🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС търси алтернатива на китайските производители на галий и германий

Пекин налага ограничения върху износа на двата ключови за полупроводниците метали от август

Европейските компании за момента не разполагат с възможности за покриване на китайския внос.
Европейските компании за момента не разполагат с възможности за покриване на китайския внос.
Европейските компании за момента не разполагат с възможности за покриване на китайския внос.    ©  Reuters
Европейските компании за момента не разполагат с възможности за покриване на китайския внос.    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) проучва възможността компании за добив на цинк и алуминий да започнат дейност свързана с галий и германий. Причината е решението на Китай да наложи ограничения върху износа на двата метала, които са важни за производството на полупроводници. Рестрикциите ще имат значителен ефект върху ЕС, като блокът внася 71% от използвания галий от азиатската страна. Ситуацията е подобна и при германия, като 45% от него идва от Китай.

Освен това много ограничен брой компании извън Китай могат да произвеждат метали с висока чистота, използвани в производството на чипове, слънчеви фотоволтаични клетки и оптични влакна. Тежкото състояние на добива на метали в Европа допълнително затруднява компаниите да инвестират десетки милиони евро в производството на галий без държавна подкрепа. Според анализатори тя ще бъде нужна за справянето с високите енергийни разходи на континента и нарастващата инфлация, които накараха редица от компаниите в бранша да затворят.

"ЕС се свърза с нас, за да оценим как рафинериите за двуалуминиев оксид могат да допринесат за излизане от тази криза", каза Ник Керамидас, изпълнителен директор по въпросите на ЕС в компанията Mytilineos. "Осъзнаваме, че Китай може да ни извие ръката. Европа каза "о, нека увеличим производството, рафинериите за алуминиев оксид могат да видят това", но последния път когато погледнах, половината от тях бяха затворили", каза той пред Financial Times.

Според него възможността за добив на критичните за чиповете метали не е голяма, като това се дължи на вече съществуващите промени в бранша. "Когато не можете конкурентно да произвеждате основната си стока, защото условията са толкова абсурдно проблематични, може да е идиотско да инвестирате в страничен продукт, който е галий", добавя Керамидас.

Европа е в по-трудна ситуация, когато става дума за разработване на собствено производство на германий. Единствено заводи за топене на цинк, които използват специфичен процес, могат да го възстановят, но много малко извън Китай използват този метод и никой в Европа не го прави.

Nyrstar, собственост на търговеца на суровини Trafigura, оценява изграждането на съоръжение за възстановяване и преработка на германий и галий на 150 млн. долара. Съоръжението би се намирало в цинковия завод на компанията в Тенеси, като се очаква да покрие 80% от търсенето в САЩ. Изграждането обаче може да бъде завършено най-рано след две години. Umicore, белгийска група за модерни материали, която рециклира германий, заяви, че разработва технологии, базирани на "тънък филм" германий, за да намали употребата на материала.

Европейската комисия заяви, че работи върху "подробен анализ" на китайския контрол върху износа и дали той е съвместим с правилата на Световната търговска организация. "Комисията е загрижена, че тези ограничения за износ не са свързани с необходимостта да се защитят основните интереси на сигурността. Призоваваме Китай да възприеме подход, при който контролът върху износа се основава на съответните съображения за сигурност", каза говорител на Брюксел.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scs591119180 avatar :-P
    Гаргамел

    И чинамените ще гризнат дръвцето, както го гризна Гаспром :-)

    Нередност?
Нов коментар