Байдън забранява някои американски технологични инвестиции в Китай

Мерките засягат сектори като полупроводници и микроелектроника, квантови компютри и изкуствен интелект, но са критикувани, че са недостатъчни

САЩ работят със своите съюзници за постигането на консенсус относно необходимостта да се ограничат инвестициите в Китай
САЩ работят със своите съюзници за постигането на консенсус относно необходимостта да се ограничат инвестициите в Китай
САЩ работят със своите съюзници за постигането на консенсус относно необходимостта да се ограничат инвестициите в Китай    ©  Reuters
САЩ работят със своите съюзници за постигането на консенсус относно необходимостта да се ограничат инвестициите в Китай    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според Байдън технологичният напредък на Китай в три сектора представлява риск за националната сигурност на САЩ.
  • Ограниченията ще влязат в сила от следващата година.
  • Пекин коментира, че си запазва правото да предприеме контрамерки.

Белият дом ще забрани някои американски инвестиции в Китай, включително в сектори като полупроводници и микроелектроника, квантови компютри и изкуствен интелект. Мярката е свързана с усилията на президента Джо Байдън да попречи на китайските военни да получат достъп до американски технологии и капитали, пише Financial Times. Тя ще изисква също така компаниите да се допитват до Вашингтон за други инвестиции във въпросните трите сектора.

Указът, подписан от американския държавен глава, ще влезе в сила от следващата година. Той е поредната стъпка от серия действия, целящи да ограничат достъпа на Пекин до различни технологии с потенциално военно приложение. Според Байдън технологичният напредък в тези сектори представлява риск за националната сигурност, тъй като може да се използва за разработването на усъвършенствани оръжия и за разбиването на криптокодове, защитаващи чувствителни данни.

Каква е целта

Източници от Вашингтон посочват, че намерението е да се създаде "една много насочена програма", фокусирана върху трите сектора, които присъстват и в други технологични мерки на САЩ срещу Китай. Компаниите трябва да получат "ясна представа какво е забранено и за какво трябва да ни уведомяват", твърдят от американската администрация.

Китайската реакция не закъсня. Пекин заяви, че си запазва правото да предприеме контрамерки и обвини администрацията на Байдън, че с действията си иска да ограничи технологичния напредък на азиатската държава. Според китайското търговско министерство американският указ "се отклонява от принципите на справедливата конкуренция и на пазарната икономика".

Пекин обвини администрацията на Байдън, че с действията си иска да ограничи технологичния напредък на азиатската държава.

Действията на САЩ може да се отразят негативно на двустранните опити за възстановяване на дипломатическите ангажименти на най-високо равнище. На срещата на Г-20 в Бали в края на миналата година Байдън и китайският президент Си Цзинпин се разбраха да стабилизират връзките и да се постараят конкуренцията между двете държави да не прерасне в конфликт.

"Полумярка" ли е това

Републиканците разкритикуваха указа, че не е с по-широк обхват, като някои го нарекоха "полумярка" и поискаха спиране на всички американски инвестиции в ключови технологични и военни компании в Китай. Вашингтон контрира, че целта на Байдън е била да се фокусира върху секторите, които са от най-съществено значения за забавянето на китайския разузнавателен капацитет и военна модернизация.

Същевременно САЩ работят със своите съюзници за постигането на консенсус относно необходимостта да се ограничат инвестициите в Китай. Тези усилия не винаги дават резултат, тъй като други правителства се притесняват, че действията на Вашингтон са прекалени, както и поради вътрешни правни ограничения. Но Байдън, изглежда, се надява, че страните ще го последват, след като Белият дом се задейства.

Докато някои американски съюзници като Япония не планират да предприемат подобни мерки, САЩ казват, че други - като Германия и Обединеното кралство, а също и Европейската комисия, са изразили принципно съгласие за въвеждането на подобни инвестиционни ограничения.

Ще има ли още рестрикции

Указът на Байдън може да е ограничен (например отнася се само за нови инвестиции), но това няма да бъде крайна точка на мерките за затягане на американския инвестиционен поток към Китай, пише Reuters. Очаква се действията на Вашингтон да държат инвеститорите нащрек заради техните притеснения, че могат да последват още по-строги ограничения. Инвеститорите, управляващи рискови капитали, вече удариха спирачките по отношение на чувствителните технологии в Китай, когато отношенията между двете страни започнаха да се влошават.

Уейхен Чен, старши съдружник в правната кантора Wilson Sonsini, коментира пред Reuters, че Конгресът на САЩ може да лансира законодателство, което разширява рестрикциите на Байдън. "Някои американски инвеститори може да предпочетат да изчакат за въвеждането на правилата, преди да вземат инвестиционни решения относно споменатите сектори", посочва той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    newmann avatar :-P
    von Newmann
    • - 4
    • + 2

    След като ЦРУ показа и доказа щатска електроника внедрявана в някои руски оръжия, то спиране доставката на нови технологии е логично решение.

    А ако спрат и ишлемето, с Китай е свършено.

    Нередност?
Нов коментар