САЩ обмислят нови ограничения на износа на чипове за Китай

Целта е да се предотврати заобикалянето на сегашните санкции

Администрацията на американския президент Джо Байдън иска допълнително да ограничи износа на технологията за Китай
Администрацията на американския президент Джо Байдън иска допълнително да ограничи износа на технологията за Китай
Администрацията на американския президент Джо Байдън иска допълнително да ограничи износа на технологията за Китай    ©  Reuters
Администрацията на американския президент Джо Байдън иска допълнително да ограничи износа на технологията за Китай    ©  Reuters

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля налагането на допълнителни ограничения върху износа на полупроводници за Китай. Първите санкции бяха наложени през октомври, като към тях се присъединиха Нидерландия и Япония.

The Wall Street Journal твърди, че Министерството на търговията ще спре доставките на всички чипове, които са на Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD). Непотвърдени слухове твърдят, че като цяло на всички американски производители ще им бъде забранено да търгуват с китайски компании. Допълнителните ограничения ще влязат в сила това лято, твърди изданието.

Това веднага даде отражение и върху пазарната капитализация на двете споменати от WSJ компании. Стойността на акциите на Nvidia падна с 2%, докато тези на AMD се обезцениха с 1.5%.

Този ход би засегнал най-сериозно именно Nvidia. Производителят по-рано тази година промени дизайна и възможностите на флагшип полупроводника си H100, за да не нарушава правилата на Вашингтон. Освен това новите А800 и H800 са със значително по-малки възможности от полупроводниците, които замениха.

Преди няколко месеца изпълнителният директор на компанията Дженсън Хуанг заяви пред Financial Times, че сегашните ограничения поставят производителя в ситуация, в която "ръцете й са вързани зад гърба". Според него рестрикциите нанасят "огромни щети" на американската технологична индустрия. Добавянето на още чипове към листа на забранени за износ към Китай би задълбочило тези проблеми.

По-бавните чипове, които Nvidia предлага, са изключително търсени от китайските компании. Tencent, AliBaba и други компании от бранша поръчаха значителни количества от тези полупроводници, след като забраната на Вашингтон влезе в сила. Те са нужни за големите усилия в сферата на генеративния изкуствен интелект.

Защо се затягат мерките

Целта на ограниченията е да се затрудни разработването на иновативни технологии и приложенията им в отбранителната индустрия. Експерти са на мнение, че забраната за търговия с китайски компании сериозно ще възпре развитието на хиперзвукови и ядрени оръжия.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан описа подхода на администрацията на Байдън като създаване на "висока ограда" около "малък двор" от критични технологии като AI. Според него те са в състояние да позволят на китайската армия да използва американска технология, за да навреди на интересите на сигурността на САЩ.

Пекин от своя страна обвинява САЩ, че се опитва да "удържа" Китай. В ход през май, който повечето експерти смятат за ответен, Китай забрани на китайските инфраструктурни оператори да купуват чипове от Micron. Байдън също така се готви да издаде изпълнителна заповед, която ще създаде механизъм за проверка на американските инвестиции, насочени към Китай. Това също е опит за ограничаване на възможностите американските инвеститори да подкрепят китайската армия.

Новината за увеличаване на обхвата на ограниченията идва на фона на опитите за стопляне на отношенията между Пекин и Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Китай миналата седмица, като проведе срещи с президента Си Цзинпин, китайския външен министър Цин Ган и Ван И, първи дипломат на Китай.

Си и Блинкен описаха посещението като "конструктивно". Въпреки това зараждащите се усилия за стопляне на отношенията претърпяха незабавен неуспех, когато миналата седмица Байдън описа Си като "диктатор" в директни забележки на събитие за набиране на средства за кампанията си за преизбиране като президент на САЩ.