Испания влиза в политическа несигурност след избори без победител

"Народната партия" става най-голямата в парламента, но нито лидерът й Фейхоо, нито премиерът Санчес имат ясен път за съставяне на правителство

Избирателите се подиграха на социолизите, които предричаха убедителна победа на Народната партия на Алберто Нуньес Фейхоо
Избирателите се подиграха на социолизите, които предричаха убедителна победа на Народната партия на Алберто Нуньес Фейхоо
Избирателите се подиграха на социолизите, които предричаха убедителна победа на Народната партия на Алберто Нуньес Фейхоо    ©  Reuters
Избирателите се подиграха на социолизите, които предричаха убедителна победа на Народната партия на Алберто Нуньес Фейхоо    ©  Reuters
Темата накратко
  • Въпреки очакванията за сериозна загуба социалистите оказаха достатъчна съпротива, за да попречат на "Народната партия" да си осигури консервативно парламентарно мнозинство в съюз с крайнодясната партия "Вокс".
  • Предстоят седмици или месеци на продължителни преговори за коалиция или повторни избори, както се случи през 2015-2016 г. и 2019 г.
  • Предвид притесненията от крайната десница, която може да влезе в управлението в Испания за първи път от времето на диктатора Франсиско Франко, резултатите могат да се приемат като облекчение.

Испания изпадна в политическа несигурност след предсрочните парламентарни избори в неделя, тъй като десницата и левицата не успяха да спечелят нужните гласове, за да си осигурят ясен път за съставяне на правителство, въпреки че опозиционната "Народна партия" (НП) спечели най-много места в парламента. НП ще има 136 места в 350-членния парламент, побеждавайки социалистите на премиера Педро Санчес, които получиха 122. Това обаче заедно с 33 места за крайнодясната партия "Вокс" няма да е достатъчно за получаването на мнозинство.

Предвид притесненията в Брюксел от крайната десница, която може да влезе в управлението в Испания за първи път от времето на диктатора Франсиско Франко, вчерашните резултати могат да се приемат като облекчение. Но парализиран парламент и потенциална политическа нестабилност в продължение на месеци едва ли са приемлив вариант за Мадрид. Безизходицата оставя Испания в неизвестност и отваря вратата за седмици или месеци на продължителни преговори за коалиция или повторни избори, както се случи през 2015-2016 г. и 2019 г.

Испания е четвъртата по големина икономика в ЕС и в момента е ротационен председател на съюза. Изборите в страната заедно с тези през есента в Полша са едни от най-значимите гласувания в Европа тази година.

Всеки се смята за победител

Въпреки очакванията за сериозна загуба партията на премиера социалист Педро Санчес оказа достатъчна съпротива, за да попречи на НП на Алберто Нуньес Фейхоо да си осигури консервативно парламентарно мнозинство в съюз с крайнодясната "Вокс".

Макар че партията на Санчес се представи по-добре от прогнозите на социологическите проучвания и спечели две места повече, отколкото през 2019 г., той не успя да постигне мнозинство, необходимо за управление, дори с подкрепата на досегашните си съюзници. Това не попречи на Санчес да заяви пред поддръжниците си пред централата на партията си, че "реакционният блок на "Народната партия" и "Вокс" е победен".

Фейхоо може да е доволен само от това, че спечели най-много гласове - резултат, който следва триумфа на десницата в Италия, Швеция, Финландия и Гърция през последните 10 месеца. Той обяви, че е спечелил, но с каменна физиономия апелира да му бъде позволено да състави правителство, тъй като неговата партия е най-голямата в парламента. "Ако партията с най-много гласове в Испания не може да управлява, тогава единствената алтернатива е безизходица, която не е от полза за Испания, не е от полза за международния ни престиж или за сигурността на инвестициите", каза Фейхоо.

По време на предизборната кампания обаче Санчес заяви, че няма да даде възможност на НП да състави правителство на малцинството.

Напрегнати преговори

Нови парламентарни съюзи може да има само в резултат на напрегнати преговори между най-големите партии и две различни групи потенциални съюзници сред фрагментираната маса от малки регионални групи в Испания. Но нито една от най-вероятните коалиции няма да осигури на НП или на социалистите 176 места, необходими за мнозинство в 350-местния парламент.

