🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Народната партия играе с картата на стабилността, за да спечели изборите в Испания

Икономиката се възстанови след пандемията, а инфлацията спадна под 2%, но това най-вероятно няма да помогне на социалистите да запазят властта

Премиерът Педро Санчес и лидерът на Народната партия Алберто Фейхоо (вдясно) проведоха първия телевизионен дебат.
Премиерът Педро Санчес и лидерът на Народната партия Алберто Фейхоо (вдясно) проведоха първия телевизионен дебат.
Премиерът Педро Санчес и лидерът на Народната партия Алберто Фейхоо (вдясно) проведоха първия телевизионен дебат.    ©  Reuters
Премиерът Педро Санчес и лидерът на Народната партия Алберто Фейхоо (вдясно) проведоха първия телевизионен дебат.    ©  Reuters
Темата накратко
  • За да получи парламентарно мнозинство, Народната партия ще трябва да сформира коалиция с антимюсюлманската и антифеминистка партия "Вокс".
  • Социалистите се представиха слабо на регионалните избори, което предизвика предсрочния вот на 23 юли.
  • Предвижданията за победа на десницата идват на фона на възстановяването на испанската икономика от пандемията от коронавирус и значително намаляване на инфлацията.

Алберто Нунес Фейхоо обича да си изгражда репутация на скучен човек и това е личностна черта, която може да му помогне да спечели предимство този месец в напрегнатата надпревара за следващ лидер на Испания. "Това, което за някои може да е скучно, мисля, че за мнозинството от гражданите са качества, които един министър-председател трябва да притежава", заяви Фейхоо на мадридски форум на политици, бизнесмени и представители на медиите на 19 юни. Той никога не е губил избори в родната си Галисия, а проучванията на общественото мнение определят неговата консервативна Народна партия (НП) като фаворит за спечелване на най-много места на предсрочния национален вот, който премиерът Педро Санчес свика на 23 юли.

Същите проучвания обаче предвиждат, че за да получи парламентарно мнозинство, Фейхоо ще трябва да сформира коалиция с антимюсюлманската и антифеминистка партия "Вокс", като по този начин за първи път след смъртта на Франсиско Франко през 1975 г. крайнодясна партия ще получи пряка роля в управлението. Очакванията за победа на десницата са на фона на възстановена икономика и спад на инфлацията под 2% през тази година.

Гласуването за правителство на Народната партия и "Вокс" може да е компромисът, който испанците търсят, казва пред Reuters Мануел Ариас Малдонадо, професор по политически науки в Университета в Малага. Като допълва, че те може би искат да видят технократ начело, а Фейхоо се е постарал да покаже, че отговаря на тези изисквания.

"Не очаквайте от този кандидат песни и танци или промени в сценария в последния момент, а по-скоро сигурност, умереност и стабилност", каза 61-годишният Фейхойо на същото събрание в Мадрид.

През март 2022 г. той замени по-борбения Пабло Касадо като национален лидер. Оттогава рейтингът на одобрение на НП се е повишил с близо 13 процентни пункта, достигайки 36.8% през юли, според проучване на GAD3 за ABC.

Същата социологическа агенция прогнозира, че на 23 юли НП ще спечели 155 места, а "Вокс" - 29, което е достатъчно, за да премине прага от 176 места, необходим за абсолютно мнозинство, а социалистите на Санчес (Испанската социалистическа работническа партия) ще имат 107 места. Почти едновременното проучване на държавната компания CIS показва, че социалистите и НП са почти на едно ниво, макар че тази социологическа агенция надценява представянето на Санчес през май.

"Вокс" - ново предизвикателство

Фейхоо има дългогодишен опит в държавната администрация. На 35 години оглавява националната здравна служба на Испания и влиза в политиката като министър в правителството на НП в Галисия и след като става регионален управител, печели четири поредни избори, като привлича целия спектър от гласоподаватели - от центъра до крайната десница. НП се надява, че Фейхоо ще успее да пренесе това на национално ниво, а партията сключи коалиционни споразумения с "Вокс" в десетки региони и общини след местните избори през май.

