🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна струва два пъти повече от очакванията на Русия

Планираните военни разходи за отбрана са надхвърлили 100 млрд. долара, което е една трета от всички публични разходи

Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито тази година в полза на отбраната и сигурността
Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито тази година в полза на отбраната и сигурността
Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито тази година в полза на отбраната и сигурността    ©  Reuters
Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито тази година в полза на отбраната и сигурността    ©  Reuters

Русия е удвоила планираните разходи за отбрана за 2023 г. до над 100 млрд. долара - една трета от всички публични разходи - показва правителствен документ, разгледан от Reuters. Поводът е, че нужното финансиране за инвазията й в Украйна се увеличава и натоварва все повече финансите на Москва.

Данните хвърлят светлина върху разходите на Русия за конфликта в момент, когато вече не се публикуват данни за бюджетните разходи по сектори. Те показват, че само през първата половина на годината Русия е похарчила 12%, или 600 млрд. рубли, повече за отбрана от първоначално заложените 4.98 трлн. рубли (54 млрд. долара) за 2023 г.

Разходите за отбрана през първите шест месеца възлизат на 5.59 трлн. рубли, което е 37.3% от общо 14.97 трлн. рубли, изразходвани през периода, показва документът. Бюджетният план на Русия предвижда 17.1% от общите средства да се изразходват за "Национална отбрана".

Правителството и Министерството на финансите на Русия не са отговорили на исканията на агенцията за коментар на данните.

Нарастващите военни разходи подпомагат скромното икономическо възстановяване на Русия през тази година с по-високо промишлено производство, но вече доведоха до дефицит в бюджета от около 28 млрд. долара, като положението се утежнява от намаляващите приходи от износ. По-високите разходи за отбрана могат да увеличат още повече дефицита.

Изчисленията на агенция въз основа на документа показват, че през първите шест месеца Русия е похарчила 19.2% за отбрана от всички първоначално планирани бюджетни разходи за 2023 г. като цяло.

Последните публично достъпни данни показват, че Москва е похарчила 2 трлн. рубли за военни цели през януари и февруари. През първото полугодие бюджетните разходи са с 2.44 трлн. рубли повече от същия период на 2022 г. Според документа 97.1% от тази допълнителна сума е била насочена към сектора на отбраната. Освен това Русия вече е похарчила 57.4% от новия си годишен бюджет за отбрана.

Всичко в името на ВПК

Военното производство е двигател на силното възстановяване на индустрията, а според анализатори държавните поръчки в областта на отбраната са ключов фактор за възстановяването на руската икономика до ръст на БВП досега през тази година от 2.1% спад през 2022 г.

Конкретното финансиране на отбраната попада в обхвата на закритите разходи, но някои данни, макар и вече непублични, се разпространяват. Документът показва, че през първото полугодие Русия е похарчила почти 1 трлн. рубли за заплати на военните, което е с 543 млрд. повече от същия период на миналата година.

През юли вицепремиерът Денис Мантуров заяви, че в момента отбранителната промишленост произвежда повече боеприпаси всеки месец, отколкото през цялата 2022 г.

Финансирането за училища, болници и пътища вече беше свито тази година в полза на отбраната и сигурността, но с нарастването на дела на разходите за отбрана други области могат да бъдат подложени на съкращения.

"Военнопромишленият комплекс дава възможност за индустриален растеж, "гражданските" индустрии отново се забавят", казва пред агенцията Дмитрий Полевой, ръководител на инвестиционния отдел в "Локо-Инвест", след данните за промишленото производство за юни миналата седмица.

То показа увеличение с 6.5% на годишна база, до голяма степен благодарение на ефекта на ниската база от миналата година. Икономистът на Центрокредитбанк Евгений Суворов заяви, че военната индустрия работи с пълен капацитет.

"Не знаем какъв е потенциалът за по-нататъшно увеличаване на производството на танкове и ракети", каза Суворов в канала си в ММИ Telegram. "Но знаем, че по-нататъшното увеличаване на тази продукция е възможно само за сметка на отнемане на още персонал от други сектори на икономиката."

Русия, която е нетен износител, обикновено отчита бюджетни излишъци, но за втора поредна година ще отбележи дефицит, като стойността на износа на енергийни продукти е спаднала с 47% на годишна база през първото полугодие.

По-висока инфлация

По-високите бюджетни разходи увеличават инфлационните рискове. Централната банка повиши лихвените проценти до 8.5 през юли и анализаторите очакват цената на заемите да продължи да нараства.

Финансовата институция прогнозира растеж на БВП с 1.5-2.5% през тази година, което съответства на прогнозите на анализатори, анкетирани от Reuters миналата седмица. През април Международният валутен фонд прогнозира 0.7% ръст през тази година, но при глобална изолация, която ще отслаби перспективите на Русия за години напред.

"Изобилните фискални "стероиди" помагат доста добре за момента, но едва ли подобряват средносрочната или дългосрочната позиция на икономиката, каза Полевой. Веднага щом фискалната консолидация стане неизбежна, ще настъпи бързо икономическо забавяне."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • + 3

    Ще си изгладуват фойерверките.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 2

    Дали капитал от елементарно уважение към публиката си да не даде данни за военните бюджети на САЩ и РФ, за да може тя да направи съпоставка?
    Или ще продължава като в приказките на Братя Грим да няма кьорава цифра?
    И като за магистърска програма да не би да даде и отношенията на военните бюджети към БВП на САЩ, РФ и Украина?
    Цифри,дайте цифри, Капитал!
    Цифрите са сребърния куршум за пропагандата...

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 3
    • + 3

    Онзи ден, според доклада на Световната банка, икономиката на обсипаната с безпрецедентни санкции и плащаща за войната повече, отколкото е очаквала (според горната статия и каквото и да значи това) Русия накак си делнично стана петата икономика в света, изпреварвайки Германия, и само на малко зад Япония. Факт крайно интересен, много показателен и доста поучителен. Но претендиращата за сериозно осветляване и анализ на икономитески теми медия старателно игнорира точно тази. Би било интересно да видим статия относно тези несбъднати очаквания, но надали- както и самата Ния знае, в България поле за сериозна журналистика вече няма.

    Нередност?
  • 4
    avtolik avatar :-|
    avtolik
    • + 1

    До коментар [#3] от "Weiss":

    Спрете се с фантазиите, дори не е в топ 10.

    Нередност?
Нов коментар