Санчес спечели втори мандат в Испания въпреки протестите срещу амнистията на сепаратистите

Сделката ще осигури освобождаването на стотици хора, свързани с неуспешния опит за независимост на Каталуня

Според социологическите проучвания мнозинството от населението на Испания се противопоставя на амнистията.
Според социологическите проучвания мнозинството от населението на Испания се противопоставя на амнистията.
Според социологическите проучвания мнозинството от населението на Испания се противопоставя на амнистията.    ©  Reuters
Според социологическите проучвания мнозинството от населението на Испания се противопоставя на амнистията.    ©  Reuters

Премиерът на Испания Педро Санчес си осигури нов мандат, докато противоречивата му сделка за амнистия с каталунските сепаратисти предизвиква най-ожесточените критики, на които е бил подложен, откакто пое властта през 2018 г.

Мнозинството от депутатите в парламента гласуваха в четвъртък за встъпването в длъжност на Санчес, включително сепаратистите, които поискаха амнистия за лидерите и поддръжниците на незаконния референдум за независимост на Каталуня в замяна на тяхната подкрепа.

Според социологическите проучвания мнозинството от населението на Испания се противопоставя на амнистията. Признавайки вълненията в страната, той заяви: "Много добре осъзнавам това и искам да кажа на всички [критици], че изключително много уважавам тяхното мнение и техните емоции. Но обстоятелствата са такива, каквито са." Десните депутати крещяха "безсрамник" и "лъжец", докато той говореше, съобщава Financial Times.

Санчес получи 179 гласа, а 171 депутати гласуваха против. Според анализатори спорният резултат означава, че правителството вероятно ще бъде нестабилно, ограничено в действията си и може да не издържи пълния си четиригодишен мандат. Двете каталунски сепаратистки партии не са част от коалицията на Санчес, но той ще се нуждае от техните гласове всеки път, когато иска да приеме бюджет или законопроект.

Полицията разположи 1600 полицаи и барикадира парламента, за да го предпази от протести, тъй като напрежението е високо по време на двудневната процедура по встъпване в длъжност на Санчес. След първия ден в сряда демонстранти срещу амнистията се събраха за 12-а поредна вечер пред централата на социалистите.

Амнистията ще сложи край на наказателните дела срещу няколкостотин лидери и поддръжници на опита на Каталуния през 2017 г. да се откъсне от Испания. Обвиненията им варират от бунт и нарушения на обществения ред до злоупотреба с обществени средства.

Санчес, който обеща да оглави ново прогресивно правителство, заяви, че помилването им ще разсее дългогодишния конфликт за статута на Каталуния и ще доведе до по-обединена Испания по "пътя на диалога, разбирателството и прошката".

Но най-твърдолинейната каталунска партия, "Заедно за Каталуния", която в четвъртък заяви, че ще гласува за Санчес, даде знак, че подкрепата им занапред не е гарантирана, ако той започне да се отмята от обещанията, дадени извън амнистията.

Най-големият печеливш от амнистията ще бъде ръководителят на "Заедно" Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, за да избегне арест в Испания, след като организира референдума за отделяне през 2017 г. и безрезултатното обявяване на независимост.

Пабло Симон, професор по политика в Мадридския университет "Карлос III", заяви: "Правителството ще започне работа и мисля, че може да измине поне половината от четиригодишния си мандат. То със сигурност ще приеме първия си бюджет."

Преговорите за бюджета могат да станат по-лесни, ако в началото на следващата година съвпаднат с усилията за приемане на закона за амнистията. След това, каза Симон, "Заедно" "много ще искат да говорят много за териториалния въпрос", което означава статута на Каталуня и нов референдум за независимост. "А Социалистическата партия ще бъде много заинтересована да говорим за всичко останало."

Опозиционната Народна партия (НП), която тази седмица призова ЕС да се намеси, за да спре плана за амнистия, повтори обвиненията си, че той ще наруши конституцията и ще разруши принципа на равенство пред закона.

Лидерът на НП Алберто Нуньес Фейхоо каза на Санчес: "Вие сте проблемът. Вие и вашата неспособност да държите на думата си, вашата липса на морални граници, вашата патологична амбиция".

Вторият мандат на Санчес ще последва петте години, през които той преведе страната през пандемията и последвалата криза, от която Испания се възстанови сравнително добре и се опита да засили присъствието на Испания на международната сцена.

Той дойде на власт, като свали предшественика си от НП Мариано Рахой с вот на недоверие през 2018 г. и сключи съюз с по-малки партии, за да се задържи на власт след общите избори през следващата година.