Социалистите се представиха слабо на тези избори, което предизвика предсрочния вот. Според някои социолози прогнозите за общия резултат на НП и "Вокс" във вота на 23 юли са се понижили поради неудобните преговори за регионална политика по социални въпроси като правата на хомосексуалистите, а и Фейхоо няма опит в работата с "Вокс", която не присъства в Галисия.

Това може да се окаже пречка, смята Хосе Пабло Ферандис от Ipsos в Испания. "Усложнението, с което се сблъсква, е точно да знае как да се ангажира или да се конкурира с "Вокс", защото не му се е налагало да го прави в Галисия", каза Ферандис.

Добро икономическо наследство

Предвижданията за победа на Народната партия на Фейхоо идват на фона на възстановяването на испанската икономика от пандемията от коронавирус и значително намаляване на инфлацията.

Испания беше страната в ЕС, която пострада сериозно от ковид-19 - БВП се сви с 10.8% през 2020 г. През тази година икономиката се върна на нивата от преди пандемията. "Ние възстановихме нивото на БВП до това преди пандемията", обяви икономическият министър Надя Калвино.

Растежът беше подсилен от 5.7% увеличаване на износа през първата четвърт на годината, след като падна с 1% през последната четвърт на 2022 г., и 1.8% увеличаване на бизнес инвестициите. Това неутрализира свиването с 1.3% на вътрешното потребление заради покачващите се цени. Завръщането на туризма помогна на испанската икономика да се справи с кризата, ускорена от руската инвазия в Украйна по-добре от повечето си съседи. БВП на Испания се покачи с 4.2% през първите три месеца на тази година. Испанската централна банка повиши очакванията си за икономически растеж за 2023 г. от 1.6% до 2.3%.

Как инфлацията в Испания падна под 2%?

През юни Испания стана първата голяма европейска икономика, където инфлацията падна под целта на ЕЦБ от 2%, след достигнатите рекордни височини в еврозоната през последната година. В началото на 2023 г. правителството на Педро Санчес прокара пакет от мерки за подкрепа на населението срещу инфлацията в размер на около 10 млрд. евро. Сред тях са намаляване на ДДС на някои храни, ограничаване на наемите, субсидии за по-достъпен публичен транспорт, както и еднократен бонус от 200 долара на около 4.2 млн. домакинства с годишни доходи под 27 хил. евро. Пакетът дойде в допълнение към по-ранни действия за подкрепа на домакинствата още миналата година, включително директна помощ и ограничаване на цените на газа за производство на електроенергия. В края на юни мерките бяха удължени до края на годината, като към тях се прибави и частична субсидия при покупка на електрокола.

Доколко тези мерки са помогнали за понижаването на инфлацията не е ясно, тъй като част от тях всъщност се считат за проинфлационни, тъй като стимулират потреблението. Според анализатори в голямата си част забавянето на ръста на цените се дължи на резкия спад при горивата и енергията на световните пазари, както и на охлаждане на хранителната инфлация. Рано е обаче да се обяви окончателна победа над инфлацията в Испания, тъй като прогнозите са тя отново да се покачи до около 4% до края на годината. Анализите показват, че това няма да повлияе на избора на гласуващите и Народната партия ще спечели властта.

Жегата може да намали избирателната активност

Датата на самото гласуване също породи притеснения сред испанците - 23 юли, неделя. Поне 10 милиона от 37 млн. гласоподаватели в Испания са на почивка през юли, което води до много неясни фактори за протичането на гласуването. Неизвестно е колко от пътуващите ще са склонни да се върнат до избирателните си секции, колко ще гласуват по пощата и какъв процент ще се откаже от гласуването като цяло.

"Кой се сеща да сложи национално гласуване на 23 юли, неделя по средата на лятото, когато почти всички са извън града", каза Марипаз Перез от Севиля. "Как могат да накарат хората да прекъснат почивките си и да се редят по опашки в жегата само за да изпълнят дълга си като граждани?"

Пощите наеха допълнителни 5500 работници за офисите си за изборите, но се очаква струпване на дадени локации. Очаква се някои изборни секции да отворят със закъснение. Друг фактор, усилващ недоволството на испанците от датата, е, че миналата година юли месец в Испания достигна високи температури, невиждани от 1961 г. - до 44 градуса в някои градове.

По темата работи и Васил Минков

Все още няма коментари
Нов коментар