Високата инфлация подкопава жилищния пазар във Великобритания

Нарастването на лихвите по ипотечните кредити ще намали бюджета на потенциалните купувачи

Пазарът на жилища, който през пролетта тъкмо започваше да се стабилизира след шока от есента, сега е изправен пред покачването на лихвите по ипотечните кредити
Пазарът на жилища, който през пролетта тъкмо започваше да се стабилизира след шока от есента, сега е изправен пред покачването на лихвите по ипотечните кредити
Пазарът на жилища, който през пролетта тъкмо започваше да се стабилизира след шока от есента, сега е изправен пред покачването на лихвите по ипотечните кредити    ©  Reuters
Пазарът на жилища, който през пролетта тъкмо започваше да се стабилизира след шока от есента, сега е изправен пред покачването на лихвите по ипотечните кредити    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Макар Английската централна банка да се е подготвила за продължителен период на високи лихви, малко вероятно e правителството да се намеси и да помогне на собствениците на жилища.
  • По данни на финансовия сайт Moneyfacts петгодишните лихви са се повишили средно до 5.41% в сравнение с 4.97 % в началото на май.
  • През първото тримесечие вноските по ипотечните кредити за купувачи, които за първи път придобиват жилище, вече са нараснали до 37% от заплатата им.

Ипотечните кредитори във Великобритания отново повишиха лихвените проценти, засилвайки опасенията за значителен спад на цените на жилищата, тъй като купувачите и собствениците се борят с по-високите разходи по заемите.

В писмо до брокерите HSBC съобщи, че изтегля от пазара своята гама от нови ипотечни кредити за жилищни имоти и ипотечни кредити за покупка на имот, предлагани чрез брокери. Те ще се върнат на пазара малко по-късно, като се очаква лихвите по много продукти да се повишат. Nationwide, вторият по големина ипотечен кредитор в Обединеното кралство, актуализира лихвените си проценти, като лихвите по фиксираните ипотечни кредити се повишиха с до 0.25 процентни пункта. Други банки, сред които Halifax, Monmouthshire Building Society и West Brom Building Society, също преоцениха или изтеглиха продукти от пазара тази седмица.

Тези стъпки последваха няколко седмици на повишаване на лихвите по ипотечните кредити, като миналата цените бяха увеличени от банки като Santander и Accord, част от Yorkshire Building Society. Разходите се повишиха в резултат на официалните данни от миналия месец, които показаха, че базовата инфлация в Обединеното кралство остава висока. Това промени пазарните очаквания за това колко дълго Английската централна банка ще трябва да продължи да повишава лихвените проценти.

"Намираме се на етап, в който не е ясно кога ще се забави нарастването на лихвите, а някои кредитори вдигнаха лихвите по ипотечните си кредити два или три пъти напоследък", казва пред Financial Times Аарон Стрът, мениджър продукти и комуникации в брокерската компания Trinity Financial.

Пазарът на жилища, който през пролетта тъкмо започваше да се стабилизира след шока от есента, сега е изправен пред покачването на лихвите по ипотечните кредити.

"Лихви по ипотечните кредити от около 5% вероятно са критичната точка", смята Анейша Беверидж, ръководител на изследователския отдел на Hamptons. "Повечето домакинства все още са в състояние да се справят с ипотечни лихви от порядъка на 4%. Лихви от приблизително 5% обаче започват да стават наистина недостъпни за някои хора", казва тя.

По данни на финансовия сайт Moneyfacts петгодишните лихви са се повишили средно до 5.41% в сравнение с 4.97% в началото на май. За същия период средните лихви по двугодишни фиксирани ипотеки се повишиха от 5.26% до 5.83% миналия петък.

По-високите лихвени проценти по ипотечните кредити ще намалят бюджета на потенциалните купувачи. По данни на Nationwide през първото тримесечие вноските по ипотечните кредити за купувачи, които за първи път придобиват жилище, вече са нараснали до 37% от заплатата им - най-високата стойност от 2008 г. насам.

Помощ за собствениците не се очаква

Макар Английската централна банка да се е подготвила за продължителен период на високи лихви, винаги е било малко вероятно правителството да се намеси и да помогне на собствениците на жилища, които са изправени пред стръмно покачване на лихвите по ипотеките. Периодът на заемите с фиксирана лихва на ниска цена приключи.

Ефектът от покачващите се лихви върху икономиката вече е смекчен: близо 40% от домакинствата са пълноправни собственици според Schroders, за разлика от една трета през 2012 г. По-младите трудно ще имат възможност да станат собственици, като само четвърт от домакинствата имат ипотека.

Широкоразпространено ипотечно подпомагане би било както неблагоприятно за паричната политика, така и изключително скъпо. Според Торстън Бел от Resolution Foundation цената е в диапазона 15 до 20 млрд. паунда, три четвърти от които биха отишли за домакинства от горните 40% според скалата на доходите. Бел е привърженик по-скоро на таргетираното подпомагане, да се използва схема за помощ с ипотеката, която да е създадена само за хора с по-ниски доходи.

Според UK Finance има 800 хил. домакинства, чийто промоционален период с по-ниска лихва приключва през втората половина на тази година. Ще ги последват още 1.6 млн. кредитополучатели, които срещат проблеми и би трябвало да могат да се възползват от удължаване на ипотеката, изплащане само на лихвата или някакъв друг тип помощ от банката.

Настоящата криза би трябвало да повдигне въпроси относно особеностите на британския имотен пазар в дългосрочен план. Собствеността на жилище е паднала до 65% от населението - ниво, което последно е регистрирано средата на 80-те години на миналия век.

Купуващите имот за първи път са изолирани от пазара отчасти заради изискването за предоставяне на достатъчно голям депозит, докато цените на жилищата са се покачили значително: средният депозит за купуващия първо жилище се е покачил от 0.7 пъти средната нетна заплата през 90-те години до 2.3 пъти, казва Андрю Уисхарт от Capital Economics.

Идеята за ипотечен кредит с фиксирана лихва за период от 25 години навежда на мисълта към другата крайност - създадената от правителството американска система, която носи своите си проблеми. Въпреки това с малкото си кредити с фиксирана лихва над 5 години и реално без такива с период над 10 години Великобритания е изключение дори и за Европа. Испания, Нидерландия, Германия и Дания имат както повече заеми с плаваща лихва, така и по-голям дял от дългосрочни ипотеки с фиксирани лихви. Дългосрочните ипотечни кредити с фиксирана лихва не изискват същите проверки за кредитоспособност като във Великобритания - и малки регулаторни промени биха окуражили британските банки също да предлагат тази възможност.

Все още няма коментари
Нов коментар