Резултатът отрежда потенциално ключова роля на "Заедно за Каталуния" - твърдолинейна сепаратистка партия със седем места, която би могла да постигне трудна сделка, за да даде гласовете си на Санчес.

Резултатите

След преброяване на 100% от гласовете Народната партия спечели 136 места, а социалистите - 122; "Вокс" получи 33 места, а "Сумар" - нова лява група, която ще влезе в коалиция със Санчес - 31 места.

Позицията на Фейхоо се усложнява от факта, че потенциалният му партньор "Вокс" е твърдо против - и иска да забрани сепаратистките политически партии, поради което е трудно да се предположи, че някоя от тях ще се присъедини към консервативен алианс.

Ако нито Фейхоо, нито Санчес успеят да постигнат мнозинство, испанците ще трябва да гласуват на нови парламентарни избори, които ще са шестите за последните осем години.

Лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал, чиято партия спечели 19 места по-малко, отколкото през 2019 г., обвини НП, че демотивира гласоподавателите, като се държи така, сякаш победата е сигурна. И разкритикува Фейхоо, че не се е явил на дебат през последната седмица на кампанията.

Защо десницата не спечели очакваната победа

Предупрежденията на премиера Педро Санчес, че консерваторите и крайно десните националисти ще повлекат Испания назад, колкото и да не са оригинални, дадоха резултат. "Народната партия" не получи толкова много места в парламента, колкото се очакваше, а "Вокс" загуби една трета от своите.

Това е далеч от ситуацията през май, когато "Народната партия" на Алберто Фейхоо нанесе толкова унизително поражение на Санчес на общинските и регионалните избори, че той реши да рискува и да свика предсрочни парламентарни избори. НП се надяваше да се възползва от същата вълна и да спечели на вота през юли, който съвпадна с лятната ваканция на голяма част от испанците.

Но тя се сблъска с трудности в сътрудничеството си с "Вокс" - партия, която е враждебна към зелената енергия, мултикултурализма и феминизма. Тъй като през май НП не успя да постигне законодателно мнозинство, тя трябваше да се съюзи с "Вокс" в няколко от испанските региона и 140 общини, за да сформира коалиционни правителства.

Хаотичният резултат от тези коалиции - който включваше забрани на знамената на ЛГБТ и затваряне на велосипедни алеи - имаше два ефекта, смятат анализаторите. Той се оказа чудесен мотиватор за много избиратели от левицата, включително за разочарованите от раздробеното коалиционно правителство на Санчес, които иначе биха си останали у дома или биха подкрепили НП. А също така притъпи ентусиазма на някои дясноцентристки избиратели на НП, които вече имаха опасения относно "Вокс".

Макар че Фейхоо се слави като сдържан, но изключително компетентен мениджър, една от големите му грешки беше, че не успя да определи граници за евентуални пактове с "Вокс" по пътя към премиерския пост, казва пред Financial Times Хосе Игнасио Торебланка, ръководител на мадридския офис на Европейския съвет за външна политика. "След това, за да стане още по-лошо, хаотичните му решения завършиха с миниране на пътя", добавя той.

За Санчес, чието оптимистично послание за икономиката не намери отклик сред избирателите, решенията на регионалните правителства на НП - "Вокс" да премахнат отделите за околна среда и равенство помогнаха да се подчертаят предупрежденията на премиера, че един десен национален алианс "ще ни отведе в мрачни времена".

Хосе Пабло Ферандис, директор на социологическата агенция Ipsos, посочва и други грешки в кампанията на НП, включително отказа на Фейхоо да присъства на втория телевизионен дебат със Санчес, на който премиерът се пребори с лидера на "Вокс" Сантяго Абаскал.

"Отсъствието на Фейхоо в дебата означаваше, че видимото лице на очакваната консервативна коалиция беше "Вокс", крайната десница, казва той. Това демобилизира важна част от дясноцентристкия електорат и се отрази негативно на Народната партия"