по ипотеките си.

Майкъл Гоув, минстър по жилищното строителство, казва, че министрите ще продължат да обсъждат подкрепа за домакинствата, предвид предупреждения, че средната годишна вноска за хора, чийто фиксиран кредит изтича през 2024 г., ще се вдигне с 2900 паунда. От независимия тинк-танк The Resolution Foundation очакват около 1.6 млн. договора за ипотечни кредити с фиксирана лихва да изтекат през 2024 г.

Имотите леко поевтиняват

Саймън Геймън, основател и управляващ партньор в имотната компания Knight Frank Finance, заяви, че тенденцията на имотния пазар е "изключително неблагоприятна".

Според данни от сайта за имоти Rightmove средната цена на жилище през юни е 373 812 паунда, с 82 паунда по-малко от предишния месец. Това е първият спад след петмесечен период на растеж.

"Усеща се лек спад в средните продажни цени на нови продавачи, което показва, че закъснелият пролетен отскок бързо се е превърнал в лятна стагнация", казва Тим Банистър, директор в Rightmove.

Заради нарастването на лихвите по ипотеките големите кредитори, сред които HSBC, NatWest и Nationwide, бързо преоценяват или изтеглят оферти от пазара, докато кредитополучателите бързат да осигурят нужното финансиране.

Високата инфлация остава проблем

До момента обещанието на Сунак да намали наполовина инфлацията от двуцифрените нива в края на миналата година не се сбъдва, защото през април цените са се покачили с 8.7%. Английската централна банка призна, че нейният икономически модел не е успял да предвиди постоянството на инфлацията. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакват базисната инфлация в Обединеното кралство - която изключва нестабилните цени на храните и енергията - да остане висока на годишно равнище от 6.8% през май.

От тинк-танка The Resolution Foundation смятат, че Великобритания има по-голям проблем с инфлацията от останалите развити страни. Според тях английската централна банка ще трябва да вдигне лихвите до почти 6% през следващата година, когато ще има и парламентарни избори. Финансовата институция ще заседава в четвъртък и се очаква да обяви тринадесето подред покачване на лихвата от настоящите 4.5%. Пвишение до 4.75% би било най-високото ниво на лихвата за последните 15 години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар